- hirdetés -

Közterületi térfigyelő rendszer, ösztöndíjprogram, turisztikai célú pályázat – többek között ezekben a kérdésekben döntöttek a június 24-ei testületi ülésen.

Az ülés előtt egyperces néma csenddel adóztak a nemrégiben elhunyt Rágyánszki János emlékére. A köztiszteletben álló kertész munkásságát Mokry Sámuel-díjjal és az Orosháza városért kitüntetéssel is elismertek.

A testületi munkában ezúttal sem vett részt dr. Szabó Ervin (Jobbik) és Papp Róbert (DK).

A napirendek sorrendjében minimális változás történt, ezt elfogadta a testület.

1. EGY MÁS jövőÉRT Alapítvány visszatérítendő támogatás iránti kérelme

A testület egyhangúlag támogatta az előterjesztést.

2. Helyiséghasználat biztosítása a Székács József Evangélikus Óvoda részére. Az előterjesztés itt olvasható.

Kérdés nem volt, 12 egyhangú igennel elfogadta a testület a napirendet.

Vajer Tímea óvodavezető személyesen is megköszönte az önkormányzat partnerségét.

3. Településrendezési eszközök részleges módosításának jóváhagyása. Az előterjesztés ide kattintva olvashatók.

Kérdés és ellenvetés nélkül 12 egyhangú igennel elfogadták a képviselők az előterjesztést.

4.  Orosháza Város Önkormányzat Napköziotthonos Óvodája vezetőjének szakmai beszámolója a 2021/2022. nevelési évről. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Kérdés nem volt ezúttal sem: 11 igen 1 tartózkodás mellett elfogadták a napirendet.

5. Az Orosháza Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvodájával kapcsolatos döntések. Az előterjesztés itt található.

Kérdés, ellenvetés nem volt ebben az esetben sem. Az előterjesztés négy határozati pontjáról együtt szavaztak: 11 igen 1 tartózkodás, elfogadta a testület az előterjesztést.

6. Orosháza Város Önkormányzata 2022. évi költségvetési rendeletének I. számú módosítása. Az előterjesztés ezen a linken érhető el.

Fetser János (MSZP) elmondta, hogy a bizottsági ülésen az egyetlen volt, aki nemmel szavazott ebben a kérdésben. Meglátása szerint megállapítható, hogy “irgalmatlanul” sok pénz folyik be a városhoz, de sok az adósságállomány is, ami ilyen adóbevételekkel kezelhető – mondta a képviselő. Kifogásolta, hogy a költségvetés nem alkalmas arra, hogy a helyi ágazatok visszatermelő képességét erősítse.

Bojtor István alpolgármester reagálva a pénzügyi felvetésekre elmondta, hogy a város intézményhálozatának komoly munkát kell végeznie a július elsejei kormány által meghirdetett változások miatt. A kormány úgy döntött, hogy az önkormányzatok kikerülnek a rezsicsökkentés alól. Az alpolgármester szerint sok még a megválaszolatlan kérdés, a jelenlegi helyzetben tartalékokat is kell képeznie a városnak ahhoz, hogy a kihívásokra megfelelő módon tudjon reagálni.

Név szerint szavaztak:
Antal László: igen, Bodóczi András: tartózkodik, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: nem, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: tartózkodik, dr. Szabó Ervin: nincs jelen, Tóth-Kása Sándor: igen.

A napirendet elfogadták.

8. A Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza részére 2022. évre vonatkozó támogatás és jogcím szerinti keretösszeg megállapítása. Az előterjesztés itt található.

Dr. Duray Gergő, az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet főigazgatója kéréssel fordult az orosházi önkormányzat felé, hogy támogassák az intézményt – az országban nem egyedülálló módon – elérte a szakemberhiány. A kérelemben az olvasható, hogy a traumatológiát, így közvetetten a sürgősségin és az aneszteziológiai és az intenzív terápiás osztályt érinti a probléma.

Javaslatokat is megfogalmaztak a kérelemben: 

  • többek között azt, hogy júliustól december 31-ig havi másfél millió forinttal támogassa az önkormányzat az intézményt. Az összeget akár a jelenlegi, akár az újonnan érkező orvosok bérének kiegészítésére használnák fel. A plusz jövedelemmel arra ösztönöznék a szakembereket, hogy Orosházán vállaljanak munkát a fennálló humánerőforrás hiány kezelésééig.
  • A másik javaslat az, hogy az önkormányzat szeptembertől decemberig, maximum három fő részére, havi 50 ezer forint/ fő összegű támogatást nyújtson az “Orosháza leendő orvosaiért” elnevezésű pályázat keretében orvosi képzésben tanuló orvosoknak. 
  • A harmadik javaslat az, hogy 2022-ben öt fő részére 400 ezer forint/fő, vagyis összesen 2 millió forintot biztosítson az “Orosháza fiatal orvosaiért” elnevezésű pályázat keretében fiatal orvosok támogatására.

Fetser János (MSZP) szerint az látható, hogy a betegek és az ápolók egyre inkább kiszolgáltatottabbak és egyre nehezebb helyzetbe kerül az egészségügy Békés megyében is. Felvetette, hogy ez a két támogatási forma „sajnos nem oldja meg az orosházi kórház problémáját”. Arról érdeklődött, hogy a pályázatban szerepel-e olyan kitétel, ami biztosítja azt, hogy egy bizonyos ideig az ösztöndíjjal támogatott szakemberek Orosházán maradjanak. Rámutatott arra is, hogy komolyabb ösztöndíj és letelepedési rendszert kellene kidolgoznia a városnak ahhoz, hogy életben maradjon.

Molnár Béla alpolgármester reagálva a szocialista képviselő felvetéseire elmondta, hogy a kórház egy állami intézmény, amit az önkormányzat a lehetőségeihez mérten rendszeresen támogat. Olyan felvetések, megállapításokat tett meglátása szerint a képviselő, amire nincs ráhatása a városnak. Visszaemlékezett, amikor még önkormányzati felügyelet alatt működött az intézmény, akkor több száz millió forinttal támogatták évente a kórházat.

Dr. Duray Gergőt, az orosházi kórház főigazgatóját arra kérte, hogy tisztázza miért van szükség változtatásokra a traumatológiai osztályon, amiről korábban mi is írtunk.

Dávid Zoltán polgármester kifejtette, hogy az önkormányzat jó kapcsolatot tart fent a kórházzal és minden, az intézményt érintő kérdésben egyeztetnek. A városvezető kifejtette, hogy mindig törekszenek az adott helyzet leghatékonyabb megoldására. Rámutatott, hogy a kórház nem csak a várost, hanem a térségben élőket is ellátja, nem mellesleg a város legnagyobb munkaadója is.

– A jelenlegi helyzet nem helyi probléma, hanem országos jelenség – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy az önkormányzat minden segítséget megad a Dr. László Elek Kórháznak.

Dr. Duray Gergő főigazgató elmondta, hogy a traumatológiai osztályos ellátás ideiglenesen szűnik meg július elsejével.

– Két kolléga távozik: az egyik július elsejével, a másik szeptember elsejével. A főorvos úr marad a kórházunkban, tehát a traumatológiai ellátás szakrendelő szintjén, egynapos sebészet szintjén, az SBO traumatológiai ellátása továbbra is megmarad. Sőt, ezeken a területeken még fejleszteni is szeretnénk – fogalmazott a főigazgató.

Tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy július elsejével annyi változik, hogy ha az Országos Mentőszolgálat szakemberei úgy látják, hogy a páciens több napos baleseti sebészeti ellátást igényel, akkor már valószínűsíthetően Békéscsabára vagy Gyulára szállítják őket, Gádoros esetében a távolság miatt pedig Szentesre. Amennyiben nem eldönthető ez a kérdés, vagy a beteg saját maga megy be a kórházba, akkor egy alapos kivizsgálás után – amennyiben osztályos elhelyezés, illetve műtét szükség – akkor kerülhetnek át Gyulára vagy Békéscsabára.

– Ez ideiglenes állapot, a jogszabály előírja, hogy maximum 12 hónapig állhat fent. Azon vagyunk, hogy az ellátást újra tudjuk indítani, ebbe persze beleszólhatnak egyéb tényezők is. Országosan elmondható, hogy bizonyos szakmákat centralizálni kívánnak azokra a megyei ellátóhelyekre, ahol bizonyos műtétekből több esetszámot végeznek évente. Ez egy racionális elképzelés, mert ahol ötször-tízszer annyi adott műtétet végeznek, ott nagyobb tapasztalattal is rendelkeznek a szakemberek – mutatott rá dr. Duray Gergő.

A főigazgató megköszönte az önkormányzattól kapott támogatásokat. A mostani elképzelésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy mind az orvosokat, szakorvosokat, mind a rezidenseket érintik a pályázatok. – Én optimista vagyok. Azt látjuk, hogy egyre több rezidens – jelenleg négy – érdeklődik a kórház iránt. Amennyiben a testület az elképzeléseket megszavazza, akár négy-öt rezidenst is felvehetünk szeptembertől. Remélem, hogy ez megtörténik és fel tudunk venni majd orvosokat és a traumatológiai ellátás helyre állhat – zárta.

Dávid Zoltán polgármester rámutatott arra, hogy éves szinten az önkormányzat 20 millió forinttal támogatta a kórházat, ami komoly kinyilvánítása annak, hogy a város a szívén viseli az intézmény és a dolgozók sorsát, illetve a betegek ellátásának a biztosítását.

Fetser János (MSZP) szerint egy komoly város jelenét és jövőjét komolyan befolyásolja az, hogy milyen egészségügyi szolgáltatást tud nyújtani a helyieknek és a környéken élőknek. Úgy gondolja, hogy pillanatnyilag hátrányban van Orosháza Gyulával és Békéscsabával szemben. Arról érdeklődött, hogy előnyös volt-e a három kórház összevonása, központi irányítása.

Dr. Duray Gergő főigazgató tisztázta, hogy nem teljes integráció történt, hanem a gazdasági területeket vette át a megyei kórház. – Az orosházi kórház jogilag egy gazdasági társaság nélküli önálló költségvetési szerv – húzta alá. Az intézményvezető emlékeztette arra a jelenlévőket, hogy milyen pályázatok valósulnak meg a közeljövőben. Az egyik a nővérszálló bővítése és a belső terek felújítása. Emlékeztetett arra, hogy még 2017-ben adott be egy bruttó 300 millió forintos projektre pályázatot a kórház, amelyben a traumatológiai részlegen is valósulnak meg eszközbeszerzések.

– Próbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy minél több kolléga válassza az orosházi kórházat – mondta a főigazgató.

Elmondta azt is, hogy az „Orosháza leendő orvosaiért” elnevezésű pályázatot úgy írják ki, hogy a pályázók kötelezettséget is vállalnak mégpedig úgy, hogy annyi ideig kell maradniuk a támogatott időszak után az orosházi kórházban, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták.

A másik, az “Orosháza fiatal orvosaiért” elnevezésű pályázat esetében a fiatal diplomás orvosoknak 24 hónapig kötelesek az intézményben maradni a támogatás után, amennyiben nem maradnak, akkor vissza kell fizetni a támogatási összeget.

Németh Béla (független) szerint az önkormányzat példaértékűen támogat egy olyan intézményt, ami nem a tulajdona. Kifejtette, hogy a térségből egyetlen önkormányzat sem érzi úgy, hogy támogatni kellene. Nem érzik kötelességüknek, hogy segítsék a kórházat, pedig az ő betegeik is Orosházán gyógyulnak.

Bojtor István alpolgármester elmondta, hogy azért szólnak a pályázati határidők az év végéig, mert csak az adott költségvetési évre tud kötelezettséget vállalni az önkormányzat. Az alpolgármester elmondta, hogy ezek a pályázatok általában éveken át nyúló programok, tehát januárban már lehet gondolkozni a támogatás megszavazásáról – A lehetőségeink szerint mindenképpen folytatjuk a pályázatokat – zárta Bojtor István.

Raffai János (független) szerint az egészségügyet, a szociális ellátást és az oktatást nem működtetheti egy „kegyrendszer”. – Dicséretes, hogy a város 20 millió forinttal támogatja a kórházat, de ha azt mondjuk, hogy állami fenntartású intézmény és a városnak nincsen ráhatása, akkor miért nem az állam oldja meg a problémát? – tette fel a kérdést a képviselő.

Oravecz Nóra alpolgármester elmondta, hogy az orosházi önkormányzat nem csak a kórháznak, hanem az Orosházi Kistérségi Többcélú Társulás által működtetett orvosi ügyeletnek is segít. Oravecz Nóra szerint a szakemberhiány a kistérségnél is tetten érhető. A társulás nem képes versenyezni azzal az óradíjjal, amit némelyik település és kórház egy sürgősségi ellátási ügyeletért fizet.

– Lehetséges, hogy a pályázatban résztvevők legalább havi egy orvosi ügyeleti ellátást vállaljanak? Ez megkönnyítené a mi munkánkat, de a kórház sürgősségi osztályét is – kérdezte az alpolgármester és egy egyeztetést kezdeményezett a főigazgatóval ebben a témában.

A határozati javaslatot végül 11 egyhangú igennel elfogadta a testület.

9. Az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás megszűnésével kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés részletei itt tekinthetők meg.

Elfogadták a napirendet.

10. Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületi térfigyelő rendszerről szóló 23/2015. (XI.3.) rendelet módosítása. A részletek itt találhatók.

Fetser János kérte, hogy szakemberekkel egyeztetve szerezze be a kamerákat az önkormányzat. A szocialista képviselő szerint olyan minőségű kamerák szükségesek, amellyel a város utcáinak közbiztonsági szintje erősödhet.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy a város lehetőségeihez mérten a lehető legjobb kamerákat fogja beszerezni.

Lövei Ferenc (Fidesz) arról érdeklődött, hogy megoldódott már-e a kamerák áramellátási kérdése.

Raffai János (független) szerint a minőségben nem lehet kompromisszumot kötni. Azért, ha olyan bűncselekmény történik az elkövető beazonosítható legyen. 

Végül 11 igennel elfogadták a napirendet.

11. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

Kérdés nem volt, szavaztak: 8 igen, 3 tartózkodással elfogadták a napirendet.

12. Tájékoztató és pályázati elszámolás a „Helyi foglalkoztatási partnerség kialakítása az Orosházi járásban” című projekt kapcsán. Az előterjesztés itt található.

9 igen 3 nem, elfogadták a napirendet.

13. Gépjármű ingyenes használatba adása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

12 igen, elfogadták.

14. Többletforrás igénylése a TOP-1.2.1-16 Orosháza – Gyopárosfürdő városrész turisztikai célú fejlesztése tárgyú pályázat eszközbeszerzése kapcsán. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Kérdés, felvetés nem volt. Szavaztak: 9 igen 3 tartózkodás

15. A TOP-3.2.1-16-BS1-2019-00099 azonosítószámú pályázat közbeszerzési eljárásának megindításához szükséges fedezet biztosítása. Az előterjesztés itt érhető el.

Kérdés itt sem volt, szavaztak: 10 igen, 2 tartózkodás.

16. 113/2022.(V.31.) K.t. határozat módosítása. A részletek itt találhatók.

Felvetés, hozzászólás most sem volt: 10 igennel 2 tartózkodással elfogadták az előterjesztést

Kérdések, bejelentések

Raffai János (független) arról érdeklődött:

  • A korábbi vas-műanyag épületével mi a terve a városnak?
  • A Kettőssánc tér szilárd útburkolatával mi a helyzet?
  • Az április végén bizottsági elhangzott adatigényléséről is tájékoztatást kért a színpadi technikai eszközök beszerzésével kapcsolatban
  • Megemlítette, hogy az Orosházi Férfi Kézilabda Sport Egyesület edzői és játékosai még csak most jutottak hozzá a februári fizetésükhöz. Úgy tudja, hogy az egyesületnek 300 millió forint felett van a hiánya. – Lesz-e dolga a városnak az egyesülettel, hiszen mégiscsak egy utánpótlásbázisról beszélünk – fogalmazott.

Dávid Zoltán polgármester az egyesület életébe nem folyhat bele a város. A technikai eszközökről Benkő Ferenc, a VÜRT vezérigazgatója tájékoztatja később a független képviselőt. A vas-műanyag épületével kapcsolatban a városvezető elmondta, hogy a tulajdonosnak küldtek felszólítást, hogy tegye rendbe a külső homlokzatot. A Kettőssánctér ügye még jelenleg is folyamatban van, az út elkészül, ahogy ígértük – válaszolt a polgármester.

Bodóczi András (DK) a galambürülékkel kapcsolatos problémákat jelezte. Meglátása szerint nagyon szennyezett a város, arról érdeklődött, hogy a város tehet-e valamit ebben a kérdésben.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy már jelezte a hatóságok felé a problémát. Azt mondták a városvezetőnek, hogy gyérítésről szó sem lehet, hanem az embereknek meg kell tanulni együtt élni velük. Van több módszer is a riasztásukra, de ezek nem igazán hatékonyak és még költségesek is.

Bodóczi András javasolta, hogy az üzletek tulajdonosait is lehetne kötelezni arra, hogy bizonyos időközönként takarítsák fel a galambürüléket.

Dr. Burai Mihály jegyző reagálva a képviselő felvetésére, hogy a kérdéssel foglalkozik az önkormányzat és lépéseket is fognak tenni az ügyben.

Fetser János nehezményezte, hogy a korábban feltett kérdéseire nem kapott a törvényileg megszabott határidőkön belül nem kapott választ. A jegyző azt kérte, hogy jelezze felé, melyek ezek a kérdések és intézkedik az ügyben.

Lövei Ferenc (Fidesz) a bizottsági és testületi ülésen az igazolt és igazolatlan távollétekre az SZMSZ felülvizsgálatát javasolta. – Aki nem jár az ülésre, az visszaél a választói bizalmával. Aki nem teljesíti a vállalását, az nem méltó a feladatra – fűzte hozzá a képviselő. Abban maradt a testület, hogy a jegyző megvizsgálja a kérdést és a lehetőségeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.