- hirdetés -

Több határidő is lejárt június végén és sok új változás lép életbe júliustól. Mutatunk néhány fontos változást, melyekre péntektől nem árt odafigyelni.

A koronavírus-járvány alatt több moratóriumot is bevezetett a kormány, ezek közül az egyik a 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejáró okmányokat érintette. Ezek a veszélyhelyzet lejárta után még 30 napig voltak érvényben, azaz június 30-ig, a szabály a személyigazolványokra, a jogosítványokra, az útlevelekre és a diákigazolványokra is vonatkozott. A június 30. után végleg lejárt igazolványok már nem jogosítanak fel kedvezményekre, ezért akinek ezzel lejárt a diákigazolványa, az nem vásárolhat diákbérletet a MÁV-ra vagy a Volánbuszra.

Az előbb említett szabály szintén vonatkozik a személygépkocsik forgalmi engedélyére is, úgyhogy július 1-től a lejárt forgalmi engedélyekkel rendelkező autók a szabály szerint már nem vehetnek részt a közúti forgalomban. Ha viszont valaki még júniusban bejelentkezett valamelyik vizsgálóállomásra, akkor az érvényesség előtt lefoglalt vizsgaidőpontról szóló igazolással a vizsga napjáig, de legfeljebb még 30 napig jogszerűen autózhat.

Szintén a járványhoz kapcsolódó intézkedés volt, hogy lehetővé tették a SZÉP-kártyákkal való fizetést az élelmiszerüzletekben. Ennek viszont innentől vége, július 1-től kezdve ugyanis a SZÉP-kártyákat már nem fogadják el bolti vásárláskor. Júliustól emellett új típusú rendszámokat vezetnek be, ugyanis a jelenlegi karakterkészlet legfeljebb pár éven belül kifutott volna. Az újfajta rendszámtáblák a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból – kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűkombinációkat – majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak.

A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet. Az új rendszámtáblákat felmenő rendszerben vezetik be, azokból július 1-től a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett járművek kapnak. A már használatban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni, azokkal a továbbiakban is lehet ugyanúgy közlekedni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.