- hirdetés -

A korábbi évekhez hasonlóan július 15. idén is munkaszüneti nap a bíróságokon a Bíróságok Napja alkalmából.

Arra kérnek mindenkit, hogy az ügyfelek bírósági ügyeik intézése és beadványaik benyújtása során vegyék figyelembe, hogy az épületekben július 15-én nincs személyes ügyfélforgalom. Elektronikus úton azonban változatlanul benyújthatják beadványaikat.

A Bíróságok Napját 2001 óta azért ünnepeljük meg minden évben július 15-én, mert 1869-ben ezen a napon hirdették ki a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikket. Ez a jogszabály a magyar igazságszolgáltatás egyik meghatározó állomása volt, ugyanis szétválasztotta a közigazgatást és az igazságszolgáltatást.

Ez a nap egyúttal az ítélkezési szünet kezdő időpontja is, amely augusztus 20-ig tart. Az ítélkezési szünet ideje alatt a bíróságok a megszokott munkarend szerint továbbra is nyitva állnak, azonban az ügyfeleknek az ebben az időszakban irányadó eltérő eljárási szabályokról érdemes előzetesen tájékozódni, illetve a már folyamatban lévő bírósági ügyekben az eljáró bíró által küldött határozatokban foglaltak szerint kell eljárni – írta sajtóközleményében a Gyulai Törvényszék.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.