- hirdetés -

Június 3-án, pénteken tartották meg a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a Nemzeti Összetartozás Napját. Számos érdekes programmal készültek, voltak, akik rajzoltak, míg mások például sportrendezvényeken vagy a nemzeti összetartozáshoz kapcsolódó kvízjátékokban vettek részt.

Az intézmény udvarán vette kezdetét a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában rendezett Nemzeti Összetartozás Napja, a témanap nyitó gondolatait Szalkay Róbert, református lelkész mondta el a tanulóknak és a pedagógusoknak. Ezt követően indultak el az ebből az alkalomból szervezett programok, melyeket ezúttal évfolyamokra bontottak, külön-külön az adott korosztály életkori sajátosságainak megfelelően.

– Ez a rendezvény már évek óta hagyománynak számít iskolánkban, a 7. osztályosok, sőt idén a 8. osztályosok is vettek már részt kirándulásokon is határon túli helyszíneken. Vannak ilyenkor játékos- és sportrendezvényeink, akadályversenyünk, valamint olyan állomásos játékok, melynek minden pontján a nemzeti összetartozással, magyarsággal kapcsolatos kérdésekre kell keresniük a választ a tanulóknak. A kisebbek ilyenkor rendre rajzolnak vagy színeznek, míg mások népi játékokat játszanak az udvaron – foglalta össze az iskola igazgatója, Víghné Pintér Lilla.

Az 1-2. évfolyamosok például egy mese keretében ismerkedtek meg azzal, mi is történt annak idején 1920. június 4-én, később pedig rajzoltak vagy barátságkarkötőket készítettek. A 3-4. évfolyamosokra is osztálytermeikben vártak fontos feladatok, ők a Magyar vagyok társasjátékhoz szerveződtek 5 fős csoportokba, de osztályfőnökeik vezetésével ők is kivették a részüket a rajzos feladatokból.

A felsőbb évfolyamok tehát a játékos vetélkedőkhöz, a népi játékokhoz vagy a sportversenyekhez csatlakoztak az iskola udvarán. A 7-8. évfolyamosok egy társasjátékkal ütötték el az időt, a Határtalanul nevet viselő játékot Sitkei Anikó valósította meg. A diákok egyike, Benkő Flóra is tevékenyen kivette a részét társaival a játékból, mint mondta, ők a sportvetélkedővel kezdték a napot, utána következhettek a társasjátékok, de még ezt követően is vártak rájuk feladatok.

A nap zárása végül az iskola udvarán történt, ahol Szalkay Róbertné mondott áldást, majd közösen elénekelték az Ismerős Arcok együttes leghíresebb dalát a Nélküledet.
– Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk. Mi egy vérből valók vagyunk! – hangzott el a Református iskola tanulóinak és pedagógusainak előadásában is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.