- hirdetés -

A múlt héten ért véget Bukarestben a birkózók U 17-es Európa-bajnoksága. A magyar válogatott színeiben ott volt a világversenyen az Orosházi Spartacus ifjú kiválósága, Páli Mirella is. Az orosházi lánynak ez volt az első Eb-szereplése

Mirella egy ideje már a Kozma István Birkózó Akadémia növendéke. Egy válogató és egy országos bajnokság megnyerésével szerezte meg a jogot a címeres mez viselésére. Mint elmesélte nagy volt az izgalom, hisz még soha nem járt ekkora versenyen.

– Az izgalmak már az utazáskor elkezdődtek. Budapestről autóbusszal mentünk Bécsbe, onnan repülővel Bukarestbe. Addig még soha nem ültem repülőn, ez volt az első. Izgi volt, de nem értünk rá sokat foglalkozni az utazás élményeivel. Egy remek szállásunk volt és általában a körülményekre, a szervezésre sem lehetett panaszunk. A verseny előtt a súlyommal sem volt probléma, max. 70 dekát kellett fogyasztani. A sorsolás után kezdődtek a további izgalmak. Egy jónevű román lánnyal, mint kiderült a későbbi Európa-bajnokkal sorsoltak össze, rögtön az első körben. Hajlamos vagyok túlizgulni a versenyeket, az edzőm azt mondja, nagyon ráfeszülök. Most is ez volt. Nem volt teli a gatya, de nagyon izgultam. Ebből lettek aztán a gondok, mert egészen „amatőr” módon adtam neki többször is pontokat. A meccs vége felé aztán a védjegyemmé vált csípődobással szereztem négy pontot és kicsi híján be is tusoltam a román lányt belőle, de lejárt az idő – meséli a történteket Mirella.

Ez a magyar bajnoki győzelem jelentette Páli Mirella számára a jegyet a bukaresti EB-re (Fotó: OSBK)

Az orosházi lány és a neki szurkoló többi magyar aztán az egész nap folyamán azon drukkoltak, hogy a román bejusson a döntőbe és Mirella másnap birkózhasson a vigasz ágon. Bejutott.

– Másnap egy német ellenfél következett Mirellának – veszi át a szót Mirella nevelő edzője, Páli Sándor. – Ez a meccs is hasonlított az előző napira. A rutintalanság áldozata lett a lány. Német ellenfele már öt nullra vezetett. Ezekből a pontokból egy-kettő, kis tapasztalattal simán elkerülhető lett volna és akkor a meccs végén most is megérkező csípődobás (4 pont) elég lett volna a győzelemhez és egyenes út vezetett volna a bronzéremig, de tudjuk, a sportban nincs „ha”- sorolja az edző.

Mirella keresi a támadási pozíciót a bukaresti szőnyegen, a román Európa-bajnok elleni meccsen (Fotó: MBSZ)

Páli Mirella számára a 9. hellyel zárult élete első Európa-bajnoksága. Mint mondja, már megnyugodott, de akkor, a meccsek után nagyon ideges volt.

– Ha valamelyikük is sokkal jobb lett volna nálam és simán ver 10-0-ra, egy szót se szólnék, de tényleg mind a két meccs kis szerencsével akár nyerhető is lett volna és csak nüanszokon múlt. Így már nagyon dühítő volt. A velünk kint levő szakemberek így is elégedettek voltak velem. Azt mondták, a nagyobb versenyrutin majd a későbbiekben felém billentheti ezeket a szoros meccseket. Most azért dolgozom gőzerővel tovább, hogy a július végi római világbajnokságon is ott lehessek az utazó keretben – mondta el a versenyző.

A következő Spartacus versenyző Európa-bajnoki szereplésére már nem kell sokat várni az orosházi birkózás szurkolóinak. A június 27-én kezdődő Junior Európa bajnokságon, a szabadfogásban, Jochim Márkért szoríthatnak.

Kiemelt képünkön Páli Mirellát Hegedűs Csaba jobbján láthatják (Fotó: MBSZ)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.