- hirdetés -

Bohus Zoltán és Lugossy Mária világhírű szobrászművészek hagyatékát kívánták nemzeti örökséggé formálni, ezzel a céllal hozta létre a Bohus-Lugossy Alapítványt Bohus Eszter, a művész lánya. A folyamat során rájöttek, hogy a kortárs magyar üvegművészetből nem lehet kiemelni csupán a két szobrász munkáját. Azt szeretnék, ha Magyarország újra felfigyelne arra, milyen fontos anyag az üveg.

A kortárs magyar üvegművészet egy világ szinten elismert irányzat, amelyet itthon kevésbé ismernek. Bohus Eszter elmondta, hogy szülei, Bohus Zoltán és Lugossy Mária örökségét viszik tovább, ezen kívül a kortárs magyar üvegművészeknek is segítséget nyújtanak, hogy elérjék méltó rangjukat.

– Az üveg egy olyan csodálatos anyag, amely már több mint 3500 éve kíséri az emberiséget. Napjainkra eljutott oda, hogy életünk mindennapjainak meghatározó részét képezi, hisz mindenhol körülvesz bennünket. A telekommunikációs eszközöknél, az építészetben, a csomagolásiparban, az űrkutatásban, a gyógyászatban egyaránt. Szinte a végtelenségig lehetne sorolni a termékeket és innovációkat – mondta Bohus Eszter.

Kiemelte, két évvel ezelőtt bontakozott ki először az a szándék, hogy a Nemzetközi Üveg Szövetség ráirányítsa a társadalom figyelmét az üvegre. Az ENSZ 75. közgyűlése még tavaly májusban 2022-es évet jelölte meg az Üveg Nemzetközi Évének, ennek köszönhetően az alapítvány kiterjesztette feladatkörét. Igyekeznek a magyarországi üvegoktatás, utánpótlásképzés, valamint az üvegipar szereplőinek segíteni.

– Ez az év az indulópont, innentől kezdve szeretnénk a magyarországi üvegoktatást megerősíteni. Úgy gondolom, hogy ennek az anyagnak az innovációja a jövőnk kulcsa és fiatalok sajnos nem tudják, hogy mennyire izgalmas anyag az üveg, Magyarországon pedig történeti múltja van – emelte ki Bohus Eszter.

Az Üveg Nemzetközi Évében tervezett rendezvények közül az egyik legfontosabb a társadalmi ismeretterjesztés. Az események központját a budapesti Műcsarnok kiállítása adja, ahol a szalonkiállításon kiemelt figyelmet kap a nemzetközi esemény. A tárlat április 9-én nyílt és egészen szeptember 4-ig megtekinthető.
A Műcsarnok mellett a Múzeumok Éjszakáján is kiemelt szerepet kapott az üveg. Az Üvegművészet Éjszakája fantázianevű programon Jan Vyskocil, cseh üvegfúvó mester mobil üveghutájával érkezett a helyszínre. Helyet kaptak még a Parádsasvári Manufaktúra mesterei, James Carcass brit származású, de Magyarországon élő üvegművész, Móró Barbara üveg- és ezüstékszer készítő, Dimény Luca művész. Kárpáti Kata múzeumpedagógus a gyerekkel épített üveggolyó pályát, Wölfinger Barnabás pedig kaleidoszkópot készített a hétvégi programon.

A Bohus-Lugossy Alapítvány szeptemberben kapja meg saját mobil üveghutáját, ami Európa első négy keréken guruló üveghutája, ráadásul először Orosházán mutatják be az eszközt.

– Szeretnénk elhozni az üvegművészeti folyamatnak a látványát és tudományát az orosházi fiataloknak és családoknak. Bízunk abban, hogy amikor meglátják az általános és középiskolai diákok, hogy van egy ilyen lehetőség az életben, akkor megtalálják benne saját maguk álmát – mondta Bohus Eszter, hozzátéve, hogy a program az alapítvány célját és feladatát erősíti.

Számos kortárs üvegművészeti kiállítás lesz még az országban. Ezekről a programokról az üveg éve weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Fotók: Bohus-Lugossy Alapítvány

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.