- hirdetés -

A hetvenes évek elején teremtették meg azt a szép hagyományt, hogy a fővárosban egy-egy hétvégét a jelentős telivér tenyésztő helyeknek szentelnek és a nap fő versenyét az illető településről nevezik el. A 100. Derbyt megelőző hétvégén futották az Orosházi díjat a Kincsem Parkban.

Még javában a szocializmus idején kezdődött a hagyomány. Azóta rendeznek minden évben Bábolnai díjat, Mezőhegyesi díjat, Kerteskői díjat, Orosházi díjat. Az akkori Új Élet Tsz-ben komoly szinten folyt a telivérek tenyésztése, így került be városunk is ebbe az elit körbe. Bár azóta a telivér tenyésztés szinte teljesen megszűnt városunkban, a hagyomány fennmaradt. Ezért futhattak június végén a fő futam, az Orosházi díj mellett, Bogárzói díjat, Csákói díjat, Gyopárosii díjat.

Városunk képviseletében Oravecz Nóra alpolgármester látogatott a Kincsem Parkba és adta át a díjakat a futamok legjobbjainak.

– Ha már ez a nap Orosházáról szólt a Kincsem Parkban, mindenképp fontosnak tartottuk, hogy a város képviseltesse magát. Mi hoztuk a versenyek díjait és adtuk is át. Nagy öröm számomra, hogy a lóversenyzés szentélyében, mint fontos fellegvárról beszélnek városunkról. A magam részéről fontosnak tartom, hogy a jó kapcsolatokat fenntartsuk, erősítsük. Külön öröm, hogy mindig felbukkannak a Kincsem Park díjátadóin orosházi hajtók, tenyésztők, zsokék. Gondolok itt a Kulik Farm Derby győzelmére, Káraiék sikereire, de épp a napokban jutott be a Nemzeti Vágta fővárosi döntőjébe Mórocz Mercédesz, illetve nyerte meg a Póni Derbyt és az eddig lefutott Championátus versenyeket Hajdu Fanni. Orosháza lovas sportja tehát él, és biztos vagyok benne, hogy élni is fog. Már sokan várjuk az év legjelentősebb orosházi lovas eseményét, a Szent István napi lóversenyt, amikor a Bogárzói pályán láthatunk külhoni lovasokat, lovakat, illetve jó néhányat a Kincsem Parkban futó lovak közül. Ha jól tudom ismét gazdag programról gondoskodik az Orosházi Lovas Egyesület – foglalta össze az alpolgármester.

A nap fő versenyét az Orosházi Díjat Arhimed nyergében Kolumbán Örs nyerte, Sugarbird és lovasa, Suták Csenge előtt. Ők is Oravecz Nóra alpolgármestertől vehették át díjaikat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.