- hirdetés -

Hosszú évek után sem felejtették el az együtt töltött régi szép időket a 37. II. Rákóczi Ferenc műszaki zászlóalj egykori tagjai, akik a Napsugár Szállóban gyűltek össze felidézni a régi emlékeket, egyben megemlékezni elhunyt társaikról.

Kerek évfordulót ünnepeltek a 37. II. Rákóczi Ferenc műszaki zászlóalj egykori tagjai, akik az alapítás 60. évfordulója alkalmából érkeztek július 16-án délelőtt a Napsugár Szállóba, egy ünnepi találkozóra. A vendégek egyike, Kovács István nyugállományú vezérőrnagy elmondta, hogy az alakulat egykori parancsnoka Kiss Imre alezredes mindig is szívén viselte ezeknek a találkozóknak a megszervezését, hiszen ilyenkor minden alkalommal egy nagyhírű kiképzőpontra emlékeznek.

– Örülök neki, hogy régi ismerőseim közül még ilyen sokan élnek, el tudtak jönni most, hogy egy kicsit felidézzük a régi, együtt töltött pillanatokat. Én személy szerint egy nagyon összetartó csapatként emlékszem az alakulatra, amely nagy múlttal is rendelkezett. Későbbi életünk során sem szakadtunk el egymástól, hiszen utána is rendszeresek voltak a találkozások – mesélte Kovács István.

A rendezvényen részt vett vendégként Zalai Mihály, a Békés megyei önkormányzat elnöke is, aki elmondta, Orosháza életének mindig is meghatározó része volt a fegyveres erők, mind a honvédség, mind a műszaki laktanya, mind a határőrség jelenléte. Ennek a korszaknak pedig annak ellenére sincs vége, hogy a műszaki laktanya megszűnt a városban.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy azok, akik fegyveres testületen belül élték az életüket, a hazát szolgálták, ők is ilyen módon őrzik a hagyományokat, összetartják ezt a közösséget és igyekeznek átadni mindazt a tudást, mindazt a tapasztalatot, a fegyveres erőkhöz kapcsolódó kulturális értékeket, melyek jellemzik őket és amit megőriztek az utókornak – nyilatkozta Zalai Mihály.

A 60. évforduló alkalmából tartott ünnepi találkozón a köszöntések mellett az emlékezésé volt a főszerep, megemlékeztek azokról a társaikról, akik a legutóbbi 2017-es összejövetel után ezúttal már nem lehettek velük. Egykori parancsnokuk, Kiss Imre ünnepi beszéde mellett részletesen is felidézte az együtt töltött időszakot, az 1962-es kezdetektől egészen a búcsúig.

Visszatekintett arra az időszakra, amikor a Magyar Néphadseregben a szárazföldi erők, hagyományos fegyvernemek korszerűsítése mellett új haderőnemek jöttek létre, jelentős változásra volt ekkor szükség a szakcsapatok területén is. Így kapcsolódott össze egy életre a II. Rákóczi Ferenc tagjainak az élete, amely évtizedeken keresztül tartott és ami méltó volt arra, hogy emlékeit július 16-án a jeles jubileum alkalmából is felidézzék.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.