- hirdetés -

Egyre több fiatal képzeli el az életét külföldön. Orosháza is számos tizen–, és huszonévest indított már el, hogy tanuljon és dolgozzon a nagyvilágban. Németország, Ausztria, Svájc, vagy jelen esetben Anglia. Hegedűs Máté a gimnázium befejeztével indult el szerencsét próbálni, hogy megtalálja saját magát és azt a jövőt, amit szívesen tudna magáénak. Most pedig London egyik legjobb és legrangosabb művészeti egyetemére jár.

Máté Orosházán, a József Attila Általános Iskolában tanult. Ezután jelentkezett speciális angol tagozatra a Táncsics Mihály Gimnáziumba. Már ezen évek alatt is arra spórolt, hogy egyszer kimehessen Londonba. Végül érettségi után meg is valósította álmait – Az összegyűlt pénzem éppen elég volt arra, hogy megvegyem a repülőjegyet és egy hétre kibéreljek egy szobát, amíg találok valami munkát – mesélte Máté. Édesanyja nagyon sok mindenben támogatta őt az út során, és segítette, hogy talpra tudjon állni egy idegen országban.

– Végül munkát hamarabb találtam, mint állandó lakást. Egy fotóstúdióba vettek fel asszisztensnek, emellett pedig pincérként is dolgoztam. Ezután egy ismerősünkön keresztül sikerült egy szobát is találni nekem, miután az előző ügyintéző közölte, hogy még sincs hol laknom – tette hozzá. Habár útja elég rögösen indult, nem adta fel az első akadálynál.

2017 áprilisában felvették a Dulwich Picture Galériába, ahol nagyon sokat tanult, majd annyira megszerette, hogy eldöntötte egyetemre fog járni, hogy kurátor lehessen.

– Három egyetemre is jelentkeztem, amiből kettőre fel is vettek, de végül a Courtauld Művészeti Iskolát választottam, ahol művészettörténetet tanulok. Ez egyben egy galéria is, ami a világ legnagyobb impresszionista műveinek ad otthont – emelte ki Máté. Mivel mindig szeretett rajzolni, így nem állt messze tőle ez az irányvonal. A művészeteket magáénak érezte.

Az orosházi fiatalember azóta is két munkahelyen dolgozik. A Tate Britain – az egyik legnagyobb művészeti múzeum és galéria – nyilvántartói asszisztens pozíciójába vették fel. Itt, a galériába hozott művek szállításáról és tárolásáról gondoskodik. Emellett minden hétvégén a Királyi Művészeti Akadémián tevékenykedik.

– Számomra hatalmas pozitív visszajelzés, hogy megkaptam a munkát a Tate-ben, hiszen nagy a verseny a múzeumi munkák területén. Boldog vagyok, mert érzem, hogy itt sokat tudok majd fejlődni – mondta Máté.

A pandémia alatt hosszabb ideig Orosházán tartózkodott, hogy a szüleivel lehessen, de egyébként is igyekszik hazajönni, ahogy ideje megengedi.

Máté május végén fejezi be az egyetemet, jelenleg is a disszertációján dolgozik. Az egyetem után igyekszik majd minél több tapasztalatot összeszedni jelenlegi munkahelyén. Az ott szerzett tudással pedig szeretne egy galériában vagy múzeumban kurátorként elhelyezkedni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.