- hirdetés -

Tartalmas négy napot töltött az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének negyven fős csoportja a szomszédos Erdélyben. A program során az irodalomra, kultúrára szerettek volna koncentrálni és nagy költők életének helyszíneit kutatták fel.

A kirándulás elején rögtön Nagyszalontára érkeztek, ahol az Arany János Emlékmúzeum előtt helyezték el koszorújukat tiszteletük jelélül. Tudtuk meg Erős Károlytól, az egyesület tagjától. Útjukat ezután Nagyváradon folytatták, ahol a sétáló utca a csodálatos épületeiben gyönyörködve keresték fel Ady Endre szobát.

Nagykárolyban, testvérvárosunkban szívesen fogadták a csoportot, ahol meglátogatták a Károlyi-kastélyt, és Petőfi Sándor szobrát is megkoszorúzták. Szatmárnémetiben a Himnusz kíséretében tették tiszteletüket Kölcsey Ferenc szobránál.

– Késő este érkeztünk a szálláshelyünkre Aknasugatagra, ahol köszöntő itallal és finom vacsorával vártak. Többen éltünk a panzió sósvízű fürdőmedencéjének használatával is. A második napon pedig Szaploncára látogattunk. Itt, a vidám temetőt, a máramarosi fatemplomot tekintettük meg, valamint a máramarosi hegyekkel és Máramarossziget belvárosával is megismerkedtünk – mesélte Erős Károly.

Az utazás harmadik napján a Gutin-hegység szerpentinjein a Bódi tóhoz érkeztek, majd felvonóval tovább mentek a Mogosa-hegyre. Délután Nagybánya városával ismerkedtek meg, és megnézték az Ásványtani Múzeumot. Másnap Koltón, a Petőfi Sándorra és Szendrey Júliára emlékező, híres szerelmes szobornál jártak, ahová felkötötték nemzeti szalagos névjegykártyájukat.

Úton hazafelé megálltak Zsibón, Wesselényi Miklós szülővárosában, majd Zilahra utaztak, ahol a történelmi belvárosban tettek egy sétát. Ott, találkoztak Wesselényi és Ady két szobrával, ahol szintén trikolór kártyájukkal jelezték, hogy ott jártak az orosházi nyugdíjasok.

Erdélyi kirándulásukat Körösfőn fejezték be, ahol Péntek László mutatta be nekünk a kazettás mennyezetű Református templomot. Történeteket hallgattak Vasvári Pál életéről, és megkoszorúzták kopjafáját. Egy késői ebéd után pedig élményekkel gazdagodva indultak vissza Magyarországra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.