- hirdetés -

A legújabb kormányrendelet szerint hétfőtől a polgári és közigazgatási perekben sincsenek hagyományos tárgyalások, a büntetőügyekben is akkor tarthatnak nyilvános ülést, ha az eljárás célja a halasztás következtében is meghiúsulna.

A Magyar Közlöny március 6-i számában jelent meg a legújabb kormányrendelet, mely szerint a bírósági kezelőirodákon a személyes ügyfélfogadás szünetel, ennek értelmében nem lehet személyesen leadni a kezelőirodán, hanem az adott bíróság bejáratánál lévő, zárt gyűjtőszekrényben kell elhelyezni.

Változik a bírák munkarendje, így a munkáltatói jogkört gyakorló bírósági elnök elrendelheti, hogy munkáját a bíró csak a tárgyalás vagy nyilvános ülés ideje alatt végezze a bíróságon. A polgári peres ügyekben az első fokon eljáró bíróság egy hivatalos bíróból áll, aki az ítéletet a tárgyaláson kívül hozza meg.

A polgári és közigazgatási perekben nem lesznek hagyományos tárgyalások, ezért az érdemi tárgyalást lehetőség szerint elektronikus hírközlő hálózat vagy más elektronikus hírközlő hálózat vagy más elektronikus, kép és hang továbbítására alkalmas eszköz útján kell megtartani.

– A büntetőeljárásban a vádemelés után a tárgyalást és nyilvános ülést április 5. utáni időpontra kell kitűzni, illetve elhalasztani, feltéve, hogy az eljárási cselekmény telekommunikációs útján nem tartható meg. Ha az eljárás célja a halasztás következtében meghiúsulna, az egyes bíró vagy a tanács elnöke dönt a tárgyalás vagy nyilvános ülés megtartásáról – derült ki a kormányrendeletből.

A bírósági végrehajtás kapcsán a kormányrendelet úgy rendelkezik, hogy a szigorított védekezés ideje alatt nem kerülhet sor végrehajtói kézbesítésre azzal, hogy az arra vonatkozó határidő a szigorított védekezés megszűnését követő 15. napon újrakezdődik. Nem tartható helyszíni eljárás és hagyományos árverés sem, valamint ingatlan kiürítése iránt és azzal összefüggésben sem lehet intézkedni.

A végrehajtási eljárás során a kormányrendelet értelmében nem sújtható rendbírsággal az a személy, aki a szigorított védekezés fennállása alatt a járványügyi intézkedések miatt nem tudott eleget tenni a jogszabályban foglalt kötelezettségeknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.