- hirdetés -

A hét végén rendezték az olasz fővárosban a junior birkózók kontinens bajnokságát. Ezen a világversenyen is válogatott melegítőt húzhatott az Orosházi Spartacus egyik birkózója. Jochim Márk első Európa-bajnoksága volt a római.

Múlt csütörtökön indult a válogatott Rómába. Sajnos voltak késések, ami miatt éjjel egykor tudták csak elfoglalni a szállodai szobát (a vacsora kimaradt). A mérlegelésnél a 79 kiló helyett csak 77,2-t mutatott a mérleg az orosházi fiúnál.

– Idén sikerült megszerezni az első magyar bajnoki címemet, ezzel a válogatott szereplés jogát. ez volt erre az évre a fő cél, illetve a lehető legjobb szereplés az Európa-bajnokságon. Mindenképp szerettem volna kiélvezni minden percét és kihozni magamból a maximumot. Tizenkilencen voltunk a 79 kilóban. A sorsolás viszonylag jó lett – mondja a Spartacus kiválósága – nem ezen múlt semmi. Az első fordulóban egy svájci versenyzővel sorsoltak össze. Ennek örültem, mert azt gondoltam, hogy ha ezt a svájcit megverem, aztán az ágamon török, azeri és örmény jött volna, de itt már lesz, ami lesz, csak birkózzam ki magam. Sajnos nem így lett. A svájci ellen 4-4 lett a végeredmény, de ő csinálta az utolsó akciót, így a szabályok értelmében őt hozták ki győztesnek. Sajnálom, mert úgy érzem, hogy ez egy verhető ellenfél lett volna, de ezért kell a minél nagyobb versenyrutin, hogy az ilyen ki-ki meccseket be tudjam húzni. Rómában talán kicsivel nagyobb terhet raktam magamra a kelleténél – foglalta össze Jochim Márk.

4-4-es döntetlennel kapott ki, utolsó akcióval a svájci fiútól a zöld mezes Jochim Márk (Fotó: Páli Sándor)

Szakemberek véleménye szerint a lemaradásunk a nemzetközi élmezőnyhöz képest, szabadfogásban nagyobb, mint kötöttben. A volt Szovjetunió utódállamaiból érkezett birkózók jóval előttünk járnak. Jochim Márk edzője, Páli Sándor így is elégedetten nyilatkozott:

– Büszkék vagyunk Márkra, mert annak ellenére, hogy nem az akadémián pallérozódik, ki tudta vívni a bajnoki címet és vele a válogatottságot. Jó tanuló és emellett rendkívül szorgalmasan edz, sőt plusz munkákat is rendszeresen bevállal. Ez, az első Európa-bajnoksága most nem úgy jött össze, de nem féltem, mert keményen dolgozik tovább és ez a sok munka egyszer ki kell jöjjön. Most kap pár nap pihenőt, aztán kezdődik számára egy négy hetes edzőtáboros időszak, készülnek a szófiai világbajnokságra. További ok a büszkeségre, hogy minden korosztályban tudott a klubunk válogatott kerettag versenyzőt adni, Macsári Krisztina, Szűcs Leticia, Somogyvári Milán, Páli Mirella, Szabó Zsóka, Balázs Renáta, Laczkó Petra, Jochim Márk, és Szél Anna személyében – teszi hozzá az edző.

Ami Jochim Márkot illeti, jövőre lesz utolsó éves junior, ha lesz elegendő, megfelelő edzőpartnere és nem hátráltatja sérülés, szép eredményekre számíthatunk tőle.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.