- hirdetés -

Az Orosháza és Térsége Gazdakör több mint 16 éve hirdeti meg az Orosházi Hagyományok Ízek Versenye keretein belül a hagyományos pálinkák, száraz kolbászok, lekvárok és szörpök versenyét, amelyet most kiegészítenek paprika és chilis termékek versenyével is.

Mint Brlázs Róbert gazdaköri elnöktől megtudtuk, a jeles alkalmat szeretnék nemzetközivé és gasztronómiailag szélesebb körűvé tenni, ezért bővítik a versenyszámokat.

– Szeretnénk, hogyha az idei versenyünk a Kárpát-medence gazdálkodói által készített chilis és paprikás termékek is helyet kapnának. Úgy gondoljuk, hogy ez az újabb verseny az élelmiszer kultúrához kapcsolódóan erősítheti az orosházi, békés vármegyei, Magyarországon élő emberek és a határon túli magyarság kapcsolatait is. A paprika a magyar emberek étkezési kultúrájának, hagyományaink fontos része, amelyet most szakmai keretek közé kívánunk terelni a verseny meghirdetésével – avatott be az elnök.

A Kárpát-Medence, a történelmi Magyarország teljes területéről várják paprikás és chilis termékek nevezését. Vincze Attila, a gazdakör Kézműves és Kistermelői Tagozatának elnöke elmondta, nem csak a chilis termékekre számítanak a versenyben.

– A versenyre minden olyan termék nevezhető melynek egyik fő karakterét, jellegét a paprika adja: őrölt édes és csípős fűszerpaprikák, csípősségmentestől az extra csípősig krémek (pl:ajvárok, zakuszka, ételízesítő paprikakrémek stb..), szószok, gyümölcsös szószok,, savanyúságok, egyéb chilis termékek enyhén csípőstől az extra csípősig (édességek, olajok, lekvár, illetve a fenti kategóriákba nem sorolható egyedi különlegességek stb…). Nemzetközileg elismert séfek vállalták a zsűrizést, mely nem összeülős, hanem úgynevezett „vak” zsűrizés lesz, melynek során a szakemberek egy-egy, számmal ellátott mintát kapnak és azt elbírálják. Ezért rövid kissé a nevezési határidő is – tette hozzá Vincze Attila.

A Kárpát-medencei paprika és chili versenyre 2024. január 10. szerdától – 2024. február 10. szombat 12. óráig lehet nevezni. Az eredményeket, illetve, hogy mely termékek részesülnek arany, ezüst, vagy bronz minősítésben, a Hagyományok-Ízek Versenyen hirdetik ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.