- hirdetés -

Annál szebb munkát nem igazán ismerek, mint hogy az ember egy ezeréves nemzetet képviselhet világszerte és dolgozhat azért, hogy a magyaroknak minél jobb legyen – fogalmazott Szijjártó Péter mezőkovácsházi látogatása során. A külgazdasági és külügyminiszter lapunknak adott interjújában beszélt a választásról, arról, hogy milyen gazdasági beruházásokra számíthatnak a Békés megyeiek, illetve az orosz-ukrán háború kapcsán leszögezte, hogy a kormány olyan szankciókat nem támogat, amelyek veszélyeztetik Magyarország energiaellátásának biztonságát.

A rendszerváltás óta soha egyetlen párt nem kapott annyi szavazatot országgyűlési választásokon, mint a Fidesz-KDNP április 3-án. Az ellenzéki összefogáshoz tartozók szerint a kormánypárt elsöprő győzelmét elősegítette a háborús helyzet okozta félelem. Hogyan értékeli a nagyarányú győzelmet?

Történelmi jelentőségű parlamenti választás volt, hiszen úgy kellett megrendeznünk, hogy a szomszédban háború volt, ami jelenleg is zajlik. Ilyen korábban, a modern Magyarország történetében nem volt.

Nem térnék ki az ellenzéki okoskodásra, mert szerintem lényegtelenek. Ez olyan, mint a futball: az előzetes esélylatolgatásnak és az utólagos magyarázkodásnak semmi értelme nincsen, csak az számít, ami a mérkőzésen történik. Több mint hárommillió szavazatot kaptunk, korábban ilyen még soha nem történt.

Azt gondolom, hogy ebben valóban szerepet játszott az, hogy milyen válaszokat adtunk a háború kapcsán. Mi világossá tettük, hogy Magyarország békéjének és biztonságának garantálásánál nem lehet fontosabb szempont. Ezért döntöttünk úgy, hogy sem katonákat, sem fegyvereket nem küldünk a háborúba és nem engedjük át a fegyverszállítmányokat az országon. Az ellenzéki pártok viszont Magyarországot simán belekeverték volna ebbe a háborúba, felvállalták volna a kockázatát, hogy mi is belesodródjunk. Az emberek döntése azt mutatja, hogy azt várják el egy kormánytól, hogy garantálja a biztonságukat, mi pedig ennek a népakaratnak megfelelünk.

Minden Békés megyei választókerületben a Fidesz jelöltje győzött. Ráadásul az orosházi központú négyes számú választókerületben új jelöltet indított a párt Erdős Norbert személyében, aki így is meggyőző fölénnyel nyert. Mit gondol, mi lehet ennek a sikernek titka? Ön szerint milyen eredményeket hozhat Erdős Norbert képviselősége a térségnek?

Nem csak országosan értünk el rekordot, hanem itt, Dél-Békésben is, hiszen a 2018-as választáshoz képest több mint ezer, 2014-hez képest pedig több mint ezerhatszász szavazattal érkezett több voks a Fidesz indulójára, jelen esetben Erdős Norbertre. Mióta ez a választókerületi beosztás van, azóta ilyen magas arányban fideszes jelöltre még nem szavaztak. Az ellenzéki összefogás eredményéről mindent elmond, hogy 2018-ban és 2022-ben is ugyanaz a személy indult és négy évvel ezelőtt egy párt jelöltjeként sokkal több szavazatot szerzett, mint most. Világos, ha egy ilyen összeverődésről a vezető azt mondja, hogy a fasiszták és kommunisták is megtalálják benne a helyüket, akkor abból a magyar emberek nem kérnek, ez talán az itteni választókerületi eredményen látszott a legtisztábban.

Erdős Norbertet jó szívvel ajánlottam a választás előtt is, mert jól ismerem, hosszú éveken át dolgoztunk együtt a Fidelitasban. Ő volt a szervezet első politikusa, aki egyéni választókerületet tudott nyerni, most pedig negyedik egyéni választókerületi győzelmét aratta. Az biztos, hogy ő egy olyan ember, aki kijárja azt, amit a választók elvárnak tőle. Én vele szemben azt a taktikát szoktam alkalmazni, hogy elsőre megpróbálom megcsinálni, amit kér, mert akkor abban az ügyben már többet nem jön. Azt gondolom, hogy egy egyéni választókerületben mandátumot szerzett képviselőnek pont ilyennek kell lenni.

Az orosz-ukrán háború megkerülhetetlen kérdés a mindennapjainkban, hiszen az élet számos területére kihatással van. A harcok még nem a határvonalunkon zajlanak, de mégiscsak a közvetlen szomszédságunkban. Hogyan értékeli az aktuális ukrajnai háború helyzetét? Miben látja Magyarország szerepét a kialakult helyzet kezelésében, rendezésében?

A háború biztonsági kockázatot jelent minden percben, így azt szeretnénk, hogy minél előbb legyen béke. Ehhez tárgyalások kellenek, sokáig bizakodtunk ezek sikerességében, még helyszínt is ajánlottunk. Ahogy telik az idő, reálisan nézve erre egyre kevesebb a reményünk, de sosem szabad feladni. Ezért tartom fontosnak, hogy a francia elnök, a német kancellár is tárgyal az orosz elnökkel, de Orbán Viktor miniszterelnök egyszer személyesen, egyszer pedig telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal. A diplomáciai erőfeszítéseket fenn kell tartani, ha ezek meghalnak, akkor lehet igazán tragikus vége a történetnek.
Minden percben értelmetlenül halnak meg emberek, látjuk a szétszakított családokat, akik menekülnek. Nincs ember a földön, aki meg tudná mondani, hogy mikor érhet véget ez a háború. Nekünk most az a legfontosabb feladatunk, hogy a humanitárius katasztrófát kezeljük, csökkentsük a hatásait.

Magyarország történetének legjelentősebb humanitárius akcióját hajtjuk végre. A több százezer menekült befogadása mellett, több mint ezer tonna különböző adományt szállítottunk Ukrajnába. A varsói donorkonferencián jelenthettem be, hogy vállaljuk a sebesült ukrán katonák magyarországi kezelését, 130 gyermek kórházi ellátását, ezer ösztöndíjas hallgató fogadását, mobilotthonokat biztosítunk Kárpátalján, illetve egy iskola és egy kórház felújítását. Ez egy olyan csomag, ami érezhetően hozzájárulhat a humanitárius katasztrófa hatásainak csökkentésére.

A kialakult háborús helyzet kapcsán az egyik legkardinálisabb gazdasági kérdés az üzemanyag- és gázellátás. Mire számíthatnak a kisfogyasztók az ellátás mennyisége, folyamatossága és az árak szempontjából?

Magyarország energiaellátása jelenleg biztosított, Oroszországgal van egy hosszútávú gázvásárlási megállapodásunk. A paksi atomerőmű működik, a két újabb blokk építését készítjük elő. Az olajellátásunk is folyamatos és világossá tettük, hogy nem szavazunk meg olyan szanckiós intézkedést, ami lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát. Nem kell számítani korlátozásokra vagy hiányra.

Orosháza és térsége, Dél-Békés mezőgazdasági szerepe kiemelkedő. A közelmúltban történt egy nagy beruházás elindítása. Letették egy 8 milliárdos fejlesztés alapkövét az orosházi érdekeltségű FirstFarms Hungary Kft. közeli telephelyén, 30 új munkahelyet előirányozva. Számíthat-e a térség további nagyértékű mezőgazdasági beruházásra, akár a feldolgozóipar helyi fejlesztésére, és ezzel együtt új munkahelyekre?

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar mindig is jól szerepelt és járult hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez. Az ágazat még a járvány alatt is növelni tudta a teljesítményét, összesen 7 százalékkal. Tavaly további 17 százalékos – 4500 milliárd értékű – növekedést tudott felmutatni az élelmiszeripar. Békés megyében 7 olyan beruházást támogattunk ezen a területen, amihez a járvány után másfél milliárd forintot biztosított a magyar kormány. Ezzel kétezer munkahelyet sikerült megmenteni. A térség mezőgazdasága erős, és ha a jövőben is megfogalmazódnak beruházási szándékok, akkor a magyar kormány a támogatást is megadja.

Az utóbbi időkben az ország több településen is járt, ahol jelentős, több milliárdos beruházások alapkőletételét vagy átadását jelentette be. Számíthatunk rá, hogy a jövőben felénk is gyakrabban látogat hasonló események kapcsán?

Azon vagyunk, hogy Békés megyébe is minél több beruházást elhozzunk. Összesen 21 nagy beruházást támogattunk a megye területén az elmúlt időszakban. Orosházán a világjárványt követő időben négy vállalatnak adtunk nagyjából 1,7 milliárd forint fejlesztési támogatást, ezzel összesen 700 munkahelyet tudtak megmenteni. Az Airbus gyulai beruházásának pozitív hatása az egész megyében érezhető lesz, hiszen a hozzá kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések, szakképzési programok indulnak, beszállítók érkeznek. A következő időszakban egy párszor jönni fogok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.