- hirdetés -

Fórumot rendez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) július negyedikén, négy helyszínen és nem csak gazdák részére. A téma a mostanában sokat emlegetett Jéger Rendszer, előadója pedig Kocsis Áron, a NAK jégkármérséklő rendszer üzemeltetési vezetője.

Mostanában, az aszály kellős közepén, egyre többször hallani, hogy a Jéger Rendszer a felelős az alföldet sújtó szárazságért. Önjelölt „meteorológusok” felelőtlenül keltik a feszültséget a közösségi médiában és vannak, akik felülnek a féligazságokba csomagolt megállapításoknak. Az ilyen helyzetekben természetes, hogy az ember keresi az okokat, de az észszerű az lenne, ha közvetlenül a forrástól szereznénk, valós információkat. Ezt kívánja segíteni a NAK a fórumokkal.

A négy helyszín közül az egyik Orosháza lesz. Július negyedikén tíz órára a polgármesteri hivatal nagytermébe nem csak a gazdákat, hanem minden érdeklődőt várnak. Akit a téma érdekel, érint, pro, vagy kontra véleménye van, érdemes meghallgatnia Kocsis Áron üzemeltetési vezető előadását, utána – ha még van – felteheti a kérdéseit.

A jégkármérséklő rendszer működését illetőleg számtalan statisztika, feljegyzés készült, készül. Ezek nagy része alkalmas rá, hogy első pillantásra láthassuk a tényeket. Itt van mindjárt ez a két térkép. Az egyiken azt nézhetjük meg, mennyi ideig voltak bekapcsolva a jégkármérséklő talajgenerátorai, a mellette levőn pedig a tájegységenként az aszály mértékét.

Látható, hogy a Dunántúl délnyugati részén, ahol legtöbbet mentek a talajgenerátorok, ott esett szinte a legtöbb csapadék.

A NAK és az Orosháza és Térsége Gazdakör vár minden a téma iránt érdeklődőt július 4-én 10 órára a polgármesteri hivatal nagytermébe. További Békés megyei fórumok ugyanezen a napon: 13 óra Tarhos, Közösségi Ház, 15 óra Bélmegyer, Művelődési Ház, 17 óra 30 perc Mezőberény, Orlai Petrics Soma Könyvtár.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.