- hirdetés -

Működik Nagyszénáson egy csoport, amelynek tagjai és vezetői rajonganak a csillagászatért. Idén is olyan színes programsorozattal készültek, hogy még egy nagyváros is megirigyelhetné igyekezetüket. Volt itt makettkészítés, több előadás, fotókiállítás és akadályverseny is. Mindez a nagyszénási Mira Csillagászati Szakkör szervezésében a XII. Tavaszi Csillagászati Programsorozaton belül valósult meg.

– A XII. Csillagászati Makettkészítő Versenyt még április 8-án a Mira Kuckó mögött szerveztük meg – mesélte Fődi Andrásné, a Mira Csillagászati Szakkör vezetője. – A versenykiírásban három kategória szerepelt, ezek közül választhattak a nevezők. Lehetett rakétát, űrhajót, űrállomást készíteni Farkas Bertalan űrrepülésének 40(+2) évfordulója alkalmából, vagy a jelentkezők megcsinálhatták a James Webb űrtávcső indítása alkalmából az űrtávcső makettjét, illetve harmadik lehetőségként „Egyéni megoldások a Mars-utazás megvalósítására” címen bolygóközi űrhajót készíthettek, mely űrállomásként kering a Mars körül, míg el nem indulhat ismét hazafelé. A kisebb gyerekek szülői, nagyszülői segítséget vehettek igénybe a flakonok vágásához, ragasztópisztollyal való ragasztáshoz, szóróflakonnal való festéshez – mesélte a szakkörvezető.

Minden, ami csillagászat

A csillagászati programsorozatban előadás és kiállítás is szerepelt. Április 13-án Dr. Hegedűs Tibor, az SZTE Bajai Obszervatóriumának igazgatója, a Magyar Meteoritikai Társaság elnökségének tagja tartott nagy sikerű, izgalmas előadást Meteoritvadászat, avagy őrjárat hazánk egén címmel. Ezt követte Rozgonyi Ildikó fotográfus Emlékszel? című asztrotájkép kiállításának megnyitása, a fotós képei által igazi különlegességeket – a szaharai porral telítődött levegőn át látható naplementét, a Neowise üstökös szabadszemes megfigyelhetőségét, a Hold, a Vénusz, vagy a csillagok járását – örökített meg. A tárlat május 4-éig megtekinthető a Nagyszénási Kulturális Központ Tánctermében, ahol a XII. Csillagászati Makettkészítő Verseny makettjei is láthatók.

Sőt, megtalálhatók a művelődési házban azok a nagyszénási gyerekek által készített makettek is, amelyekkel a csapat az 1. helyet érdemelte ki a Bakonyi Csillagászati Egyesület Távoli világok meghódítói című makettkészítő pályázatán. Az elnyert díj rettenetesen találó volt, a gyerekek egy nagy doboz Legot kaptak, amelyből a „Szaturn V” rakéta állíthatták össze.

A programsorozat zárásaként április 22-én a Föld napján a Mira Csillagászati Szakkör Akadályversenyt rendezett, amelyre a környék iskoláit is nagy szeretettel várta. Sajnos a zord időjárás miatt a falubeliek most nem találkozhattak a bolyongó csapatokkal, de így is sikerült egy felejthetetlen napot szerezni a résztvevők számára.

Az eddigi legrafináltabb akadályverseny

– 2009 óta ez volt a tizenkettedik alkalom, hogy összegyűltek a környékbeli iskolások, tanáraik, a szakköröseink és segítőink, hogy számot adhassanak kitartásukról, a csapatok pedig tudásukról – mesélte Ravasz Tamás szervező. – Két év kihagyás után a szakkör vezetői újult erővel vágtak neki a szervezésnek, melynek meg is lett a gyümölcse, az elmúlt alkalmak legmókásabb, egyben az elmét legjobban megmozgató feladatokat sikerült megalkotni. Kitettünk magunkért, péntek reggel azonban szomorú látvány fogadott bennünket, az ég szürke volt és esett az eső. Így az a döntés született, az állomások nagy részét a Kulturális Központban szórjuk szét.

Ez azonban nem vette el a gyerekek kedvét. Nagy lelkesedéssel indultak útnak a csapatok, név szerint az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Marslakók csapata, az Orosházi Eötvös József Katolikus Óvoda és Általános Iskola Tejút Vándorai nevű csapata, a Gyulai Implom József Általános Iskola Europa csapata és a „házigazda” Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola Pluto csapata. Volt makettezés, activity, versírás és rengeteg játékos feladat, a Kiss György Csillagdában pedig totó és távcsőbeállítás is.

Az egész napos agytorna után 19 órától Rezsabek Nándor Mars-képregény a vörös bolygó kutatástörténetéről című előadása, majd az eredményhirdetés zárta a napot, és egyben a nagysikerű XII. Tavaszi Csillagászati Programsorozatot.

Fotók: Tüskés Tibor

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.