- hirdetés -

Kinek a feladata a ház előtti zöldterület, járda tisztán tartása? Ezen kérdéseknek jártunk utána, válaszokat dr. Burai Mihály jegyzőtől kaptunk.

Az ingatlanok és közterületek tisztán tartása és karbantartása mindannyiunk közös igénye és közös érdeke – kezdte dr. Burai Mihály Orosháza jegyzője. Elmondta, hogy ezt az igényt és érdeket igyekeznek megteremteni a különböző jogszabályok, illetve rendeletek.

Egy, még az 1986-ban megalkotott rendelet együttes megosztja az ingatlanok körüli közterület karbantartási feladatait az ingatlantulajdonosok, a közútkezelő és a települési önkormányzat között.

– A helyi önkormányzati rendelet értelmében az ingatlantulajdonosoknak a kötelessége az ingatlantól számított egy méteren belül található terület tisztán és pormentesen tartása, amennyiben ezen a részen különböző gyomnövények is felbukkannak, akkor annak eltávolítása is – fogalmazott a jegyző, hozzátéve, amennyiben az egyméteres sávon túl az úttestig zöldfelület is található, annak gondozása is a tulajdonos dolga.

Az említett szabályok a tömblakóházakban lakókra is hasonló vonatkoznak. Az ott élő közösség felelőssége, hogy a tömböt körülvevő járdaszakasz és az ingatlanba vezető lépcsők megfelelő állapotban legyenek.

– Az elkövetkezendő időszakban folyamatosan ellenőrizni fogjuk a rendelet betartását a megfelelő közterületi és városkép érdekében – tette hozzá Burai Mihály.

A jegyző hangsúlyozta, hogy azok ellen a magán-, illetve jogi személyek ellen fellépnek, akik nem tesznek eleget a szabályoknak. Ellenük előbb közigazgatási hatósági eljárás indulhat, amelynek végén közigazgatási bírságot kaphat a szabálytalankodó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.