- hirdetés -

Minden ember tehetséges valamiben. Lehet az a legegyszerűbb dolog, de lehet különleges is. Van, aki szépen rajzol. Van, akinek jó szeme van a fényképészethez. Valaki finomakat süt. Más gyönyörű ruhákat tud varrni. Ökrös Zsuzsanna a zenében találta meg ezt a tehetséget.

Zsuzsanna Orosházán született és már óvodás korában érdeklődést mutatott a hangszerek iránt. Akkor furulyán kezdett játszani. Ezután a Vörösmarty Mihály Általános Iskola zenei osztályát választotta, hogy folytassa tanulmányait, emellett pedig a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolába is beiratkozott. Itt hegedűn kezdett gyakorolni. Negyedik osztályos korában aztán megismerte azt a hangszert, ami máig tovább kíséri.

– Kürtön kezdtem játszani. Mindig kevés volt belőlük és általában mindig a fiúk voltak. Egy kicsit meg akartam mutatni, hogy lányként is lehet, ezért választottam. De örülök neki, nem bántam meg – mondta Zsuzsanna.

A most 17 éves lány a versenyek alatt szeretett bele igazán hangszerébe, olyannyira, hogy már lassan 8 éve játszik a kürtön. Fiatal korában nem igazán érezte a stresszt, ami ezzel jár. Mára már van egy kis nyomás rajta, de ezzel minden zenész ugyanúgy küzd.

– Elsősorban persze azért csinálom, mert élvezem. A fellépést, a gyakorlást, mert tudom, hogy megtérül. Szeretek a zenével foglalkozni. Legfőképpen emberekkel együtt játszani és a fellépéseket. Ez az, amiért zenélek.

– Ha valaki élvezi mindegy hogy sikerül a verseny. Ha emiatt leteszi a hangszert, akkor nem is szerette igazán. A sikerhez nagyon sok mindennek össze kell állnia – tette hozzá Zsuzsanna.

Általános iskola után Budapestre felvételizett a Weiner Leó Katolikus Zeneiskolába, ahol a kürt főtárgyat választotta. Tavaly nyáron pedig egy új lehetőség kopogtatott az ajtaján. Elutazott Berlinbe egy kurzusra, hogy az egyik legjobb kürtöstől tudjon tanulni. Ott aztán felajánlották neki, hogy tanuljon tovább a német városban, mert már elérte az ottani színvonalat.

– Egy – mondhatni – különleges tehetségeket felkészítő programban veszek részt, a berlini Universität der Künste egyetemen. Júliusban fogok felvételizni, és jövőre ott folytatom a tanulmányaimat – mesélte Zsuzsanna.

Mindemellett az itthoni tanulásról sem mond le. Az érettségit itt szeretné megszerezni, ezért az iskolában egy magánórarendet alakítottak ki számára, hogy folytatni tudja. Zsuzsanna egyébként szinte mindennap 6-7 órát gyakorol, és ez alól nincs kivétel.

– Nem mondhatom azt, hogy nem gyakorolok, azért mert elutaztunk vagy mert karácsony van. Nagy lemondásokkal jár ugyan, de szeretem ezt csinálni.

Egyik legkedvesebb emléke ahhoz kapcsolódik, amikor nyolcadikos korában Orosházáról elmentek Brno-ba egy versenyre, ahová édesapja is elkísérte.

– Én már annak is örültem, hogy egyáltalán kijutottam egy ilyen nagy versenyre. Egy nagyobb korcsoportba kerültem, 14-17 évesek közé. Én csak szerettem volna élvezni, de a főpróba rosszul sikerült és kinevettek. A versenyen aztán meg akartam mutatni mit tudok, ezért felhúztam magam, és végül meg is nyertem – mondta Zsuzsanna.

Németország erős zenei szempontból, és a jövő évet szeretné rászánni a tanulásra, hogy biztos jó egyetemre kerüljön. Szeretne világszínvonalú versenyeken részt venni, és bekerülni egy zenekarba. Mindemellett később szeretne elvégezni egy tanári képzést is, hogy másokat is taníthasson a saját módszerei alapján. Szülei és testvére pedig teljes mértékben támogatják őt ebben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.