- hirdetés -

Jövő hétfőtől módosul a rezsicsökkentési rendszer. Igaz, az átlagfogyasztásig a kedvezményes árat kell fizetnie a lakosságnak, afelett viszont már a lakossági piaci árat számlázza ki nekik a szolgáltató.

Számokra vetítve a villamos energiáért 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forintot, afelett viszont 70,10 forint/kWh-t, gázfogyasztás esetén pedig 1729 köbméteres éves fogyasztásig 102 forintot, azon felül viszont köbméterenként 747 forintot kell majd fizetniük a fogyasztóknak. Arról kérdeztük az utcán sétálókat, a rendelet életbe lépése után megpróbálják-e valamilyen módon csökkenteni a gáz- és energiafogyasztásukat.

– Mi ketten élünk együtt, egy háztartásban a férjemmel – kezdte Dominkóné Piroska.

– Egyébként is keveset fogyasztunk, de most azért átbeszéltük, mit lehetne annak érdekében tenni, hogy biztosan ne lépjük át a megadott határértéket. Számomra megnyugtatóak a számok, amiket eddig közöltek a médiában. Ezek alapján mi nem fogunk beleesni a nagyobb mértékű fizetnivalóba. De azért odafigyelünk, például a vízmelegítőnél nem égetjük ezután az őrlángot, vigyázunk a mosogatásnál is, hogy az ne tartson túl sokáig. Az árammal is spórolunk majd, nézzük, hogy ahol épp nem vagyunk, ott le legyen oltva a lámpa. Megbeszéltük, hogy nem tesszük majd ezt szóvá egymásnak, nem akarjuk megsérteni a másikat, inkább lekapcsoljuk egymás után a villanyt, ha véletlenül úgy marad – tette hozzá Dominkóné Piroska.

– Én máris spórolok, most szereltetem be a klímát, ami hűteni és fűteni is tud majd – mesélte Medovarszki Mátyásné.

– A kandallóm tönkrement, nincs pénzem megjavíttatni, de amúgy sincs itthon fa sem, meg szén sem, úgyhogy nincs is értelme. Nálam nincs bevezetve a gáz, így ez engem nem érint, de már nem is akarom, mert Orbán Viktor miniszterelnök is azt mondta, hogy az árammal jobban járunk. Van atomerőművünk is, úgyhogy inkább az áramot választom, mint a gázt. Őszintén szólva nem tudom, bele fogok-e férni az átlagfogyasztásba. Most nem sok a villanyszámlám, de nem vagyok biztos benne, hogy a klíma bekötése után sem lesz sokkal több. Csak remélni tudom – jegyezte meg Medovarszki Mátyásné.

– Nem nagyon gondolkoztam még azon, hogyan spórolhatnánk, meg igazából azt sem számolgattam, beleférünk-e majd a kedvezményes árba – fogalmazott Berki Hajnalka.

– A párommal közösen persze azon leszünk majd, hogy kevesebbet kelljen fizetni. Nekünk a gázfogyasztásunk a magasabb, a fűtés is gázról megy, a vizet is azzal melegítjük, és azzal is főzök. Gondolkoztam már azon, hogy talán jobban megérné egy villanytűzhely, de nem vagyok biztos benne. Nem tudom, melyiknek lenne olcsóbb a használata – mondta Berki Hajnalka.

– Én már korábban váltottam, még azelőtt, hogy megjelent volna a rezsicsökkentés korlátozásának szabályozása – kezdte Fekécs Levente.

– Napelemet szereltettem fel az ingatlanomra, így az áram része engem nem érint. A gáz részét még nem tudom, számomra nem teljesen egyértelmű ez a szabályozás. Éves szinten elméletileg nem érem el a határértéket, de hogy gyakorlatilag hogyan történik majd az elszámolás, azt most még nem tudhatjuk. Már érdeklődtem a szolgáltatónál is, mert még nem minden világos a számomra. Mi fával fűtünk, ami igaz, nem túl környezetbarát, de az van raktáron. Van hozzá kályhánk is, úgyhogy most nekünk ez a legelőnyösebb megoldás – mondta Fekécs Levente.

Fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.