- hirdetés -

A magyar kormány február 1-jén vezette be az árstopot, amely az eredeti tervek szerint május 1-ig korlátozta volna az alapvető élelmiszerek árát. Áprilisban aztán ez a dátum július 1-re módosult, majd a nyár elején jött a hír, hogy egészen október 1-ig örülhetnek a vásárlók az alacsony áraknak. De vajon az emberek kihasználják a lehetőséget, és raktároznak egy keveset a jövőre gondolva?

Az árstopnak köszönhetően október első napjáig a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, a csirke far és hát, a csirkeszárnyvég és az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazottnál. Arról kérdeztük az utcán sétálókat, bespájzolnak-e az említett termékekből még az árstop vége előtt.

– Nem spájzolok be semmiből, minimális szinten sem – fogalmazott Virág Zoltán.

– A napi elegendő élelmiszernél többet nem vásárolok. Bízom a jövőben, inkább derűlátó vagyok, mint borúlátó. Valószínű, hogy lesz majd élelmiszer-áremelkedés, de remélem, hogy a pénztárcám győzni fogni – tette hozzá Virág Zoltán.

– Nem igazán készültünk még fel az árstop végére – mondta Molnár Ferenc.

– Úgy vásárolunk, hogy mindig legyen otthon néhány kiló cukor és liszt, valamennyi olaj, de nem olyan mennyiségben, mintha világháborúra készülnénk. Az az igazság, hogy ennél többre sajnos nem is telik. Húsból egyáltalán nem tudunk betárazni, ugyanis nincs mélyhűtőnk. Annyit veszünk csak, ami két-három főzésre elég. A nyugdíjunk komoly határt szab, a gyógyszereink sokba kerülnek, de amiből tudunk, valamennyit tartalékolunk, mert már biztosan látható, hogy komoly drágulás fog bekövetkezni az élelmiszerek tekintetében – zárta Molnár Ferenc.

– A gyermekem allergiája miatt mi sem fehér lisztet, sem fehér cukrot nem fogyasztunk – mesélte Olasz Edit.

– És az árstop épp olyan olajra, a finomított napraforgó-étolajra vonatkozik, amit szintén nem használunk. Van otthon háziállatunk, így húst sem szoktunk venni, viszont valószínűnek tartom, hogy hamarosan nemcsak az árstop vége miatt lesz majd komoly drágulás. Szerintem a többi árut is érinteni fogja az áremelkedés, ezért kicsiben ugyan, de mi is betartalékolunk. Nagy mennyiséget nem is lehet – jegyezte meg Olasz Edit.

– Én nem töltöm fel a kamrát, nem veszek többet a megszokottnál – mesélte Mihaleczki Aranka.

– Nem félek a drasztikus drágulástól. Nagyon tisztelem és szeretem a miniszter urat. Én úgy látom, hogy a szívével, a szeretetével mindent megtesz az országért, a magyar emberekért, ezért köszönettel és szeretettel fordulok felé. Szerintem nincs mitől tartani.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.