- hirdetés -

Tizennégy fős delegáció érkezett testvérvárosunkból, Tusnádfürdőről Orosházára a pénteki nap folyamán. A találkozás elsődleges célja az volt, hogy a Covid után ismét szorosabbra fonódjon a két település közötti kapcsolat, különös tekintettel a fiatal generációra.

Orosháza Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. felhívására, és pályázati forrást nyert a Testvértelepülési programok és együttműködések kiíráson. Ennek köszönhetően valósult meg a tusnádfürdői delegáció háromnapos vendéglátása, a pénteki kerekasztal-egyeztetés után szombat reggel az Oros-Haza Baráti kör szervezésében megvalósuló városismereti vetélkedőn folytatódott az élménygazdag program.

– Meg szeretnénk köszönni a városnak, hogy a pandémia után újra itt lehetünk – mondta Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere. – Ideérkezésünk után meglepetten tapasztaltuk, milyen ütemben zajlanak itt a dolgok, milyen szépen fejlődik a város. Épp a katolikus templom előtt sétáltunk el és láttuk, hogy ott is nagyban folyik a munka. Nagyon jó az irány, én ezt tapasztalom. A testvérvárosi kapcsolatnak sok előnye van, elsődlegesen az, hogy lehetőséget nyújt a határon átívelő kapcsolattartásra, az összefogásra. Sok a közös a két település közt, itt is van wellness-központ, nálunk is üzemel egy, így tanulhatunk egymástól. Fontos, hogy az ilyen találkozásokkor ne csak a polgármesterek üljenek össze, helyette inkább közösségeket célzunk meg, most is fiatalok a fiatalokkal, a sportolók a sportolókkal folytathatnak eszmecserét. A delegációnk igen színes, a képviselők és a diákok mellett egy építészmérnök, egy utász és több turisztikai vállalkozó és közüzemi dolgozó alkotják azt.

A delegáció egy része (Fotó: Horváth Bence)

Orosháza és Tusnádfürdő Önkormányzatai között 1995-ben született testvérvárosi megállapodás, a kapcsolat jellemzően kulturális és turisztikai jellegű. Az elmúlt több mint 20 évben a két település delegációi számos alkalommal látogattak el egymáshoz, vettek részt egymás rendezvényein, pályázataiban. Tusnádfürdő 14 fős delegációja Dávid Zoltán polgármester meghívására érkezett a városba.

– Nagy öröm volt számunkra az újbóli találkozás, a vírushelyzet miatt régen láttuk már egymást – fogalmazott Dávid Zoltán. – A testvérvárosi kapcsolat Fetser János és Volencsik Zsolt segítségével alakult ki 27 évvel ezelőtt, mi valójában megörököltük ezt, mindent megtettünk és meg is fogunk tenni a jó viszony fenntartása érdekében. Megpróbálunk kapcsolódási pontot találni a fiataljaink között, szeretettel várták őket a mieink, bízunk benne, hogy ez a kialakult kapcsolat a jövőben gyümölcsöző lesz. Amellett, hogy a delegációval megismertetjük a város nevezetességeit, elvisszük őket a fürdőbe, a főtérre, a képtárba és a múzeumba is, és tapasztalatcserére is szánunk időt. Ez korábban is így volt, Albert Tibor polgármester idején épült a tusnádfürdői fürdő, mégpedig az orosházi fürdő mintájára. Erdélyi testvéreink ittjártukkor tapasztalatot gyűjtöttek és adaptálták azt, ami hasznos a számukra. Mi is így teszünk, amikor náluk járunk. Igaz, medvéket és hegyeket nem tudunk produkálni, de sok mást igen – jegyezte meg Orosháza polgármestere.

A két polgármester közvetlen beszélgetés közben (Fotó: Horváth Bence)

A delegáció tagjai szombaton 10 órakor nyilvános kerekasztal egyeztetésen vettek részt a Petőfi Művelődési Központ kistárgyalójában, ahol közelebbről is megismerhették a város turisztikai és oktatási jellemzőit, amely után a tusnádfürdői csapat 11 órakor ellátogatott az helyi diáktanyára, ahol ifjúsági kerekasztal-beszélgetésen vettek részt. Ezután az Árpád-kerti Ramazuri várta őket, majd Orosháza nevezetességeit tekintették meg a házigazdák kíséretében. Szombat este az Orosházi Fúvószenekar templomi hangversenyén vettek részt, vasárnap pedig záróprogramként az evangélikus templomban tartandó városalapítási ünnepségre invitálta őket városunk polgármestere.

A két település vezetői a jövőben is terveznek közös találkozásokat, szabadidős programokat sőt, készül majd egy virtuális tárlat is, amelyben tusnádi és orosházi fotók lesznek megtekinthetők.

Kiemelt kép: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.