- hirdetés -

Albert Máté tizenkét éves korában ismerkedett meg a vitorlázással. A most tizennyolc éves fiú keresztszüleinek köszönhetően találta meg igazi szenvedélyét, amikor egy nyáron kihajóztak a Balatonon. Mátét azonnal magával ragadta a vitorláshajó és úgy döntött, hogy amikor felnő komolyabban is szeretne ezzel foglalkozni.

Az orosházi fiatal miután megismerkedett a vitorlással be is iratkozott egy táborba. Tizenkét éves kora óta minden nyáron részt vett a foglalkozásokon, ahol megtanították neki az alapokat. A hat év alatt több házi versenyen is részt vett, ahol fejlesztette tudását és gyakorolt, hogy egyszer egy profi csapat tagja lehessen. A sok munka pedig meghozta gyümölcsét, ebben az évben – habár még csak utánpótlásként –, de bekerült egy komoly csapatba. Az idei Kékszalagon még nem velük vett részt, de ha jövőre minden jól alakul, akkor egy Katamaránnal indulhat a következő versenyen.

– Nagyon szeretem a vízisportokat, régen úsztam is, de azt abba kellett hagynom. A vitorlázás pedig rögtön magával ragadott. Nem csak versenyeken veszek részt, de itt is dolgozom. Hajó körüli munkákkal foglalkozom, mint a karbantartás, építés, vitorlavarrás. Emellett én is elkezdtem segíteni a vitorlás táborban, és igyekszem átadni a tudásom a fiataloknak – mondta Máté.

Az idei Kékszalagon három másik csapattársával indult. Máté elmondta, hogy már több versenyen is indultak együtt, így nem volt kérdés, hogy ez most így lesz. A megmérettetés előtt igyekeztek minél több időt tölteni a vízen és gyakorolni. Valamint egy ilyen versenynél nagyon fontos a Balaton ismerete is, mivel az egész tavat körbehajózzák a Kékszalag során.

– Óriási különbségek vannak az induló vitorlások között. Éppen ezért változó, hogy mennyi idő alatt teljesítik az emberek. A gyorsabb hajók általában 12 órán belül körbeérnek, míg a kisebbnek akár egy teljes napot is igénybe vehet, amennyiben jó a szél. Mi idén 24 óra 30 perc alatt tettük meg ezt a távot – mesélte Máté – Sokan egyébként inkább a hangulat kedvéért indulnak. A balatonfüredi díjátadó után például egy utcabállal zárjuk a programot, ami mindig nagy sikernek örvend – tette hozzá.

Az idei Kékszalag versenyen összesen 516 induló volt, Máté és csapata összesítettben a 228. helyen zártak. Saját osztályukban – a Yardstick III/2-es csoportban – a 41 hajó közül a harmadik helyezést érték el, így felállhattak a dobogóra, amelynek nagyon örültek.

– Voltak nehézségek, amikor elment a szél és több mint háromszáz hajó tömörült össze egy kanyarban, de mi ez szerencsésen vettük és fél órán belül már mehettünk tovább. Valamint nagyon sokat köszönhetünk egymásnak is, hiszen olyan helyzet is előfordult, hogy a nagy szél miatt mindenkinek a fedélzeten kellett lenni, hogy a hajó egyensúlyban maradjon. Igazán büszkék lehetünk magunkra, hogy mindezek ellenére is ilyen előkelő helyen végeztünk – mondta az orosházi fiatal.

Máté hozzátette a jövőben szeretne tovább fejlődni és a következő évben már az élsportolók között indulni a versenyen. A gyakorlás mellett szeretne elég időt fordítani a munkájára is, valamint a táboroztatást sem szeretné abbahagyni. A fiatal fiú úgy gondolja, ahhoz, hogy ebben a sportban sikeres legyen valaki nagyon fontos, hogy élvezze és szeresse a vitorlázást, hiszen csak így lehet igazán jó vitorlázóvá válni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.