- hirdetés -

Kovács Viktor 9 hónapja esett át vesetranszplantáción. 68 éves édesapja adott neki esélyt egy új életre, Viktor az ő veséjét kapta meg 2021 októberében. A 40 éves testnevelő tanár július 23-án bebizonyította, újra a régi, szombat reggel ugyanis beleugrott a Balatonba, hogy átússza azt, és 2 óra 24 perc alatt gond nélkül teljesítette az 5200 méteres távot.

Viktor tavaly ősszel, két héttel a műtét után már nagyokat sétált a Gyopárosi-tó körül, egy hónappal később pedig már az otthoni konditermében is mindennapos volt számára az edzés. Elképesztő erő és tenni akarás lakozott benne, a testnevelő tanár szerette volna visszakapni a régi életét. Mindent meg is tett ezért, testét és lelkét egyaránt trenírozta, és akaraterejének meglett az eredménye.

– Szombaton volt a 40. Lidl Balaton-átúszás, Révfülöpről rajtoltunk el, a cél pedig Balatonbogláron a Platán Strandnál várt minket – mesélte Viktor. – A teljes távot teljesítők 5200 métert úsztak, ez 120 hossz a gyopárosi kétméteresben. Másfél hónapon át készültem erre a megmérettetésre, hatszor ezer és kétszer kétezer métert úsztam Gyopin. Az első ezrest 35 perc alatt úsztam le, az utolsót viszont már 25 alatt, így éreztem, nem lesz gond a Balaton-átúszással sem.

A részvételhez nem volt szükséges sem előzetes orvosi igazolás, sem helyszíni orvosi vizsgálat. Az eseményen minden résztvevő saját felelősségére indulhatott. A nevezéssel az indulók elfogadták, hogy ha az orvosi stáb egy adott pillanatban úgy ítéli meg, hogy a teljesítést egészségügyi állapota miatt az úszó nem folytathatja, akkor ez kötelező érvényű döntés lesz rá nézve.

Igaz, Viktor transzplantált, orvosa nem tartotta őt vissza. Azt mondta, annyit erősödött a 9 hónap alatt, hogy bátran elindulhat a versenyen. A szülei már jobban féltették, de végül ők is örültek, hogy fiuk vállalta a kihívást.

A nagy napon (Fotó: Kovács Viktor gyűjteménye)

– 2011-ben két barátommal közösen már átúsztam egyszer a Balatont. Akkor 2 óra 11 perc alatt sikerült a túlpartra érnem. De akkor még 11 évvel fiatalabb voltam – folytatta Viktor viccelődve. – Most 2 óra 24 perc alatt teljesítettem a bő 5 kilométert, egyedül, megállás nélkül, és nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. Látta a posztom a Magyar Szervátültetettek Országos Szövetsége, és meg is kerestek Berente Juditék, hogy a legközelebbi Balaton-átúszáson velük együtt, csapatban induljak.

Kovács Viktor testileg és lelkileg is jól van. Visszatért az ereje, és vele együtt az életkedve is. Alig várja a következő kihívást, érzi, sok minden vár még rá az életben. Itt van például ősszel a SPAR Budapest Maraton. A transzplantáltak szövetsége már oda is meghívta őt. A tervek szerint váltóban futja majd le Viktor a szervátültetett csapattal a 42 kilométert, bár az is megfordult a fejében, hogy bevállalja egyedül a félmaratont.

– 2011-ben már lefutottam a félmaratont – folytatta. – Nagy visszatérés lenne, ha idén ugyanazok a kihívásokat tudnám teljesíteni, mint amiket 11 éve. Kegyelemként éltem meg a Balaton-átúszást. Innentől kezdve minden sporteseményen Isten dicsőségére veszek majd részt. Az életem egy csoda. Tavaly annyira beteg voltam, hogy nem sok esélyt adtak még az életben maradásomra sem. Most pedig itt vagyok, és úgy élhetem a mindennapjaimat, mint régen. A rengeteg ima, amit elmondtak értem…meghallgattatott. Kéretik és adatik. Istennel minden lehetséges – tette hozzá Viktor.

Úgy vélem, bárki erőt meríthet Viktor akaraterejéből és kitartásából. Ha ő szervátültetettként képes erre a teljesítményre, akkor egy átlagember miért ne lenne. Persze, nem könnyű, nem állítja ő sem, hogy az, de az eredmény akkor értékes igazán, ha valóban megküzdöttünk érte. És Viktor tényleg megküzdött az életért, a talpra állásért, épp ezért példaképként állhat mindannyiunk előtt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.