- hirdetés -

Emlékkiállítás megnyitójának a helyszíne volt április 22-én a Táncsics Mihály Gimnázium. Gyuró István műveiből nyílt meg az a tárlat, amit az egykori kiváló grafikus művész még korábban ajánlott fel Orosházának és szeretett alma materének.

Gyuró István grafikusművész kiemelkedő tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott. 1963-ban végzett a Képzőművészeti Főiskola sokszorosító grafika szakán. A 60-as években rézkarcokat, egyedi grafikákat készített. A 70-es évektől hazai és külföldi ipari-kereskedelmi kiállítások grafikáinak tervezését és kivitelezését végezte. Filmplakát-, embléma-, képeslaptervekkel jelentkezett, az utóbbi években pedig a komputergrafikák világában merült el.

A Táncsics Mihály Gimnázium Primus-díjas polgára és mecénása életének 83. évében, tavaly hunyt el. Életművéből, örökségéből április 22-én nyitott kiállítást egykori iskolája. A rendezvényen először a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek Debreczeni Kincsőnek, Dominkó Villőnek és Duray Borinak a zenés produkciója csendült fel.

Az iskola igazgatója, dr. Blahó János kezdte a köszöntők, egyben megemlékezések sorát. Mint mondta, nem gondolták volna, hogy a tárlatot ilyen formában nyithatják majd csak meg, de a sors ezúttal keresztülhúzta a számításokat. Gyuró István azonban már akkor eldöntötte, hogy szeretett városának, iskolájának ajánlja fel életművét. A településalapítási programsorozathoz kötött eseményen pedig ennek méltó helyet találtak.

– Nehéz szavakat találni, hiszen régi barátság fűzött össze bennünket. Annak ellenére, hogy milyen művészi értékeket hordozott magában, ő mindig olyan örökifjú maradt, mint ahogy elindult innen annak idején a Táncsicsból – tekintett vissza ismertségükre az igazgató.

Ezt követően a Gyuró István hagyatékot gondozó és a kiállítást ilyen formában létrehozó Varga László, a Táncsics gimnázium művésztanára folytatta a megemlékezések sorozatát, egyben nyitotta meg a kiállítást. Visszaemlékezett többek közt arra, hogy a grafikusművész imádott mesélni és azt is komoly átéléssel, közvetlen verbális megjelenéssel tette. Egykori iskolája történései iránt is mindig komoly érdeklődést mutatott.

– 2015-ben három diáklányom alkotásaiból nyílt kiállítás az Amadeus Kávéházban és megtisztelő volt számomra, hogy hazajött a megnyitóra, gratulált és elismerő véleményt mondott. Nem véletlenül kapott annyi megrendelést, készült el annyi tervezete és munkája, hiszen egyéni sajátos látásmóddal, valamint gazdag, kreatív fantáziával is rendelkezett. Nyomot hagyott az alkalmazott grafikai és reklámszakmában az emberek lelkében és egykori alma materében – idézte fel és nyitotta meg a kiállítást Varga László.

A vendégek, a művészet iránt érdeklődők és a diákok ezt követően közelebbről is szemügyre vehették a kiállított grafikákat, alkotásokat, melyek immár véglegesen a Táncsics Mihály Gimnázium falait díszítik majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.