- hirdetés -

Büntetőeljárást eredményező hamis vád bűntette, a bűncselekmény felismerésére fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat és próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt az Orosházi Járási Ügyészség egy 25 éves büntetlen előéletű pusztaföldvári férfival szemben.

A férfi élettársi kapcsolatban élt egy nővel, aki korábban egy másik férfi élettársa volt. A terhelt és élettársának „exe” között emiatt haragos viszony volt, a féltékeny férfi pedig elhatározta, hogy hamisan megvádolja, ezáltal bajba sodorja vetélytársát, hogy ennek eredményeként „megszabadulhasson tőle”.

A férfi ezért 2018. november 23-án a kora délutáni órákban felhívta az országos segélyhívó számot és rendőrségi feljelentést tett, miszerint az Orosháza, Október 6. utcán leütötték és a nála lévő 10.000,-Ft készpénzt pedig elvették. Feljelentését ugyan ismeretlen elkövetővel szemben tette, – mivel elmondása szerint az elkövető hátulról támadt rá – de azt állította, hogy ezen időpontban senki más nem tartózkodott a közelében, csak az élettársának korábbi párja, akivel egyébiránt haragos viszonyban vannak. A rendőrség értesítését követően a férfi észlelte, hogy két férfi tart felé, ezért hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntött, „eljátssza” előttük, hogy bűncselekmény áldozata lett, ezért lefeküdt a földre. Mikor a járókelők észlelték a földön fekvő férfit, odasiettek és mentőt hívtak hozzá, miközben a férfi előadta nekik is, hogy „leütötték és kirabolták”. A férfi mindezt azzal a céllal tette, hogy hamis vádolásához azt alátámasztó tanúkat szerezzen.

Az Orosházi Rendőrkapitányság a feljelentése alapján rablás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amelyet végül bűncselekmény hiányában megszüntettek, mivel a közterületi kamerafelvétel nem támasztotta alá a feljelentésben foglaltakat, később pedig a férfi is beismerte, hogy csupán kitalálta a történteket.

A férfi 2019. március 19-én Orosházán, az Október 6. utcában összetalálkozott egy orosházi férfival, akinek beszámítási képessége fennálló elmebetegsége miatt súlyos fokban korlátozott volt. A terhelt elkérte a sértett 20.000.-Ft értékű mobiltelefonját azzal az ürüggyel megtévesztve őt, hogy meg akarja nézni, majd azzal elfutott. 2019. április 18-án Orosházán, a Malom utcában megszólított egy másik férfit, majd azzal a valótlan állítással, hogy lerobbant az autója, pénze azonban nincs, hogy hazamenjen, ezért fel szeretné hívni az édesanyját, a sértettet tévedésbe ejtette és elkérte tőle annak 30.000,- Ft értékű mobiltelefonját, majd azzal szintén elfutott a helyszínről – olvasható a Békés megyei ügyészi szervek tájékoztatójában.

Kiemelt kép: profithet.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.