- hirdetés -

Több mint 750 millió forint értékben nyújt be pályázatot az orosházi önkormányzat, amelyből az Orosháza és Kardoskút közötti kerékpárutat valósítanának meg – erről is szó volt az április 28-ai testületi ülésen. Tárgyaltak a képviselők továbbá az ukrajnai menekültek ellátásáról, útfelújításról is.

Az ülés előtt a hónap elején elhunyt Pleskó Pálra emlékeztek a képviselők, egyperces néma főhajtással tisztelegtek az egykori önkormányzati képviselő előtt. Dávid Zoltán polgármester ezt követően tájékoztatta a jelenlévőket, hogy dr. Szabó Ervin (Jobbik) és Sebők Éva (Momentum) előre jelezte a távolmaradását az ülésről, Papp Róbertről (DK) nem volt információja a városvezetőnek.

Fotó: Horváth Bence

Bodóczi András (DK) még a napirendi pontok előtt kívánt szólni. Gratulált Erdős Norbertnek, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjének a választási győzelemhez. Az önkormányzati képviselő bízik benne, hogy többet tesz majd a régióért és városért, mint az elődje. Reméli, hogy új politikai kultúra is lesz, reméli, hogy az ellenzék is meghívást kap azokra a projektátadókra a jövőben, amit maguk is megszavaztak a testületi üléseken.

Oravecz Nóra alpolgármester szintén gratulált, Erdős Norbert mellett Sebők Évának is, aki listáról szintén bejutott a parlamentbe. Az alpolgármester megköszönte a leköszönő országgyűlési képviselő Simonka György munkáját is, rámutatva arra, hogy a több ciklus alatt rengeteg forrás érkezett a térségbe.

1. ) A Kisharang Bölcsőde átmeneti működéséhez kapcsolódó kivitelezési munkák elvégzéséhez többletforrás biztosítása.

Egy közbeszerzést írt ki az intézménnyel kapcsolatos kivitelezési munkák elvégzésére, a legjobb ajánlatot a KOPP- Export-Import Kft. adta. Erre a feladatra korábban az önkormányzat 20 millió forintot különített el, de az eljárás érvényességéhez és a munka elkezdéséhez további 4 millió 327 ezer forintra van szükség.

A képviselők kérdés és vita nélkül 12 igen és 1 tartózkodás mellett elfogadták.

2.) Multifunkciós sport- és ifjúsági rekreációs központ” megnevezésű pályázattal kapcsolatos döntés meghozatala. Az előterjesztés itt található.

Egy közbeszerzési eljárást indított az önkormányzat annak az épületnek a felújítására, amit jelenleg az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör Egyesület használ. A határidőig csak egyetlen ajánlat érkezett az Iványi Építőmestertől. A Bíráló Bizottság megállapította, hogy az ajánlat érvényes, a bontás során derült ki, hogy a biztosított fedezet nem elegendő a megvalósításhoz, ezért további forrásokra van szükség.

Fotó: Horváth Bence

A képviselők arról döntöttek, hogy további közel 64 millió forintot biztosítanak a projekt megvalósulásához.

A testület tagjai 10 igen 1 nem mellett elfogadták a napirendet.

3.) Az Ond utca burkolatfelújítása kivitelezési munkáinak elvégzéséhez többletforrás biztosítása. Az előterjesztés itt érhető el.

Az Ond utca útburkolatának felújítására pályázott és nyert az önkormányzat, az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárás is lezajlott. A legjobb ajánlatot a BLK Road Hungary Kft. adta, az ajánlati ára valamivel több mint 51 millió forint volt. A megvalósításhoz tehát további 5 millió 283 ezer forintra van szükség, amit az önkormányzat a fejlesztési hitele terhére biztosít.

A független Raffai János arról érdeklődött, hogy orosházi cégek felé az önkormányzat jelezték-e a pályázati lehetőséget. Kifogásolta, hogy egy 2017-ben alakult mezőberényi cég kapta a munkát. Fetser János (MSZP) azzal egészítette ki a kérdések sorát, hogy ki döntött arról, melyik cégeket hívják meg a közbeszerzési eljárásra.

Dávid Zoltán polgármester jelezte, hogy ő írja alá a meghívókat.

Az előterjesztést végül 9 igen 1 nem 2 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők.

4.) Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 16/2006. (IX.15.) ör. számú rendelet módosítása. Az előterjesztés itt található.

Kérdés és vita nélkül 9 igen 3 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők.

5.) Éves beszámoló az Orosházi Polgármesteri Hivatal 2021. évi tevékenységéről. Az előterjesztés ide kattintva elérhető.

Raffai János hiányolta, hogy nem kereshető, feldolgozható formátumban kapják meg a képviselők az előterjesztést. Tájékoztatást kért a rendezvénytér színpadával kapcsolatos beszerzésekkel kapcsolatban. A képviselő szerint nagyobb összegért szerezték be az eszközöket, mint az amibe valójában kerülne. Dávid Zoltán polgármester ad majd Raffai János számára tájékoztatást.

Az előterjesztést végül 9 igen 3 tartózkodás mellett elfogadták.

6.) Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el. Az előterjesztés itt található.

Az előterjesztést 10 igen 2 tartózkodás mellett elfogadták.

7.) Beszámoló az ukrajnai menekültek megsegítése érdekében tett intézkedésekről. Az előterjesztés itt található.

Oravecz Nóra alpolgármester megköszönte azt a munkát, amit az önkormányzati alkalmazottak, intézmények dolgozói végeznek az Ukrajnából a háború elől elmenekült emberekért. Megköszönte az Orosházi Járási Hivatal vezetőjének, Lustyikné dr. Papp Anikó segítségét és arra, hogy ilyen szinten számíthatnak a helyi és megyei védelmi bizottságra.

Fotó: Horváth Bence

– Jelenleg Orosházán 47 fő tartózkodik: a Nyárfa utcán 12 főt, a munkásszállón 23 főt, a Képessy József utcán 3 főt és a Fürdő utcán 9 főt szállásoltunk el. Ebből 25 fő gyermek, 21 nő és 4 férfi. A kapcsolatot napi szinten tartjuk a menekültekkel. Többször van orvosi gondjuk, a kijelölt háziorvoshoz elvisszük őket. Étkeztetésükről gondoskodunk, kétszeri hidegélelem és egyszeri melegétel formájában. Sokan szeretnének dolgozni, jó néhányan már el is helyezkedtek, illetve közmunkában tudjuk őket foglalkoztatni. Amennyiben honosítják a végzettségeiket, akkor bővül a lehetőségük – tájékoztatta a jelenlévőket az alpolgármester, megköszönve a munkaügyi hivatal közreműködését.

Dávid Zoltán polgármester is megköszönte az orosháziak felajánlásait, legyenek magánszemélyek, egyesületek vagy cégek. Háláját fejezte ki Takács Árpád kormánymegbízott, illetve Lustyikné dr. Papp Anikó felé is.

Raffai János (független) is a köszönettel kezdte, illetve együttérzését fejezte ki a menekültek iránt. Elmondta, hogy a menekültek ellátása pénzbe kerül az önkormányzatnak. Arról érdeklődött, hogy történt-e egyeztetés a kormánnyal arról, hogy az EU által biztosított forrásból kompenzálják a város költségeit.

Godár Andrea, pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető elmondta, hogy már márciusban érkezett a város számlájára 4 millió 68 ezer forint. Hozzátette, minden hónapot követő harmadik munkanapjáig kell elküldeni a táblázatot és az elszámolást, ami alapján napi négyezer forint támogatást kap az ukrán menekültek után az önkormányzat.

Fotó: Horváth Bence

12 igennel elfogadták a napirendet a képviselők.

8.) Pályázat benyújtása TOP_Plusz-1.2.1-21 Élhető települések felhívásra fenntartható közlekedésfejlesztés témában. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Az Orosháza-Kardoskút közötti kerékpárút megvalósítására pályázatot nyújt be Orosháza a TOP Plusz program keretében bruttó 754 millió forint értékben. A kiírásra Kardoskúttal közösen jelentkezik az orosházi önkormányzat.

Bojtor István alpolgármester megköszönte a kardoskúti vezetés konstruktív együttműködését a pályázat előkészítésében. Köszöntötte a teremben jelen lévő Varga Pált, Kardoskút polgármesterét, illetve jegyzőjét, dr. Lipták Pétert.

Fotó: Horváth Bence

– A kerékpárút kivitelezése, az erre való források megkeresése régi igénye mindkét településnek. Kardoskút számára is kulcsprojekt. Turisztikai és gazdasági szempontból egy fontos beruházás jöhet létre. Nagyon köszönöm azoknak a településeknek, akik nem érintettek a projektben, de forrást biztosítottak ahhoz, hogy számunkra ez megfelelő mértékű legyen. Gondolok itt Nagyszénásra, aki lemondott bizonyos összegről. Elég sokszor nekifutottak már ennek a projektnek, a tervezés közel van ahhoz, hogy kiviteli tervnek alkalmas legyen – fogalmazott az alpolgármester.

12 igennel támogatták az előterjesztést a képviselők.

9.) Elővásárlási jog gyakorlásáról lemondás az Orosháza, Hun u. 15. szám alatti lakóház felülépítmény 1/1-ed tulajdoni illetősége vonatkozásában. Az előterjesztés itt található.

Kérdés vita nem volt, szavaztak: 12 igen.

10.) A DOTTO kisvonat üzemeltetésével kapcsolatos döntés meghozatala. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Kérdés vita nem volt. Az első határozati javaslatot 9 igen 3 tartózkodás, míg a második határozati javaslatot 10 igen 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

11.) Az 57/2021. (IX.23.) K.t. határozat hatályon kívül helyezése. Az előterjesztés itt látható.

A napirendet 9 igen 3 tarózkodás mellett fogadták el a képviselők.

12.) Az orosházi 7. számú háziorvosi körzet helyettesítéssel történő feladat ellátásáról. Az előterjesztés itt olvasható.

Egyhangú igennel támogatta az előterjesztést a testület.

Kérdések

Fetser János jelezte, hogy több írásbeli kérdést is benyújtott, amire a törvényi határidőn belül sem kapott választ.

Fotó: Horváth Bence

Raffai János (független) ezúttal is jelezte, hogy a Szabó Dezső utcai rendelő elé egy szemetes kihelyezését kérték, de nem történt érdemi előrelépés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.