- hirdetés -

Nagyszabású gazda találkozóra és fórumra várta az orosházi és környékbeli gazdákat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Megyei Igazgatósága, a városháza nagytermébe, szerda este.

A találkozó vendége volt Kozsuch Kornél, a NAK Békés Megyei Igazgatósága általános elnökhelyettese, Magyarné, dr. Knapp Diána, a kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató főosztály vezetője és dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

Elsőként Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Örömét fejezte ki, hogy Orosháza adhat otthont ennek a rendezvénynek és jó munkát kívánt a résztvevőknek.

A polgármester után Kozsuch Kornél emelkedett szólásra. Elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy a MAGOSZ őt jelölte a NAK, dr. Kulcsár László visszavonulása miatt megüresedő, megyei elnöki posztjára. Rövid bemutatkozás után a május huszadikai kamarai választással kapcsolatban tájékoztatta a gazdákat arról, hogy az eddigi 15 helyett a májusi választásokon, 31 megyei helyszínen szavazhatnak. Arra kért és biztatott minden gazdálkodót, hogy vegyen részt a választásokon, szavazatával nyilvánítsa ki véleményét akaratát.

Kozsuch Kornél a kamarai választásokon való részvétel fontosságát is hangsúlyozta (Fotó: Horváth Bence)

A dr. Takács Árpád kormánymegbízott képviseletében megjelent Magyarné dr. Knapp Diána örömmel számolt be arról, hogy a kormányhivatal a megyeszékhelyen kialakította az ún. gazdasági udvart, ahol az ügyintézésre érkezők három főosztályt is elérhetnek egy helyen, jelentősen gyorsítva az ügyintézést. A kormányhivatal és az agrárkamara között kiváló a kapcsolat, a gazdáknak minden megadnak ügyeik intézéséhez. Végül a 2021-es egységes kérelmek kifizetéseivel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg ezzel 99,5 százaléknál tartanak. Néhány problémás kérelem van mindössze, de ezek ügyintézése is jó ütemben folyik és a megadott határidőre minden gazda hozzájut a támogatási összeghez.

A találkozó fő témájával dr. Gyuricza Csaba lépett a pulpitushoz. Előadásában a klímaváltozás agráriumra gyakorolt hatásairól szólt, illetve megmutatta, mik lehetnek azok a módszerek, melyek segítségével a klímaváltozás negatív hatásait csökkenthetik, vagy akár meg is szüntethetik a gazdálkodók. A kérdés az, tudunk-e alkalmazkodni.

Gyuricza Csaba professzor érdekes előadásából sokat tanulhattunk (Fotó: Horváth Bence)

-Mivel a klímát nem tudjuk megváltoztatni, alkalmazkodnunk kell. Erre több lehetőségünk van. Ilyen például a jó fajtaválasztás. A nemesítők által biztosított lehetőségekkel élnünk kell. A másik nagyon fontos, a tápanyag visszapótlás, a talaj egészség megőrzése. Ez a talajműveléssel, a harmonikus tápanyag ellátással, a a szükséges mértéket nem meghaladó növényvédelemmel érhető el és csak utána következik a sorban az öntözés. Ha a klímaváltozásról esik szó, rögtön az öntözés kerül elő megoldásként, pedig az ország területének csak 5-6 %-a öntözhető rendszeresen. Azokat a technológiákat kell alkalmaznunk, amivel a felszínre kerülő csapadékot a talajban tudjuk tartani. Használnunk kell az informatikát, az agrár digitalizáció, az űrtechnológia adta lehetőségeket is – mutatott rá a professzor.

A rendkívül érdekes és tartalmas est végén a gazdák természetesen feltehették kérdéseiket is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.