- hirdetés -

Eljött a kicsik által várva várt május vége, a gyereknapi rendezvények ideje. Az Eötvös katolikus óvoda tegnapi bulija egy fontos üzenet továbbítására is lehetőséget adott.

Sok-sok lufi, hatalmas ugrálóvár és trambulin várta az udvaron a gyerekeket. Ez a nap tényleg más volt, mint a megszokott hétköznapok, hisz a kis ovisoknak még ebéd után sem kellett ágyba bújniuk. Egész nap bulizhattak óvó nénijeikkel, akik mosolyt fakasztó jelmezt öltöttek a gyereknapi rendezvény tiszteletére.

– Ma mindenki gyerekké változott, ez az egyik meglepetés az óvodásainknak – mesélte Szőke-Molnár Csilla óvodavezető. – A mai napon nincsenek óvó nénik, nincsenek dajka nénik, hisz most mi is mind gyerekek lettünk. Azt gondolom, egy jó pedagógus a lelke mélyén mindig gyerek marad.

Abrakadabra is volt, meg csiribú, csiribá is

A délelőtt egy remek bűvészműsorral indult, ahol az ovisok is részesei lehettek a varázslatoknak, ezután több állomáson várták őket a jobbnál jobb programok. Volt horgászás, csillámtetoválás, ugrálóvár, trambulin, valamint palacsinta- és gofrisütés a Katolikus Karitász közreműködésével. Aztán egyszer csak begurult egy rendőrautó is az óvoda udvarába. De hogy hogyan kapcsolódik össze az óvoda és a rendőrség, azt már Kis Rozália rendőr-főhadnagy meséli el nekünk.

– Az elmúlt időszakban sok óvodában megfordultam az Orosházi Rendőrkapitányság illetékességi területén. Ha gyereknap van, akkor a rendőrautó és Rózsika néni sem maradhat ki a látványosságok sorából. Nagyon érdekli a kicsiket, miben más ez az autó, mint az otthoni, itt most megnézhetik közelebbről a rendőrautót, sőt, bele is ülhetnek egy kicsit. A legkisebbeket szólítjuk ma meg.

– A célunk, hogy ne féljen, ne rettegjen a gyermek a rendőrtől. Sokan azt hallják otthon, ne csináld ezt meg azt, mert a rendőr majd büntet. Azt szeretnénk, ha a gyermek tudná, mi nem azért vagyunk, hogy büntessünk, hanem azért, hogy segítsünk.

– Ha ezt megérti és bajba kerül, mondjuk elveszíti a szüleit egy rendezvényen, akkor oda mer majd jönni, és segítséget mer majd kérni tőlünk. A mai gyereknapon a kis ovisok testközelből is megtapasztalhatják, hogy mi értük vagyunk – fogalmazott Kis Rozália.

„Te igazi vagy?”

A rendőr-főhadnagy egy kedves történetet is megosztott velünk. Az eset akkor történt, amikor épp egy két és fél éves átlag korosztályú csoportnak tanította a közlekedés szabályait.

– Segítettem nekik cipőt húzni, készülődni, hogy együtt induljunk el a városba, ahol elmagyarázhatom nekik a gyalogos közlekedés szabályait. Öltözködés közben az egyik kicsi megfogta a jelvényemet és megkérdezte: „Te igazi vagy?” Azt feleltem: „Igen, igazi vagyok.” Nem felejtem el ezt a pillanatot. Aztán elindultunk együtt a főtérre, és út közben megbeszéltük a legfontosabb szabályokat. Hiszem, hogy a kisgyerekben jobban rögzül az, amit a rendőr néni mond. Ezek a gyerekek hamarosan a kerékpár kötelező felszereléseit is tudni fogják, és ki is harcolják majd a szüleiknél, hogy minden meg is legyen a biciklijükön. Sőt, azt is kikövetelik majd, hogy apa és anya szabályosan közlekedjen – emelte ki.

Az evangélikus mellett a katolikus ovi is büszkélkedhet a Biztonságos óvoda címmel, ennek keretében az óvó nénik is folyamatosan tanítják az apróságoknak a helyes gyalogos- és kerékpáros-közlekedés alapelveit. Azt vallják, ha már ilyen kicsi korban rögzítik ezeket, vagyis erre szocializálják a gyerekeket, a jövőben jóval kevesebb baleset lesz az utakon.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.