- hirdetés -

Mendöl Tiborra, a neves földrajztudósra emlékeztek csütörtök délelőtt Nagyszénáson. A tudós születésének 117. évfordulója alkalmából koszorúzták meg a szülőházán elhelyezett emléktáblát.

Az ünnepség kezdetén a nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola diákjai zenéltek, majd a Mendöl Tibor Emlékbizottság elnöke, dr. Blahó János emlékezett a nagyszénási születésű földrajztudósra. Beszédében felidézte életútját is.

– Mendöl Tibor geográfus, földrajztudós, a magyar gazdaságföldrajz kiemelkedő alakja 1905. május 5-én született Nagyszénáson. A földrajz iránti érdeklődése már korán megmutatkozott, de a történelemben is jeleskedett. Később e két tudományterület találkozásaként számos természet- és társadalomföldrajzi vonatkozású tanulmányt, cikket írt. Több művében összekapcsolta a földrajzot a demográfiával és a néprajzzal (úgy vélte, hogy a történelem és a földrajz vizsgálati módszerei hasonlóak, szinte azonosak, de szempontjai eltérnek egymástól), ezért is emlegetik gyakran a gazdaságföldrajz úttörőjeként – mondta egyebek mellett.

Harmadikként dr. Blahó János koszorúzott (Fotó: CSJ.)

Beszédében rámutatott arra is, hogy Mendöl Tibor élete példa lehet a mai ifjúság számára is, hogy kellő elkötelezettséggel, érdeklődéssel, szorgalommal, akarattal az alföldi kis faluból is el lehet jutni a nemzetközi tudományos hírnévig.

Dr. Tímár Judittól, a Magyar Földrajzi Társaság Körös-vidéki Osztálya elnökétől megtudtuk, hogy az eddigi években is eljöttek a koszorúzásra, az idei esztendő pedig ebből a szempontból is különleges, hisz idén 150 éves a Magyar Földrajzi Társaság, melynek egykor Mendöl Tibor is az elnöke volt.

Csoportkép az emlékezőkről (Fotó: Dancsó József)

Dr. Blahó János beszéde után koszorút helyezett el az emléktábla alatt Nyemcsok János, Nagyszénás polgármestere, a Magyar földrajzi Társaság képviseletében dr. Tímár Judit és a Mendöl Tibor Emlékbizottság elnöke, dr. Blahó János.

Az ünnepélyes esemény a Czabán Samu Általános Iskola gyermekkórusának dalaival zárult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.