- hirdetés -

Barátságos környezetben és közvetlen hangulatban zajlanak a magyar nyelvórák a helyi evangélikus gyülekezet közreműködésével a Meszes-kisközben. Nem könnyű felnőtt fejjel egy teljesen idegen nyelvet még alapfokon sem megtanulni, de az Orosházán élő menekültek is érzik, tudják, enélkül szinte lehetetlen a beilleszkedés.

A nyelvórák abszolút beszédcentrikusak, a cél az, hogy ne csak érték, hanem minél többet használják is a magyar nyelvet az Ukrajnából menekültek. A 70 éves Szergej is bátran mesél magáról magyarul. Az eredetileg villamosmérnök férfi négy hónapja él itt feleségével, Natasával. Elmondta, nagyon boldog, hogy egy szakképzett tanár segíti a nyelvtanulásukat. Tetszik nekik a város, nagyon kedves embereket ismertek meg itt. Tolmácsunk közreműködésével azt is elmondták, mindketten hálásak az evangélikus gyülekezetnek a sok segítségért. Főként, hogy nap mint nap tapasztalják, amit kapnak, az önzetlenül, tiszta szívből jön.

Szűk tíz fő vesz részt aktívan a nyelvórákon, amelyeket Kovácsné Misurda Ilona tart. Ilona számára is nagy kihívás ez, hisz most tanítja először idegen ajkúaknak az anyanyelvét. Heti két alkalommal gyűlnek össze a tanulni vágyók, hogy a szókincsük gyarapításával és némi nyelvtani tudás szerzésével megkönnyítsék a jövőjüket.

– Az orosz nyelvet mindannyian ismerik és használják, így az alapján tanulnak magyarul – mesélte Ilona. – Az orosz és a magyar viszont rettenetesen különbözik egymástól. Például az előbbiben nincs létige, és ez csak egy apróság, ami kihívás elé állítja őket. De ezek a nehézségek nem veszik el a kedvüket, szorgalmasak, igyekvőek. Első körben az élethez nélkülözhetetlen szavak és kifejezések kerülnek elő, a színek, a számok, a napok nevei, és más alapvető, gyakran használatos igék és főnevek. Bár tudják és tapasztalják, hogy felnőttként sokkal nehezebb nyelvet tanulni, de így is nyitottak, érdeklődőek mindannyian.

Mindez egy pályázatnak köszönhetően valósul meg városunkban. Az Orosházi Evangélikus Diakónia és egyházközség pályázott a Magyarországi Ökumenikus Segélyszervezet által meghirdetett meghívásos, Európai Uniós projektre, amelynek elsődleges célja a menekültek megsegítése. Az orosházi gyülekezet alapvetően a lelki gondozást és az integrációt célozta meg, sikerült is közel kétmillió forintot nyerniük a pályázaton.

– Az összeget három területen használjuk fel, ezek közül az egyik a nyelvoktatás. Ahhoz, hogy bele tudjanak kapcsolódni az itteni életbe, fontos, hogy ismerjék a magyar nyelvet. Enélkül az integráció nem működik. Szükségük van a nyelvtudásra, ez kell a munkához, a mindennapi életükhöz. A pályázaton nyert pénzből tudtuk megvásárolni a tankönyveket, és ebből fizetjük a nyelvtanárt is – mesélte Szöllősiné Kassai Judit gyülekezeti nővér.

Ezen kívül az egyházközség a pályázatnak köszönhetően a közlekedésüket is segítik, öt darab minőségi, jól felszerelt kerékpárt vásároltak a menekültek számára. Mivel Orosházán korlátozott a tömegközlekedés, így ezzel próbálták segíteni a helyi életbe történő beilleszkedésüket, hisz természetesen nekik is meg kell oldaniuk a boltba és munkába járást, vagy akár a gyermekeik szállítását is.

– A diakónia a projekt keretein belül hamarosan létrehoz egy Menekültügyi támogatópontot a Meszes-kisközben (azaz a Mikszáth Kálmán utcában) – folytatta Szöllősiné Kassai Judit. – Ide kerülnek majd a lelki beszélgetések, az integrációs programok, az oktatás, és itt zajlik majd a jövőben a segélyek gyűjtése és kiosztása is. Egy tízalkalmas integrációs program is tartozik a projekthez, ennek részeként lehetőség nyílik többek közt a veszteségfeldolgozásra, az ismerkedésre, a magyar kultúra tanulmányozására, a gasztronómiai ismeretek szerzésére és néhány közös kirándulásra is. A tervek szerint a Gyulai Végvári Napokra is ellátogatunk majd együtt – zárta a gyülekezeti nővér.

Fotók: Szöllősiné Kassai Judit gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.