- hirdetés -

Az Orosházi Foltvarró Egyesület két év szünet után tudta ismét megrendezni hagyományos eseményét, mely a „Varrjunk együtt a szabadban” címet viseli.

Ami foltos, vagy esetleg több foltból áll, az nem biztos, hogy kidobni való. Sőt! A foltvarró egyesület tagjai épp a foltok sokaságában rejlő művészi lehetőségeket keresik és találják meg.

A művelődési ház előtt, az Árpád kertben már szombat reggel szorgos kezek varrták a különböző szép darabokat. A munkát csak egy-egy újonnan érkező csoport üdvözlése szakította meg. Mint Végváriné Rehák Gizella, az orosházi foltvarró csoport vezetője elmondta, ilyenkor megháromszorozódik a csapat létszáma.

– Tizenöten vagyunk az orosházi csoportban. Hetente találkozunk, megtanulunk egy-egy új modult, amit aztán ki-ki otthon elkészít. A Varrjunk együtt a szabadban nap egy nemzetközi kezdeményezés, amikor több országban is kitelepülnek a foltosok. Rendszerint június harmadik szombatja a kijelölt nap. Mi most a ballagás miatt hoztuk ezt kicsit előbbre. Ezeken a napokon több, mint ötvenen jövünk össze. Most is érkeztek Kisújszállásról, Kondorosról, Szarvasról, Mezőtúrról, Mezőkovácsházáról, Hódmezővásárhelyről, Békésről, Békéscsabáról, Gyuláról, Nagyszénásról a foltosok. Ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy találkozzunk, kicsit örüljünk egymásnak, beszélgessünk, mintákat cseréljünk, adott esetben tanuljunk egymástól. A társasági élet színtere lett az Árpád kert erre a délelőttre – tette hozzá Gizike.

Megtudhattuk azt is, hogy a foltvarrás népszerűsége mit sem kopott, sőt egyre népszerűbb, csak az átlag életkor nem változik, hisz a fiatalabbak, munka mellett kevésbé érnek rá ezzel foglalatoskodni.

Az asztaloknál a beszélgetés mellett sem pihentek a varrótűk. Készültek kitűzők, amelyeket akár ruha, akár táska, vagy neszesszer díszítésére lehet használni, hajtogattak anyagból kisebb-nagyobb ékszereket, készültek poháralátétek, könyvjelzők, illetve – szintén dekorációs céllal – farmeranyagból rózsák is. Akinek kicsit pihenni volt kedve, megtekinthette az Orosházi Foltvarró Egyesület, a művelődési központ előcsarnokában berendezett kiállítását.

A jó hangulatú együtt varrogatás a déli órákban ért véget, de folytatódik még a nyáron, a Magyar Foltvarró Céh foltos táborában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.