- hirdetés -

Kell egy esély közös hazánknak – ezzel a névvel indított országjáró fórumsorozatot Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. A kezdeményezés legutóbbi állomása Orosházán volt, amit dr. Szelényi Zoltánnal, a párt egészségügyi kabinetének a tagjával együtt tartott hétfőn délután.

Hat héttel ezelőtt indult az EP-képviselő fórumsorozata, közvetlenül az április 3-ai választásokat követő napokban. Ujhelyi elmondta, hogy a kezdeményezését azért tartja szükségesnek, mert a politikával foglalkozók felelősséggel tartoznak az aktivisták, szimpatizánsaik és szavazóik iránt.

– Nem érezhetik úgy, hogy soha többet nem akarnak beleszólni a haza dolgaiba – fogalmazott az EP-képviselő, aki ezen az alkalmakon köszöni meg a támogatást. – Magyarországon van igény arra, hogy a kormánypártokon kívül legyen más politikai hang, de arról is meggyőződtem, hogy más stílusban, más energia befektetéssel és sokszor más szereplőkkel kell nekiállni a következő éveknek – tette hozzá Ujhelyi István.

Fotó: Horváth Bence

Ujhelyi szerint „balra van az igazság” és a választást is egy baloldali „választási osztogatással” nyerte meg a kormánypárt, de a háború is szerepet játszott ebben. A szocialista politikus kifejtette azt is, hogy az MSZP a kétezres években elfejeltette építeni saját mozgalmát, hálózatát, ez is közrejátszhatott abban, hogy ilyen választási eredmény alakult ki. A politikus úgy gondolja, hogy az MSZP-t rendbe kell tenni működésében, de mellette egy olyan mozgalmat építeni, amely képes fontos kérdésekben, akár ellenzékből is erőt mutatva érvényesíteni az akaratát. Ujhelyi István elmondta, ezt a munkát most kell elkezdeni, hogy később megfelelő társadalmi kapcsolatrendszerrel rendelkezhessenek.

– Ezen a nyáron csinálunk egy nyári tábort, szeptembertől brüsszeli támogatással indítunk egy politikai iskolát. Építjük az Esélyköröket. Nincs nap, hogy ne alakuljon egy-egy Esélykör az országban. Két három párttag és 15-20 civil jön össze egy-egy városban, hogy esélyt adjanak ahhoz, hogy a közéletben ne csak a Fidesz hangja hallatszódjon – fogalmazott Ujhelyi István.

Fotó: Horváth Bence

A fórumon megköszönte dr. Szelényi Zoltán főorvosnak, hogy elvállalta azt, hogy az előválasztáson az MSZP jelöltjeként indul. – Elképesztő galádságnak, politikai szűklátókörűségnek tartom, hogy néhány ellenzéki párt összeállt, hogy valaki más legyen a jelölt. Szelényi Zoltánnak kellett volna a jelöltnek lenni az országgyűlési választáson is – fogalmazott a politikus.

Szelényi Zoltánra az egészségügyi kérdésekben számít, többek között a „Európai Egészségügyi Minimum Szolgáltatás” kialakításában, ami meghatározza a betegbiztonságot és a méltányos ellátási szint garantálásának alapfeltételeit az uniós tagállamokban. Ujhelyi István fontosnak tartja, hogy azokban az országokban, ahol nem képesek megteremteni a szükséges feltételeket, olyan célzott forrásokat kell biztosítani, ami megteremti ezt az egészségügyi szolgáltatást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.