- hirdetés -

57 éve búcsúzott el egymástól a hatalmas létszámú szentetornyai osztály. A 49-ből 19-en jöttek el a szombati találkozóra. Előtörtek az egykori diákévek emlékei, köztük az egyik legviccesebb és legmaradandóbb, amikor a ma 84 éves tanító nénit „ismeretlen elkövetők” elrabolták, és az osztályának az éjszaka közepén egy erdőben kellett megtalálnia őt.

Remek hangulatban telt a május 28-ai osztálytalálkozó. Az 1965-ben végzett diákok a ma közösségi házként funkcionáló egykori iskolaépületben jöttek össze, hogy sok-sok év után végre ismét lássák egymást és halljanak egymásról.

– Óriási osztály voltunk. A 49 főből sajnos már sokan elmentek, és többeket nem sikerült megtalálnunk sem az interneten, sem ismerősökön keresztül – mesélte a főszervező, Kovácsné Kruchio Mária. – Így végül 19-en jöttünk össze, de külön öröm volt a számunkra, hogy a találkozó kedvéért több osztálytársunk a Dunántúl is hazajött, sőt a volt tanár néninket, Prónai Jánosnét is elhozták a gyermekei Szegedről, így ő is újra köztünk lehetett néhány óra erejéig.

Rengeteg közös élményt elevenítettek fel a ma már 71-72 éves összegyűltek. Anekdotáztak a régi időkről, az iskola hátsó részében helyet kapott kertről, ahol sok-sok évvel ezelőtt a gazdálkodás alapjait sajátították el. Ma már játszótér áll az egykori veteményes helyén.

– Előtörtek a régi iskolatáborok emlékei, amikor Tornanádaskán és Szokolyán kirándultunk. Nem mondhatnám, hogy luxuskörülmények közt laktunk. Valójában egy kultúrházban voltunk elszállásolva, ahol még rendes ágyunk sem volt. Néhány deszkára tettek csupán egy kis szalmát, majd arra pár pokrócot, és azon aludtunk. De a mi korosztályunknak ez nem jelentett problémát, sőt, óriási élmény volt a számunkra – folytatta.

Abban az időben az egyik legnépszerűbb játék a számháború volt. Ahogy a szervező mesélte, 50 évvel ezelőtt még természetes volt, hogy éjjel az erdőben játszottak. Akkoriban nem féltették sem a szülők, sem a tanárok úgy a gyerekeket, mint a mai világban.

– Éjszaka egyszer csak riadót fújtak, mindenki felébredt a nagy hangzavarra, és kérdeztük, mi történt. Kiderült, hogy „ismeretlen elkövetők” elrabolták a tanár néninket, és a mi feladatunk megkeresni őt egy idegen erdőben. Felejthetetlen élmény volt ez a nyomozós játék. Eltelt azóta már több mint 60 év, de mindenkiben él még ennek az esetnek az emlékképe – mesélte Kovácsné Kruchió Mária.

A finom vacsora után az osztálytalálkozóra egy gyönyörű torta tette fel a koronát, amelyen az 1965-2022 dátum is szerepelt. Az egykori szentetornyai iskolások délután 2-től egészen este 8-ig nosztalgiáztak.

Fotók: Kovácsné Kruchió Mária gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.