- hirdetés -

Idén első alkalommal rendezték meg a Békéscsabai Tankerületi Központ Történelem Munkacsoportjának helytörténeti versenyét, melyet még januárban hirdettek meg a Békés megyei általános iskolások számára. Ezt a hírt a Táncsics Mihály Gimnázium általános iskolai diákjai is örömmel fogadták, akik szintén részt vettek a megmérettetésen.

A csapat végső összetétele mindössze három fő lehetett, ami végül a Nagyszénási TörténÉSZek nevet kapta, hiszen a hatodik osztályos Jávorka Nóra, Kulcsár Anna és Páli Gergő is Nagyszénáson lakik, így a helytörténeti verseny által kiírt feladat is a településük történetéhez kapcsolódott.

Felkészítő tanáruk, Szemenyei Tamás elmondta, mindannyian lelkesen álltak neki a kreativitást és sok munkát igénylő versenyhez, hiszen az első forduló kiírásában az is kikötés volt, hogy a feldolgozott helytörténeti anyag még sehol sem lehetett korábban publikálva. A megvalósítás egyébként lehetett film, prezentáció, képregény és még sok minden más forma, amit az ifjú elmék végtelen képzelőerejükkel megálmodhattak.

A táncsicsista csapat végül egy prezentációs formát választott, ami a Nagyszénás területén található artézi kutakra esett. Az első forduló versenykiírásában még egy saját vers megírása is szerepelt, valamint meg kellett találniuk a településről készített első fényképet. A második forduló online feladatsor volt Békés megye vasúthálózatáról, melynek megoldásához a Békés Megyei Tankerületi Központ Történelem Munkacsoportja biztosított forrásanyagokat.

– A megmérettetések időt és energiát igényeltek, ám a diákok remekül állták a sarat. Kitartásuknak, tenni akarásuknak köszönhetően az első és második forduló eredményeinek összesítésével bejutottak a verseny harmadik fordulójába, ami egyben a döntő is volt, melyet május 9-én rendeztek a Békés Megyei Könyvtár épületében. Itt az első fordulóban készített pályamunkákat kellett röviden, öt percben összefoglalni egy háromfős zsűri jelenlétében, valamint részt vettek egy helytörténeti sétán is a városban, ahonnan visszaérkezve egy helytörténeti totó várta a tanulókat, akik érdeklődve fogtak neki a verseny utolsó feladatának – ismertette a részleteket tanáruk.

A bemutatók és a totó után megszületett az eredmény is, TörténÉSZek a második helyezést érték el a döntőbe jutott csapatok közül. A csapat sikerét Szemenyei Tamás mellett az iskola intézményvezető-helyettese, Kulcsár László és a hatodikos diákok osztályfőnöke, Süle Margit is tevékenyen segítette, nagyban hozzájárulva az eredmény eléréséhez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.