- hirdetés -

Gyopárosfürdőről, új parkolók kialakításáról is szó lesz a május utolsó napján esedékes testületi ülésen. A város intézményeinek beszámolójáról is tárgyalnak a képviselők.

A képviselők fél tíz előtt nem sokkal már gyülekeztek a teremben, közel harminc napirendi pontot tárgyalnak ezen a napon. Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy Papp Róbert és Bojtor István jelezte, hogy nem vesznek részt az ülésen, míg Raffai János késve csatlakozik. A városvezető megállapította, hogy a testület határozatképes.

A polgármester a napirendi pontokban módosítást kért, egy plusz napirendet venne fel, amely a Nefelejcs utcai lakók problémájáról szól. A képviselők elfogadták a napirendeket.

Még a napirendek előtt dr. Burai Mihály jegyző tájékoztatta a testületet arról, hogy a momentumos Sebők Éva lemondott önkormányzati képviselői pozíciójáról, mert az április 3-ai választáson listás mandátumot szerzett.

1.) Orosháza Város Önkormányzata 2021. évi költségvetés végrehajtási rendelet. Az előterjesztés itt látható.

Fetser János (MSZP) arról érdeklődött, hogy ki képviselte a cégekben az önkormányzatot, ahogy arról is miért nem értesítette az illető a testületet, hogy ezekkel a cégekkel gond van, különösen a Paprika TÉSZ esetében.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy a pontos, korrekt tájékoztatás érdekében írásban válaszol a képviselőnek.

Név szerint szavaztak.

Antal László: igen, Bodóczi András: nem, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: nem, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Oravecz Nóra: igen, Olasz Mónika: igen, dr. Szabó Ervin: nem, Tóth-Kása Sándor: igen.

2.) Nefelejcs utcai probléma

A Nefelejcs utcáról érkezett egy lakó, aki segítséget kért az önkormányzattól, mert a Nyárfa utcáról elköltözők egy része ott vett házat. Azóta megkeserítik a lakók életét, nem tartják be az együttélés szabályait. A probléma megoldásában a testület segítségét kérték.

Fotó: Horváth Bence

Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy többször járt már az utcában. A problémás lakók az együttélés elemi szabályait sem tartják be: kábeleket égetnek, mások háza előtt dohányoznak szándékosan, a parkoló autókat az utca közepén hagyják. Olyan életvitelt folytatnak, amivel provokálnak. Az utcabeliek azt kérték, hogy kamerarendszert építsen ki az önkormányzat és a rendőröktől pedig fokozott járőri tevékenységet várnak. Molnár Béla erről egyeztetett a rendőrökkel, míg a közterület-felügyelettel kapcsolatban a jegyző intézkedett.

Az alpolgármester kifejtette, nem ugyanazok a személyek okozzák a gondot, mint akik a Liget utcán. Kiejelentette, hogy nincs cigányügy Orosházán, ezzel az egy családdal van gond. Ennek a problémának a megoldásának a kulcsa, a hatóság kezében van. Molnár Béla elmondta, hogy a Nyárfa utca egyszerűbb ügy volt, hiszen akkor egy jogi személlyel, a Magyar Pünkösdi Egyház cigánymissziójával kellett tárgyalni. Két és fél hónapban sok teendő volt, most segítséget kér.

Dr. Burai Mihály jegyző egyetértett Molnár Béla alpolgármester gondolataival. A Nefelejcs utcából két kérvény is érkezett birtokvédelmi kérelem tárgyában az önkormányzathoz. Itt minden olyan problémát felvázoltak, ami más hatóságok által kezelendő. Megjelent a gyermekek veszélyeztetése, garázdaság, levegőtisztasági eljárás – ez mind más hatóság hatásköre. A rendőrség és közterület-felügyelet folyamatosan jelen vannak az utcán. Ezt a jelenlétet fenntartják és a polgárőrség is ott lesz, ami előremutató lehet a probléma megoldásában.

Fotó: Horváth Bence

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy elítéli azokat az állampolgárokat, akik nem tartják be az együttélés szabályait, sőt provokálnak. Mindent megtesznek és elkövetnek, élnek minden olyan törvényes eszközzel, amivel a probléma megoldódhat. Jó ötletnek tartotta a kamerarendszer kihelyezését, hiszen visszatartó ereje is lehet. A városvezető türelmet kér a Nefelejcs utcaiaktól és felhívta a figyelmüket arra, hogy ne habozzanak, hívják a rendőrséget, amikor probléma van vagy szabálysértést látnak. Felhívta a figyelmet, hogy arra nincs az önkormányzatnak beleszólása, hogy hol vesz egy állampolgár ingatlant. A hatóságoknak van ahhoz eszközük, hogy az együttélési szabályokat betartassák, megszegését szankcionálják.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik) szerint a városvezetők tájékoztatása nem nyugtatta meg a jelenlévő Nefelejcs utcaiakat. Kijelentette, hogy konkrétumokra és megoldásra van szüksége az ott élőknek.

Fotó: Horváth Bence

Dávid Zoltán polgármester reagálva Szabó Ervin kritikáira elmondta, hogy a korábbi problémák megoldásában sem segített. Megkérte a jobbikus politikust, hogy fejezze be a “kampányolást”.

Molnár Béla alpolgármester javaslatot tett, hogy dr. Szabó Ervin vállalja fel az ügy megoldását, ahogy azt ő tette a Nyárfa utca esetében. A jobbikos politikus nem vállalta a felkérést.

Oravecz Nóra alpolgármester szerint radikális lépéseket kell tenni, mert az említett család nem fog változni. Úgy gondolja, hogy a kamera valamilyen szinten visszatartó erő lehet. Arról kérdezett az alpolgármester, hogy alkotható-e egy olyan rendelet, aminek segítségével a problémás család elköltöztethető Orosháza közigazgatási területéről. – Az biztos, ha abból az ingatlanból el is költöznek, attól szeretnének még a városban maradni, tehát a probléma is itt marad – fogalmazott Oravecz Nóra, aki szintén felajánlotta a segítségét. Türelmet kért az ott lakóktól és felhívta a figyelmet, hogy semmiképp se üljenek fel a provokációnak.

Fotó: Horváth Bence

dr. Burai Mihály jegyző szerint az működik, hogy egy társadalom megvet egy szubkulturális közösséget, mert az nem tartja be az együttélési szabályokat. A jegyző szerint a társadalmi kivetés azonban a jog eszközeivel nem hajtható végre.

Fetser János (MSZP) szerint aránylag elfogadható Molnár Béla alpolgármester felvezetése. Elmondta, amikor a Nyárfa utcát tárgyalta a testület, hogy megvásárolja az ominózus házat, akkor arra gondoltak, hogy a Magyar Pünkösdi Egyház elviszi a problémás családot. Fetser János szerint nem egy családdal van gond, hanem egyre többel. Ez az egész város problémája, ami nehezen kezelhető. A szocialista politikus szerint az látszik a városban, hogy egyre több roma család van, akivel probléma van. Ez egy komoly társadalmi probléma, amibe nem fér bele, hogy személyeskedjenek egymással a képviselők. Határozott, egyértelmű intézkedéseket kell hozni. Fetser János azt is elmondta, amennyiben lenne egy tekintélyes roma önkormányzati képviselet, akkor a testületnek nem kéne ezzel a gonddal foglalkozni.

Bodóczi András (DK) az a lényeg, hogy a problémát okozók érezzék a “zsebükön” azt, ha nem tartják be az együttélés szabályait. A lényeg, hogy lássák, hogy szankcionálható a viselkedésük.

Dávid Zoltán polgármester újra felhívta a figyelmet, hogy minden esetet jelentsenek az ott élők a rendőrségnek. Egyetértett Fetser Jánossal, hogy minden apró lépés, bejelentés a megoldás felé vezet, de ehhez összefogás szükséges.

Molnár Béla alpolgármester egyeztetést kezdeményezett a témában az ellenzékkel is. Az alpolgármester újból elmondta, hogy a Nefelejcs utcai probléma megoldását elvállalja, de segítséget kér.

A testület végül 11 igennel elfogadta azt, hogy Molnár Béla alpolgármester vállalja az ügy megoldását, akárcsak korábban a Nyárfa és Liget utcák esetében.

Olasz Mónika (Fidesz) arról érdeklődött, hogy Szabó Ervin mit tett annak érdekében, hogy ez a gond megoldódjon. A képviselő szerint nem politikai showműsorra, hanem tettekre van szükség.

3) Orosháza Város Önkormányzata gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2021. évi ellátásáról. Az előterjesztés itt található.

Kérdés, vita nem volt. Tíz igen egy tartózkodással elfogadták a napirendet a képviselők.

4) Döntés a TOP-3.2.1-16-BS1-2017-00044. azonosító számú projekt közbeszerzési feladatai tárgyában kötött szerződés jóváhagyásáról. Az előterjesztés itt olvasható.

Kérdés és vita ezúttal sem volt: 9 igen, 2 tartózkodás, elfogadták a napirendet.

5) Döntés a TOP-2.1.2-15-BS1-2016-00015. azonosító számú projekt közbeszerzési feladatai tárgyában kötött szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséről. Az előterjesztés itt található.

Kérdés nem volt. Szavaztak: 8 igen, 3 tartózkodás.

6) Többletforrás biztosítása a Báthory utcai parkoló építés kapcsán. Az előterjesztés itt olvasható.

Egyhangúlag támogatták az előterjesztést: 11 igen.

7) Döntés az 5. számú háziorvosi körzet helyettesítéssel történő feladat ellátásáról. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Egyhangúlag támogatták az előterjesztést: 11 igen.

8) Orosháza Város Önkormányzatának tulajdonában álló 0414/4 hrsz.-ú ingatlan belterületbe vonása és kijelölése értékesítésre. Az előterjesztés itt található.

Név szerint szavaztak a két határozati javaslatról.

1.: Antal László: igen, Bodóczi András: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: tartózkodik, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Oravecz Nóra: igen, Olasz Mónika: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: igen.

2.: Antal László: igen, Bodóczi András: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: tartózkodik, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Oravecz Nóra: igen, Olasz Mónika: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: igen.

9)Az Orosháza 7502/2. hrsz. ingatlan és az Orosháza, 7844/2. hrsz-ú ingatlan Magyar Állam javára történő ingyenes tulajdonba adása. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Ebben a kérdésben is név szerint szavaztak.

Antal László: igen, Bodóczi András: tartózkodik, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Oravecz Nóra: igen, Olasz Mónika: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: igen.

10) Helyi Védettség megszüntetésének kezdeményezése a volt Főjegyzői Házzal és egyéb ingatlanokkal kapcsolatban. Az előterjesztés itt található.

Fetser János (MSZP) a Gémes Palotával, a volt könyvtár épületeivel kapcsolatban szólalt fel. Két olyan védettség alatt álló épület, amivel foglalkozni kell a városnak. Felhívta a figyelmet, hogy szerezzen az önkormányzat uniós forrást ezek felújítására és találjanak neki funkciót.

Fotó: Horváth Bence

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy mindkét épülettel kapcsolatban volt lakossági megkeresés a megvételre. Ezekből végül nem lett semmi. Van elképzelése a városnak a két patinás épülettel kapcsolatban, amihez a régi könyvtár esetében pályázati forrást is tud felhasználni. A Gémes Palotával kapcsolatban keresik a lehetőségét annak, hogy hasonló forrásokhoz jussanak.

9 igen 1 nem 1 tartózkodással elfogadták a napirendet a képviselők.

11)

/1 . Beszámoló az Egységes Szociális Központ 2021. évi tevékenységéről.

/2. Beszámoló az Egységes Szociális Központ 2021. évi szakmai munkája eredményességének és működése törvényességének ellenőrzéséről

/3 Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása

Olasz Mónika (Fidesz) megköszönte az ESZK munkáját, hiszen az intézmény ezer ellátottról gondoskodik. Nagyon sokat dolgoznak a munkatársak, mindig a gondozottak érdekeit nézik.

Dávid Zoltán polgármester szintén megköszönte az intézmény és a dolgozók munkáját.

Végül a három pontot egyaránt 9 igen 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

12) A Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft-vel kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés itt található.

Fetser János (MSZP) gratulált a hétvégi jól sikerült rendezvényhez. Elmondta, hogy végre kimehettek az emberek egy nagy koncertre. Látta, hogy nagy tömeg volt, ezért a parkolással kapcsolatban arról érdeklődött, hogy a rendezvénytér és a laktanya területén mennyi autó tud parkolni, kell-e változtatni ezen a területen.

Ezen kívül érdeklődött arról is, hogy Gyula, Békéscsaba, Szarvas mellett Orosháza milyen szerepet foglal el? Arról is kérdezett, hogy mekkora ráfordítást igényel még az Alföld Gyöngye Hotel nyereségessé váljon.

Lajti Tímea, a PMK ügyvezetője megköszönte az elismerő szavakat, majd válaszolt a képviselő kérdéseire. Válaszában kifejtette, hogy a parkolás valóban okozott gondot, hozzátéve, hogy nincs olyan település vagy fesztivál, ahol egy ilyen népszerű zenekarnál ez zökkenőmentesen megoldható. Lajti Tímea elmondta, hogy kihozták a maximumot a lehetőségekből, ahol csak tudtak parkolókat alakítottak ki. Arra biztattak mindenkit, hogy gyalog, kerékpárokkal érkezzenek. Kiemelte, hogy ez volt a főpróba, ennél valószínűleg nagyobb tömeg nem lesz, hiszen Majka és Curtis az egyik legnépszerűbb együttes Magyarországon.

Lajti Tímea Fetser János másik kérdéskörével kapcsolatban annyit felelt, hogy a városokat nem igazán lehet összehasonlítani. A kultúrában mindig a sajátosságokat kell figyelembe venni, de büszkén mondta el, hogy sokkal nagyobb városok is érdeklődőnek, hogyan tudnak egy-egy előadót megszerezni, hogyan tudják biztosítani körülményeket, sőt különböző pályázatok megvalósításában is kérnek partnerséget. Az ügyvezető szerint az említett másik három városnak teljesen más az igénye, a lakosság összetétele, nem beszélve arról, hogy Orosháza kulturális központja a környező településeknek is.
Rámutatott arra, hogy az idei hetven rendezvény, amit megszerveztek teltházas volt, a pandémia alatt is érdeklődtek az online események iránt. Felhívta a figyelmet, hogy ritka az olyan művelődési ház, ahol 19 csoport működik. Lajti Tímea megköszönte az önkormányzat anyagi támogatását, ahogy a kollégái kitartását, munkáját és lojalitását. Orosháza kulturális szempontból jó helyet foglal el, a hasonló lélekszámú települések között kimondottan, de nagyobb településekkel is felveszi a versenyt a programok sokszínűségében.

Ezt követően reagált az ügyvezető az Alföld Gyöngye Hotellel kapcsolatos felvetésekre is. A PMK számára nem “testidegen” a szálloda, ahol nagyon jó szállodai, vendéglátós szakemberekkel dolgoznak. Lajti Tímea elmondta, hogy a szállóban is komoly probléma a munkaerőhiány, nem tudnak fizetésben versenyezni a magánszállásokkal. Ezek ellenére újra megkapta az Alföld Gyöngye a kitűnő szálláshely minősítést, a vendégek visszatérnek, de újak is érkeznek. Lajti Tímea kihangsúlyozta, hogy ebben a szférában nincs most olyan szálláshely, ahol a talpon maradáshoz nem kellett komolyabb összeget befektetni. Az ügyvezető elmondta, hogy a most életben maradó szállodák később nagyobb profitot fognak termelni.

A hat darab határozati javaslatról egyszerre szavaztak a képviselők: 9 igen, 1 nem és 2 tartózkodással elfogadták a napirendet.

13) Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt-vel kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Fetser János (MSZP) elmondta, hogy a VÜRT 338 bérlakást üzemeltet, lakásgazdálkodásra a költségvetés pedig 57 millió forintot fordít. A szocialista képviselő kevesellte a karbantartásra fordított 5,7 millió forintot. A főtér üzemeltetésére szánt 21 millió forintot is túlzónak ítélte Fetser János. Kifogásolta azt is, hogy sokat költ a cég rágcsálóirtásra.

Benkő Ferenc vezérigazgató elmondta, hogy ezek a karbantartási költségek kimondottan azokat a kiadásokat tartalmazza, amit a lakók bejelentése alapján végeztek a szakemberek. Emlékeztetett arra, hogy 41 darab önkormányzati lakást újítanak fel közel 50 millió forint értékben.
A főtér üzemeltetésével kapcsolatban kifejtette Benkő Ferenc, hogy a beszámoló is részletezi, hogy az milyen költségekkel jár. Ebben látszik, hogy rengeteg közüzemi és egyéb költség van, amit ki kell fizetni a VÜRT-nek, egy külsős vállalkozót is alkalmaztak a park és a rendszer működtetéséhez, de ez idén megszűnik.
A rágcsálóirtással kapcsolatban elmondta Benkő Ferenc, hogy a védekezés sikeres volt, az orosháziak nem igazán tapasztalhattak rágcsálókat a város közterületein. A különböző vegyszerek árának és a munkaerőbér növekedése is éreztette hatását.

A napirendet végül 8 igen 1 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők.

14) Az OrosCafe Korlátolt Felelősségű Társasággal kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés itt található.

Kérdés, észrevétel nem volt, a határozati javaslatokat egyszerre szavazták meg a képviselők. Végül a napirendet 9 igen és 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

15) Az OROS-PROJEKT Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés itt látható.

Fetser János (MSZP) arra volt kíváncsi, hogy milyen munkát indított el a cég. Elmondta, hogy a város gazdasági, turisztikai helyzetét, közéletét, valamint idegenforgalmát és kultúráját is „tragikusnak” gondolja. A beszámolóban olvasható jó gondolatokat gyakorlatban is látná a szocialista képviselő.

Irimiás László ügyvezető elismerte, hogy van hova fejlődni. Türelmet kért, hiszen a cég tavaly az év második félévben jött létre, több éves munkát pedig nem lehet ennyi idő alatt megvalósítani. A kollégáival mindent megtesznek, hogy az a virágzó kultúra, a rengeteg rendezvény és a turisztika fellendülése újra megvalósuljon Orosházán. Ehhez partnerekre találtak a művelődési házban, és a Városüzemeltetési Zrt-ben, ez a három cég képesek lesznek ezt megugrani.

Molnár Béla alpolgármester annyit fűzött hozzá, hogy az OROS-PROJEKT Kft. már most látszódik, hogy jó gondolat volt, hiszen több pályázaton is sikerrel szerepelt a város. Azt javasolta az alpolgármester, hogy koncepcionális egyeztetést kell összehozni a gyopárosi stratégiai kapcsán, hogy mit is szeretnénk itt megvalósítani és merre haladjunk. A fejlesztési irányokat jó lenne előre fixálni, hogy ne itt a testületin ötleteljenek a képviselők. Sok kérdés felmerül az alpolgármester szerint, de az OROS-PROJEKT Kft. ezt jól le tudja követni a pályázatok figyelésével.

Egyben szavaztak a határozati javaslatokról, 8 igen 4 tartózkodással elfogadták a napirendet.

16) Beszámoló a TOP-pályázatokról – Molnár Béla alpolgármester szóbeli előterjesztése

Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy a testülettől kapott feladata a TOP-projektek gondozása, nyomon követése. Ezekkel kapcsolatban tartotta meg a beszámolóját.

A barnamezős, a rendezvénytérről szóló pályázat már lezárult. Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy korábban a koronavírus-járvány miatt nem tudtak főpróbát tartani, így erre az előző hétvégén, Majka és Curtis koncertjével került sor. Az alpolgármester szerint ez a rendezvény is bebizonyította, jó dolog, hogy a városnak van egy ilyen tere.

Szót ejtett a moziról is, ami egy zöld város pályázatban valósulhat meg. – Ez a projekt egy állatorvosi ló – fogalmazott Molnár Béla. Emiatt közbeszerzési bírságot is kapott a város, a beruházást visszafizetéssel is sújtották. Az alpolgármester elmondta, hogy a vállalkozóval elszámoltak, körülbelül 69 százalékos készültségnél. Ezt követően Molnár Béla megkereste az Irányító Hatóságot, hogy menthető meg ez a projekt.

– Ebben az állapotban nem maradhat, mert ha így hagyjuk jelentős visszafizetéssel terhelnek, ha pedig önkormányzati saját forrásból kell befejezni, akkor elégetem az összes többi elképzelésünk forrását. Abban maradunk, hogy folytassuk le a kötelező tervezési feladatot. A tervezés most megtörtént, tehát van kész tervünk arra vonatkozóan, hogy milyen feltételeknek kell megvalósulni ahhoz, hogy mozit és bowling pályát alakítsanak ki az épületben – avatta be a testületet Molnár Béla.

Fotó: Horváth Bence

Az alpolgármester elmondta, hogy ehhez a projekthez új közbeszerzőt választana. Ez is már annak az új gyakorlatnak a fejleménye, amit Molnár Béla vezetett be. Elmondta, hogy a jövőben nem egy közbeszerzővel intéznék a város pályázatait a szerteágazó feladatok miatt.

– Amennyiben tudok érvényes és szabályos közbeszerzést megvalósítani, akkor az Irányító Hatóság vállalta azt, hogy támogató nyilatkozattal a kormány elé viszi a beruházást, hogy biztosítsák a szükséges többletforrásokat a projekthez és ne a város költségvetését terhelje – tette hozzá Molnár Béla.

A legtöbb alapanyag már a rendelkezésre áll, de a jelenlegi piaci helyzet miatt kiszámíthatatlan, hogy milyen ajánlatokat kapnak a közbeszerzésen résztvevőktől.

Elmondta, hogy a belvárosi zöldváros projekt a végéhez közeledik, a lezárást készítik elő, míg a csapadék és belvízvédelmi fejlesztések gond nélkül valósult meg. A pályázat lezárása van folyamatban a gyopárosi napelempark esetében is.

Fetser János (MSZP) az elhangzottakkal kapcsolatban tett megjegyzéseket. Problémának látja, hogy amikor elindul egy közbeszerzés, nem látják a terveket, ezen kellene változtatni. A turisztikai projektek esetében több kritikát is megfogalmazott korábban, úgy gondolja, hogy a tervezőcsapat is szakszerűtlen volt, a játszóház kivételével. A két zöld város projekttel kapcsolatban is elmondta észrevételeit, meglátása szerint már a tervek sem voltak megfelelőek.

Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy Erdős Norbert országgyűlési képviselővel egyeztetnek arról, hogy az önkormányzat mely projekteket tartja fontosnak és prioritásnak. Az egyik az ipari park fejlesztése, a Linamar mögötti területen, valamint ehhez kapcsolódóan két út, az M44-es orosházi lehajtójának az építése, illetve a 47-es kétsávosítása is. Ezek mind szükségesek a munkahelyek megteremtéséhez, ami pedig Orosháza lakosságmegtartó képességét növeli.
A gyopárosi beruházásokkal kapcsolatban is készítettek elő pályázatokat. Gyopárosfürdővel kapcsolatban azt is érdemes volt átgondolni, hogy már egy része lakóövezeti besorolású, így ennek kapcsán szennyvizes beruházásokat is meg lehetne valósítani, ami hatással lehet a tó vízminőségére is.

Fotó: Horváth Bence

– Gyopáros kérdésében szeretném ha az ellenzéki képviselőkkel le tudnánk ülni, hogy egy koncepciót alakítsunk ki. El kell dönteni, hogy merre haladunk és utána ezen az irányon menjünk. Gyopáros jó, de ki kell találnunk a helyét – fogalmazott Molnár Béla.

Raffai János (független) megköszönte Molnár Bélának, hogy ilyen módon kiegészítette a gazdaságfejlesztési programot. Elmondta, hogy legalább látszik, hogy van vízió és azt gondolják, hogy szükség van a tevékenységükre. A lakosságmegtartó képességgel kapcsolatban elmondta, hogy a Molnár Béla alpolgármester által elmondottak mellett elengedhetetlen lenne egy színvonalas oktatás és az egészségügyi ellátórendszer naprakészsége is fontos. Annyit fűzött hozzá, hogy „azt pletykálják a városban, hogy Orosházán előbb utóbb nem lesz kórház”. Szűnnek meg osztályok, mennek el, illetve nyugdíjba vonulnak orvosok.

– Lehet, hogy lesz utunk meg vasutunk meg mindenünk, de ha nem lesz egy színvonalas egészségügyi ellátórendszerünk, ami a vonzáskörzetet is kiszolgálná, akkor lehet, hogy a lakosságmegtartó képesség visszaesik oda, ahova indultunk mindenféle fejlesztés ellenére. Ezzel is foglalkozni kell a közeljövőben – fogalmazott Raffai János.

Dávid Zoltán polgármester Raffai János beállt a pletykálók közé és azzal riogat, hogy megszűnik a kórház Orosházán. A városvezető elmondta, hogy ez nem fog megtörténni. Emlékeztetett arra is, hogy a szombati Richter Egészségváros jó példa volt arra, hogy az orosháziak is kiállnak a kórház mellett.

Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy látványberuházásra nem kell számítani. Lesznek olyan projektek, amelynek része néhány látványelem, például Gyopárosfürdőn, amelybe az ellenzéket is bevonná. Zárásként elmondta, hogy abban a hangulatban, ahogy a mai testületi ülés is kezdődődött, úgy nem lehet hatékonyan dolgozni.

17.) Döntés a Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződés elszámolásának elfogadásáról, valamint az Orosházi Evangélikus Egyházközség, Kegyeleti Szolgáltatási Szerződéssel kapcsolatos, 2022. évre vonatkozó támogatási kérelméről. Az előterjesztés itt látható.

Ennél a pontnál már csökkent az ellenzéki képviselők érdeklődése, csak ketten voltak jelen a Közösen Orosháza Városáért frakcióból. A jobbikos Szabó Ervin után Fetser János is távozott a polgármesteri hivatal nagyterméből, a DK-s Papp Róbert pedig ismét nem jelent meg az ülésen.

Az előterjesztés mindkét határozati javaslatát 8 igen 2 tartózkodással fogadták el a képviselők.

18) Orosháza Város Önkormányzata gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2021. évi ellátásáról szóló beszámoló. Az előterjesztés itt olvasható.

Kérdés és vita nem volt 10 igennel elfogadták a napirendet a képviselők.

19) A VOLÁNBUSZ Zrt-vel Orosháza Város közigazgatási területén végzendő közúti személyszállítás tárgyban kötött közszolgáltatási szerződés 2021. évi teljesítéséről szóló beszámoló elfogadásáról és a kapcsolódó döntésről. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Kérdés és vita nem volt. A képviselők 8 igen 2 tartózkodás mellett megszavazták a napirendet.

20.) A Nagy Gyula Területi Múzeum 2021. évi beszámolója és 2022. évi munkaterve. Az előterjesztés itt olvasható.

Olasz Mónika (Fidesz) nagyra tartja a múzeum tevékenységét, az ott dolgozó szakemberek munkáját. Az új projekt elkészültét nagyon várja, hiszen kulturális értéket képvisel és turisztikai szempontból is előnyös.

Egyhangúlag elfogadta a testület a beszámolót, 10 igennel.

21.) Beszámoló az Orosházi Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat 2021. évi tevékenységéről. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Kérdés nem volt, 10 igennel elfogadták a beszámolót.

22.) Beszámoló az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa 2021. évi feladat ellátásáról és a finanszírozási összeg felhasználásáról, valamint az ellátási szerződés módosítása. Az előterjesztés itt található.

Elfogadták a képviselők a napirendet: 8 igen 2 tartózkodás

Fotó: Horváth Bence

23.) Orosháza Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvodája Alapító Okiratának módosítása. Az előterjesztésért kattintson ide. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Elfogadták a képviselők a napirendet: 8 igen 2 tartózkodás

24.) Többletforrás igénylése a TOP-1.2.1-16 Orosháza – Gyopárosfürdő városrész turisztikai célú fejlesztése tárgyú pályázat kapcsán. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Elfogadták a képviselők a napirendet: 8 igen 2 tartózkodás.

25.) Beszámoló a 2021. évi közfoglalkoztatásról. A beszámoló itt olvasható.

Kérdés ezúttal sem volt: 8 igen 2 tartózkodás mellett elfogadták.

26.) Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról.

Kérdés nem volt, 8 igen 2 tartózkodás.

27.) Döntés Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatói pályázati felhívásról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Elfogadták a képviselők a napirendet: 8 igen 2 tartózkodás.

28.) OMTK-ULE 1913 sportszervezet elszámolása és átcsoportosításra vonatkozó kérelmének elbírálása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Az első határozati javaslatot 8 igen 2 tartózkodással elfogadta a testület, míg a második határozati javaslattal kapcsolatban név szerint szavaztak.

Antal László: igen, Bodóczi András: tartózkodik, Dávid Zoltán: igen,Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Oravecz Nóra: igen, Olasz Mónika: igen, Raffai János: tartózkodik. Tóth-Kása Sándor: igen.

29.) 2021. évre vonatkozó éves belső ellenőrzési jelentés jóváhagyása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

A képviselők elfogadták az előterjesztést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.