- hirdetés -

A technika fejlődésével, a mobiltelefonok térnyerésével egyre kevésbé van szüksége az embernek az utcai telefonfülkékre. Orosházán is egyre kevesebbel találkozhatunk. Tavaly ezernél is kevesebb hívást indítottak az utcákon található nyilvános telefonokról a városban.

Május végén érkezett a hír, hogy az Egyesült Államok egyik nagyvárosából, New York utcáiról eltávolították az utolsó fizetős fülkét. A városi múzeumban az Analóg város című kiállítás részeként marad meg az utókornak.
Orosházán is egyre kevesebb nyilvános telefonfülkét üzemeltet az Invitel Zrt. Egészen pontosan tíz darabot, amelyből hét a város belterületén, három pedig a külterületen helyezkedik el. Hat év alatt a számuk több mint felére csökkent, 2016-ban még huszonkét fülke volt.

A szolgáltató azt tapasztalja, hogy az otthoni vezetékes telefonálás korábbi években bekövetkezett térnyerésével és a felhasználói szokások folyamatos változásával évről évre fokozatosan csökken a nyilvános fülke forgalma. Azonban a települések kiemelt, nagy forgalmú területein, mint például a lakótelepek, buszpályaudvarok, vasútállomások, belváros, főterek, sétálóutcák, vagy a kórházak környékén ma is adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor szükség van nyilvános telefonállomásokra.

– Még gyerekkoromban használtam telefonfülkét, mert nagymamám kórházban volt és őt hívtuk fel onnan – erősített rá a szolgáltató által elmondottakra Karizs Alexandra, akit arról kérdeztünk, hogy használ-e még telefonfülkét.

– Én soha nem használtam, mert nem volt rá szükségem. Inkább a mobiltelefonomat használom, mivel az mindig nálam van – mondta egy másik fiatal, Nagy Gergely.

Az idősebb korosztály is átszokott a mobilra

– Nagyon régen használtam már telefonfülkét. Körülbelül tíz éve. Éppen előttem volt, és akkor még nem volt mobiltelefonom, ezért használtam. Ma már nem használnám – tette hozzá Török Andrásné is.

– Körülbelül harminc éve használtam utoljára telefonfülkét, amikor még nem volt nagyon senkinek mobiltelefonja. Mára már elavultak, ezért nem is használnám – mondta Velek Krisztina.

Az általunk megkérdezettek szerint nincs szükség már a fizetős telefonfülkékre, amit az Invitel adatai is alátámasztanak. Tavaly Orosházán 713 hívást kezdeményeztek, míg idén áprilisig 235 hívást indítottak egy-egy fülkéből.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.