- hirdetés -

Testvérvárosunk, Tusnádfürdő delegációjának tagjai szombaton 10 órakor nyilvános kerekasztal egyeztetésen vettek részt a Petőfi Művelődési Központ kis tárgyalójában, ahol három előadónak köszönhetően közelebbről is megismerhették a város turisztikai és oktatási jellemzőit. A kerekasztal céljai között szerepelt, hogy az említett két terület tekintetében az orosházi szakemberek átnyújtsák tapasztalataikat, és így ötletekkel gazdagítsák az Orosházára látogatott erdélyi testvéreket.

Benkő Ferenc, a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. ügyvezetője rövid tájékoztatójában bemutatta a Gyopárosi-tó történetét visszanyúlva egészen az 1700-as évekig, vagyis a betyárok fürdőzéséig és lovaik úsztatásáig. Szó esett a tó vizének jótékony hatásáról, a fürdő többszöri továbbfejlesztéséről, köztük a 2007-es élményfürdő-fejlesztésről, sőt, egy kis érdekes kitérőként arról is, mennyire szeretett ide járni Mikszáth Kálmán írónk. A vezérigazgató röviden bemutatta a kempingeket, valamint a környék szállodáit, majd büszkén mesélt a fürdő szaunaparkjáról és az abban tartott szaunaszeánszokról. A helyi fejlesztések tapasztatalai segítségére lehetnek a tusnádfürdőieknek, hisz ott is egy országos, sőt Európa-hírű gyógyfürdő üzemel.

Benkő Ferencet követően Horváth Andrea, a fürdő gyógyászati részlegének vezetője tárt a hallgatóság elé sok hasznos információt a tó vizének jótékony hatásáról, annak összetételéről, felhasználási területeiről, és a Gyopároson zajló rehabilitációs tevékenységről, amely az 1999-es gyógyvízzé nyilvánítás után indult meg igazán. Ezután épült meg a gyógyászati központ, ahol azóta folyamatosan bővül a kezelési lehetőségek sora. A tusnádfürdőiek hallhattak az itt zajló gyógykezelések széles spektrumáról, és a nemrégiben létrejött szegedi Szent Vincent Rehabilitációs Központtal való együttműködésről is.

A harmadik, és egyben utolsó előadóként Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Egyetem központi székhely igazgatója mesélt a megjelenteknek a 30 éve alapított magánintézményről. Hallhattunk a helyi intézményi jellegzetességekről, a pedagógus-továbbképzések jelentőségéről, a turizmus vendéglátás és gazdálkodásmenedzsment szakok népszerűségéről. Elmondta, az orosházi intézmény 200-250 hallgatójának jelentős része levelező tagozaton vagy távoktatásban tanul, körülbelül 50-60 fő vesz részt a nappali képzésben. Az egyetem bevételének több mint 50%-a külföldi diákok költségtérítéséből áll össze. Az igazgató kiemelte, az egyetem különlegessége leginkább abban áll, hogy maximálisan hallgatóbarát, vezetői és oktatói igyekeznek illeszkedni a hallgatók igényeihez, és mindenekelőtt partnerként tekintünk rájuk. A székesfehérvári és budapesti intézményben mesterszakok is működnek, reményeik szerint hamarosan ez Orosházán is megvalósul, valamint bíznak abban, hogy a jövő évtől a doktori képzés is elindul majd a Kodolányin.

A helyi turisztikai és oktatási tapasztalatok átadása utána Tusnádfürdő polgármestere felajánlotta, hogy a közeljövőben, amikor ők fogadják településükön az orosházi delegációt, hasonlóan hasznos és színes bemutatóval készülnek majd vendégeiknek.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.