- hirdetés -

Péntek este folytatódott Deák György, a pandémia évei miatt hányattatott sorsú, népszerű sorozata, az Alma a fájától, melynek célja ismert és elismert orosházi személyiségek és családjuk bemutatása úgy, ahogyan eddig még nem ismerhették őket.

Deák György házigazda vendége ezúttal Szilágyi Mihály, mentőtiszt, zenész, amatőr triatlonos és fia, a Los Angeles Marathon-t édesapjával együtt teljesítő Szilágyi Levente volt.

Már a kezdés előtt elkezdődtek a műsorra jellemző meglepetések Az érdeklődők láthattak egy kompletten felszerelt mentő motort, valamint megtekinthettek egy szintén nem minden napos, mentőruházati kiállítást is.

Az első meglepetés már a műsor előtt várta a közönséget (Fotó: Horváth Bence)

Még felsorolni is hosszú az est főszereplőjének életútját, az elért eredményeket, a házigazda, Deák György azonban szorgosan összeszedte és a hallgatósággal meg is osztotta ezeket a beszélgetés kezdeteként. A színpadon felállított asztalnál először ketten foglaltak helyet, a házigazda és vendége, a ’93 óta mentőknél szolgálatot teljesítő mentőtiszt, a Magyar Mentőmotor alapítvány elnöke, a légimentők bázisán hat évig ténykedő, gyakorlati oktató, zenész, a tizenkét évesen saját zenekart alapító, jelenleg négy együttesben játszó, a Rotari Klub volt futó nagykövete, amatőr triatlonos, a fiával együtt a Los Angeles Marathont teljesítő, az El Camino-t végigjáró – Szilágyi Mihály.

Misi (senki nem hívja Mihálynak – a szerk.) elkezdett mesélni és ahogy haladt előre a történetben és az időben, a műsor hagyományainak megfelelően érkeztek a színpadra a vendégek. Volt főiskolai csoport- és szobatársa, később kollégája, majd főnöke, Kovács Tibor mesélt a főiskolás évekről, de azt is megtudhattuk, hogy Misi milyen barát, kolléga, beosztott.

„Misinek köszönhetem az életemet” (Fotó: Horváth Bence)

Sorjáztak a történetek és ezzel együtt az események is. Érkezett a színpadra olyan meglepetés vendég, aki az est főhősének köszönheti az életét, akit Misi élesztett újra. Ezzel kapcsolatosan – a közönséget is bevonva – volt egy kis életmentő oktatás is, de bejelentkezett a technika segítségével a motoros mentő társ is, újabb anekdotákkal színesítve a beszélgetést.

A barát, szobatárs, kolléga, főnök, Kovács Tibor is mesélt (Fotó: Horváth Bence)

Természetesen nem csak a mentőtisztet, hanem a zenész Szilágyi Mihályt is megismerhettük. Mesélt a hét évesen elkezdett zenei tanulmányokról, az édesapjával közös zenélésről, első és későbbi saját zenekarairól. Kevesen tudják, hogy az Orosházi Fúvószenekar, a K. Tóth-Szilágyi Zenekar mellett tagja a tótkomlósi Tremoló Mandolinegyüttesnek is. A tiszteletére meg is érkeztek a szomszéd város zenészei és nagy sikert aratva mutatkoztak be a PMK közönségének.

A Tremoló zenekar nagy sikerű mini koncertet adott a műsorban (Fotó: Horváth Bence)

A beszélgetős műsor második részében főként a sportról folyt a szó. Triatlon versenyzésről, futásról, El Caminóról. Itt érkezett a „fa” mellé az „alma” is a színpadra. Szilágyi Levente elmesélte, hogy szülei válása óta nem volt olyan szoros a kapcsolat édesapjával, mint szerette volna, de a Los Angeles Marathon nyújtotta kihívás, a közös edzések újra közel hozták őket.

Az est természetesen még tartogatott meglepetéseket. Az egyiket Szilágyi Mihály szerezte a budapesti Kresz Géza Mentő Múzeum igazgatójának, amikor felajánlotta a múzeumnak az általa összegyűjtött mentős egyenruha gyűjteményt.

Megható és szép volt a másik meglepi is. A békéscsabai, Degré utcai gyermekotthon lakóinak küldöttsége érkezett és adott verses, dalos, táncos műsort Misinek, megköszönve a sok éve rendszeres karácsonyi zenéléseket.

Deák György, házigazdaként hű maradt a műsor hagyományaihoz ezen az estén is. Számtalan fordulattal, vendégek segítségével, jól felkészülten teremtettek vendégeivel nagyon kellemes estét a PMK. közönségének.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.