- hirdetés -

Itt a nyár és ezzel együtt az egyik legjelentősebb erőpróba, az aratás ideje is eljön hamarosan a gazdálkodók számára. Mint jó néhány éve mindig, aratás előtti gépszemlét tartottak az Orosháza és Térsége Gazdakör tagjai és gépei részére.

A gépszemlére három helyszínre hozhatták gépeiket a gazdák. A szemle több, mint hatvan gépet és további mintegy ötven kiegészítőt – például bálázókat, pótkocsikat – érint. Reggel Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó tanyája volt az első állomás. A gépek műszaki állapotának, felkészítésének, a tűzoltó készülékek meglétének, működő képességének vizsgálata mellett idén is részt vettek a gazdák egy alapos munka- és tűzvédelmi oktatáson. Mint Csongrádi Pál tűzvédelmi tanácsadó elmondta, az első számú cél a megelőzés.

A gépek műszaki állapota mellett a tűzoltó készülékeket is alapos vizsgálatnak vetik alá (Fotó: Horváth Bence)

– A prevenció érdekében szemlézzük ilyenkor a gépek állapotát, tűzvédelmi felkészültségét. Az aratás egy potenciálisan tűzveszélyes munka. A robbanómotorral működő, forró gépek, tűzveszélyes környezetben, gyúlékony anyagoktól körülvéve végzik a munkájukat. A megelőzés érdekében fontos, hogy amit csak tudunk, tegyünk meg a tűzesetek elkerülése érdekében. Lényeges az is, hogy ne csak a gépek, hanem azok üzemeltetői is fel legyenek készítve. Ismerjék az ide vonatkozó rendelkezéseket, előírásokat. Ez év elején változott az országos tűzvédelmi szabályzat is. Jó, ha a gazdák tisztában vannak ezekkel. Ilyenkor azt is átbeszéljük, mi a teendő, ha mégis bekövetkezik a baj. A gépszemlén részt vett gépek kapnak egy igazolást erről. Ezt magukkal kell vinniük a munkavégzéskor és esetleges ellenőrzés során be kell mutatni. Külön felhívtuk a gazdák figyelmét a közúti közlekedésre, hogy a nagy méretű gépekkel minél kisebb fennakadást okozzanak a közúti forgalomban – sorolja Csongrádi Pál.

Ezek rendben vannak, jöhetnek a következő sor gépei (Fotó: Horváth Bence)

Mint megtudtuk, az Orosháza és Térsége Gazdakör illetékességi területén nem volt az elmúlt években komolyabb tűzeset. A gazdák általában jól készítik fel gépeiket a nagy munkára.

A gépszemlén – melynek lefolyását a katasztrófavédelem szakemberei is ellenőrizték – a vizsgált gépek és kiegészítőik megfeleltek az elvárásoknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.