- hirdetés -

Kiemelten fontos Orosháza számára a 2022-es esztendő, hiszen az ENSZ tavaly májusban ezt az évet jelölte ki az Üveg Nemzetközi Évének. Városunk három üveggyára kiemelkedő helyen szerepel mind a hazai, mind a világpiacon egyaránt, ezért Magyarországon Orosházát nevezik az üveg fővárosának. A június 27-i sajtótájékoztatón az Üveg Évéről, és a várható programokról tájékoztatott Dávid Zoltán polgármester, Ördögné Papdi Zsuzsanna és Fekete Péter, az O-I Hungary, Kecskeméti Tímea az OROSházaGLAS képviseletében.

Az első üvegek 1963-ban gördültek le a gyártósorról Orosházán. Sikere azóta is töretlen. Azóta az egymástól független működő három üveggyár közvetlenül és közvetve több ezer embernek ad ma is munkahelyet. Ördögné Papdi Zsuzsanna elmondta, ez az év nagyszerű lehetőség arra, hogy az üveggyárak a Bohus-Lugossy Alapítvánnyal, az önkormányzattal és a médiával összefogva felelevenítsék az üveggyártás hagyományait a budapesti és a helyi programok segítségével.

– Ez az év egy remek alkalom arra, hogy kicsit megálljunk és közösen ünnepeljük az Üveg Nemzetközi Évét. Július és október között gyárlátogatások keretében lesz lehetőség megismerni az üveggyárakat. Szeptemberben, a városi Üvegnapon színes programokkal várjuk az érdeklődőket, például megmutatjuk az üveggyártás múltját és jelenét, az üveg újrahasznosítási folyamatát, valamint a Bohus-Lugossy Alapítvány mobil üveghutájával a gyerekek kicsiben is kipróbálhatják az üvegkészítést. A gyártáson kívül a társadalmi szerepvállalást is népszerűsíteni kívánjuk közös, támogató munkával a helyi intézményekben, óvódákban – ismertette Ördögné Papdi Zsuzsanna, az O-I ügyvezetője.

Ezenkívül más, színes rendezvények is helyet kaptak a programsorozatban. Budapesten a Hősök terén mutatták be a üveggyárak rövidfilmjét, a Múzeumok Éjszakáján. Június 29-én, szerdán, az öblösüveggyár a Kossuth iskolába látogat el, ahol Pusztai József meggy felajánlásával a diákok és a tanárok jótékony célból befőttet készítenek. Szeptemberben, amikor újra indul az oktatás, rajzpályázatot hirdetnek a gyerekeknek. Év végén pedig az üveggyárak, az önkormányzattal közösen ültetnek majd egy-egy fát, hogy maradandó emléket állítsanak az Üveg Évének és felhívják a figyelmet a környezettudatosságra.

– Az üveggyár megalakulása Orosháza életének történetében rendkívüli jelentőséggel bír. A város ezután oly mértékben fejlődött, hogy Békés megye legiparosodottabb települése lett. Rengeteg embernek adott és ad ma is munkát az üveggyártás, ezért Orosházát méltán nevezik az üveggyártás fővárosának is. Büszkék vagyunk azokra az emberekre és vezetőkre, akik a mai napig is azon dolgoznak, hogy ilyen színvonalassá fejlesszék az üveggyárakat. Erre a fejlődésre és az üveg hagyományaira szeretnénk felhívni a figyelmet az Üveg Nemzetközi Évében – mondta Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere.

A városvezető hozzátette, szeretné megköszönni mindenkinek, aki segített abban, hogy ez a programsorozat megvalósuljon, kiemelve az üveggyártó cégeket.

Az Üveg Nemzetközi Évéből tehát Orosháza is kiveszi a részét, hisz városunkban kiemelt jelentőséggel bír az üveg. A három gyár összefogásban őrzi az orosházi üveggyártás hagyományait, saját fejlesztéseikkel igyekeznek lépést tartani a mai felgyorsult világgal és annak fejlődésével.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.