- hirdetés -

Óriási sikert ért el Anda Attila és csapata az olaszországi Solighettóban. Június 18-án rendezték meg az ifjúsági válogatott olasz Gran Premio Eccellenze Valli del Soligo csapatidőfutam versenyét. A magyar válogatott, köztük az orosházi fiatallal a verseny történetének legjobb magyar eredményét érték el és az ötödik helyen zárták a versenyt.

Anda Attila már gyermekkorában imádott biciklizni. Komolyabban azonban 2019-ben, 14 évesen kezdett el foglalkozni vele. Egy évvel később rátalált az országúti kerékpározásra is és nagyon megfogta őt, hogy a technikai sportot és az erőnlétet egyaránt tudja kombinálni.

– 2020-ban vettük meg az első komolyabb országúti biciklim, amivel eleinte amatőr versenyeken vettem részt. Tavaly, 2021 elején aztán csatlakoztam a debreceni csapathoz. Velük jutottam ki idén Olaszországba, a korosztályos válogatottal, U19-es korosztályban – mondta Attila.

A versenyre felállt csapatban öt fiú kerékpározott. A válogatottba, az edzés alatti munka és a versenyeredmények alapján választják az embereket. Június 18-án, szombaton volt a csapatidőfutam, ahol egyszerre vágtak neki a 17 km hosszú dombokkal tarkított távnak. Közel 48 km/h átlaggal végül az ötödik helyet érték el, amire nagyon büszkék. Másnap a 140 km-es versenyen az olasz szabályoknak megfelelően – mivel leszakadtak az élbolytól –, így 110 km-nél kizárták a csapat nagy részét a versenyből. Attila egy csapattársa azonban végigért a pályán, és 22. helyezést érte el.

Attila egyébként hét évig focizott az orosházi csapatban, majd Békéscsabára került középiskolába. Ekkor a sport szinte teljesen kimaradt életéből, mielőtt jött a kerékpár. A fiatal orosházi azt szereti igazán ebben a sportban, hogy látni lehet a fejlődést, és a befektetett munka meghozza gyümölcsét.

– Szeretem a sebességet. A maximum, amit elértem lejtmenetben 85 km/h volt, de síkon is simán megyünk 50 km/h felett egy-egy verseny során. Erre edzőtáborokban készülünk fel. A hegyekben gyakorolunk például a Mátrában vagy a Bükkben, de külföldre is szoktunk menni. Márciusban Horvátországban voltunk – mondta Attila.

Amikor beindul a szezon egy héten 15-20 órát edzenek, amely 500-600 kilométert jelent hetente. Hétvégén vannak a hosszabb edzéseik, amelyek akár 4-5 órásak is lehetnek. Elmondása szerint ebben a sportban az ember igazán feszegeti saját fizikai határait, amit ő nagyon élvez a kerékpározásban.

Attila számára biciklizés nem csak sport, hanem „én-idő” is egyben. Amikor egyedül teker ki a városból van, hogy nem kapcsol zenét, csak hallgatja a természetet, amely igazán ki tudja kapcsolni őt. A sport, tanulmányaiban sem akadályozza. Mindig is jó tanuló volt és próbál is odafigyelni erre.

A fiatal fiú a jövőben több versenyre is készül. Ezek közül most vasárnap, június 26-án lesz az országos bajnokság, ami az egyik legnagyobb verseny a magyar kerékpárosok számára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.