- hirdetés -

Múltidéző sorozatunkban hatvan évre megyünk vissza. Ekkor győzte le az orosházi ifiválogatott a békéscsabai fiatalokat.

A megyei sporthivatal 1962 nyarán új versenysorozatra hívta a megye fiataljait. Békés megyei települések ifjúsági korú labdarúgóiból alkotott csapatok küzdöttek az első alkalommal kiírt Körös Kupáért. Pontosan hatvan évvel ezelőtt, 1962. június 24-én az orosházi fiatalok 6:3 arányban legyőzték a békéscsabai fiatalokat.

A korabeli sajtó, az Orosházi Hírlap így számolt be 1962. július 1-jén a mérkőzésről:

Az orosházi városi ifi-válogatott hetek óta szorgalmasan készült Csonka Béla edző irányításával a Körös-kupa mérkőzésekre és ez meg is mutatkozott a békéscsabai válogatott ellen. Kezdés után még egy perc sem telt el, amikor a nagy lendülettel kezdő orosházi csapat vezető gólt ért el. A játék váltakozott, a jó fizikumú csabaiak is többször megközelítették az orosházi kaput, de egyénieskedő játékukat az orosházi védők sorra rombolták. Az első félidőben Hegedűs (3), Kiss II. (2) szép akcióból szerzett góljaira csak Valyuch és Seregi egy-egy góljával tudott válaszolni. Fordulás után is inkább az orosházi együttes kezdeményezett, rövidesen Harmati II. ügyes góljával már 6:2 volt az állás, Schäffer alakította ki a 6:3-as végeredményt.

Az orosházi csapat: állnak (balról): Csonka Béla edző, Selmeczi László, Harmati, Kiss János, Fejes I., Hegedűs, Dimák Ferenc, Fejes J. Guggolnak (balról): Papp A., Csirik János, Ambrus Zoltán, Kiss István, Kiss Jenő. Elől (balról): Plesovszki, Bella

A tudósító értékelte a játékosok teljesítményét is:

Az orosházi válogatottban a fiatal Plesovszkiból jó kapus lehet, néhány védéssel megmutatta tehetségét. A második félidőben Bella sem vétett nagy hibát. A hátvédhármas legjobbja Kiss III. volt, Csirik és Kiss E. lelkesen és szorgalmasan küzdöttek. A két fedezet közül Ambrus játszott nagyon jól, de Papp is igyekezett. A csapat erőssége a szélekre sokat játszó, középen jól lövő csatársor, melyben Kiss II. és Hegedűs szép góljaival, Fejes hasznos játékával tűnt ki. A két szélső, Selmeczi és Harmati II. szintén ésszerűen és hasznosan játszott. A csabai válogatott technikás fiatalokból állt, de az egyénieskedés miatt az eredményességük elmaradt. Legjobbjaik: Dohányos, Nagy, Valyuch, Szilágyi, Kuba.

A résztvevők közül felkerestünk két játékost és megkérdeztük, hogyan emlékszik vissza erre a napra.

Selmeczi László: „A lelkesedés döntött!”

– Orosháza város válogatottja elsősorban az Orosházi Kinizsi labdarúgóiból állt, de a csapatban szerepelt több amatőr labdarúgó is. Csapatunkat a városban és környéken elismert edző, Csonka Béla fogta össze. A Kinizsi pályán (A jelenlegi Mátrai Stadionban – a szerkesztő) lejátszott mérkőzésen a végig nagy lelkesedéssel játszó csapatunk 6:3 arányban legyőzte az esélyesebb csabai fiatalokat. Ebből a keretből később többen felnőtt csapatokban is helyt álltak. Így a már sajnos elhunyt Ambrus Zoltán az NB I-ig vitte, de például Kiss János a Kinizsit erősítette – emlékezett vissza Selmeczi László egykori játékos, nyugdíjas pedagógus, köztisztviselő.

A csapat tagja volt Csirik János, ő később futballista helyett programtervező matematikus lett, majd 1992-1994 között a szegedi József Attila Tudományegyetem rektoraként dolgozott.

Csirik János: „Remek közösség volt!”

– Hatvan év távlatából arra a konkrét mérkőzésre már nem nagyon emlékszem, de a társaságra igen. Remek közösség volt, mindig jó hangulat vette körül a csapatot, így ott ragadtam köztük. Futballista nem lett belőlem, a számítógép elragadott a pálya mellől, de mivel imádtam focizni, amatőrként az egyetemen és egymás között nagyon sokat rúgtam a bőrt – véli az egykori „táncsicsos” diák, volt szegedi rektor.

Az orosházi fiatalok a kupa második fordulójában 6:1 arányban legyőzték a Mezőhegyest, majd a harmadik fordulóban a Gyula következett.

Orosháza – Gyula  9:2   (4:1)

Gólszerzők: Kiss J. (3), Selmeczi (2), Ambrus (11-es), Fejes, Hegedűs, Harmati, ill. Kalló, Rédai.

Az Orosháza három győzelemmel, 21:6-os gólaránnyal végzett a csoport élén. A döntőt az orosházi fiatalok a Mezőkovácsháza ellen játszották.  A mérkőzésen sajnálatos sérülés történt és a játékvezető idő előtt lefújta a találkozót. A kupa első kiírása alkalmával nem hirdettek győztest.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.