- hirdetés -

A paralimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok vívó, Osváth Richárd a Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesület vezetőedzőjével, Nagy Nándorral közösen tartott egy kis bemutatót kerekesszékes vívásból június 15-én, a Székács József Evangélikus Iskola diákönkormányzati napján.

Osváth Richárd tavaly, a Tokióban rendezett játékokon pályafutása negyedik paralimpiai érmét szerezte meg, jelenleg három ezüst- és egy bronzéremnél tart, emellett világ- és Európa-bajnok is lett az évek során a karddal és tőrrel is eredményes sportember. Június 15-én a Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesület meghívására érkezett Orosházára, a Székács József Evangélikus Iskola diákönkormányzati napjára.

Amíg az udvaron felállították a kerekesszékes pástot a bemutatóhoz, a zárás előtt az iskola ajándékkal köszöntötte a rendezvényen részt vevő egyesületek tagjait és a diákokat. Ezt követően Nagy Nándor, a Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesület vezetőedzője köszöntötte és mutatta be a gyerekeknek vendégüket, aki többek közt a két héttel ezelőtt, Thaiföldön rendezett világkupáról is ezüst- és bronzéremmel tért haza.

Ezt követően Osváth Richárd ismertette a kerekesszékes vívás kategóriáit.
– Az A-kategóriában a különböző mozgásszervi betegségekkel rendelkezők versenyeznek, a B-kategóriában a gerincsérültek vívhatnak, akik nap, mint nap használják a kerekesszéket, míg a C-kategóriában az idegrendszeri károsodással rendelkezők.

Fontos tudni, hogy a székeket ilyenkor nem hajtjuk, mert rögzítve vannak, így számunkra a kitörések, a lábmunka helyett az előre- és hátradőlés jelenti a legfőbb feladatot, így adunk találatot vagy próbáljuk elkerülni – mesélte a gyerekeknek.
Örömmel tette hozzá, hogy sportága egyre népszerűbbnek számít, a paralimpiai víváshoz is egyre több ország csatlakozik. Magyarországon az olimpiák történetében eddig a vívás volt a legsikeresebb sportág.

Nagy Nándor és Osváth Richárd a sportágban használt fegyvernemek közül ezúttal karddal vívtak bemutató mérkőzést, a találati felületek ezúttal az ellenfél sisakja, karja és felsőteste voltak. A barátságos hangulatú, de nem kevésbé látványos bemutató mérkőzés 15 elért pontig tartott, mely végül az olimpikon 15-5-ös győzelmével zárult. Itt azonban még nem volt vége a programnak, hiszen ezt követően Richárd riói és tokiói olimpián elért érmeit is megnézhették a gyerekek, valamint közös fotókat is készíthettek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.