- hirdetés -

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár mindig is törekedett arra, hogy olvasóiknak, a hagyományos könyvtári szolgáltatásokon túl is kedveskedjen különböző programokkal. Az egyik ilyen a nyári játszóház, melyet már várnak, akik régebben kipróbálták.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy a gyermekkönyvtárban többször, egyhetes turnusokban segítenek a vakációzóknak tartalmasan eltölteni délelőttjeiket. Több, mint húsz éve valósították meg először, Tengerics Éva és Kiss Márta könyvtárosok, azóta töretlen a sikere és a népszerűsége a játszóháznak. Ezen a héten Hagymásiné Lazanyecz Anikóval ügyeskedhetnek a gyerekek, akik délelőttről délelőttre megtöltik a gyermekkönyvtárat.

Jól látható, hogy itt elmélyült munka folyik (Fotó: Horváth Bence)

– Ezeken a délelőtti kézműves foglalkozásokon olyan dolgokat készítünk, melyet az elsős kisgyerek is el tud készíteni, de a nyolcadikos is örömét leli a létrehozásában. Különböző anyagokból dolgozunk. Hétfőn „egeres” napunk volt, varrtunk, ragasztottunk, újrahasznosított anyagokból. Kedden lámpásokat gyártottunk, szerdán játékokat, levélen mászó hernyót, zoo-trópot készítünk. Ez utóbbi egy olyan forgó „masina”, melyet ha megforgatunk, mozgó képnek látjuk a belsejébe ragasztott papír szalagon levő képeket. Ezek nem csak arra jók, hogy elkészítésükkel ügyeskednek a gyerekek, de később, otthon is játszhatnak vele. A péntek mindig a gyöngyfűzős napunk – mondta el Anikó.

A könyvtárosok számára sok előkészületet igényel a játszóház vezetése. Először is ki kell találni, mi is készüljön, aztán meg kell otthon csinálni a prototípust. Ha túl nehéz, vagy nem lehet megcsinálni a rendelkezésre álló eszközökkel, akkor mást kell kitalálni és létrehozni. Ezután be kell szerezniük a szükséges alapanyagokat.

Ha valami nem megy, Anikó néni szívesen segít (Fotó: Horváth Bence)

A játszóház egyébként nem egy kötött idejű program a gyerekek számára. Ottjártunkkor is voltak akik elkészültek a mai tárgyaikkal és hazamentek, de érkeztek helyükre újak. Egy-egy délelőtt húsz-harminc gyerek alkot, de olyan is volt, hogy negyvenen jöttek. Ilyenkor előkerülnek a tartalék asztalok, székek. Vannak – különösen a kisebbek – akik nem egyedül érkeznek. Az anyuka, vagy nagymama (ma épp egy apuka is) segít a kicsiknek és ezzel együtt a könyvtárosoknak is. Mint megtudtuk a felnőttek is szeretnek itt lenni. Anikó elmesélte, olyan is volt, hogy egy nagymama csak úgy, unokája nélkül jött be szorgoskodni.

Talán a legfontosabb, hogy hasznosan, tartalmasan, jókedvű társaságban telik a vakáció néhány délelőttje.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.