- hirdetés -

Évtizedek óta a településalapítási ünnepségsorozat egyik biztos pontja az Orosházi Fúvószenekar templomi hangversenye. A koronavírus-járvány miatt két év kihagyást követően április 23-án végre ismét fúvószenét hallgathat a közönség az evangélikus templomban. Az idei esemény ráadásul különleges alkalom lesz a zenekar az életében, hiszen az 50. Templomi Hangversenyüket tartják szombaton.

A fúvósok karmestere Debreczeni Márk elmondta, hogy a zenekar egyik kedvenc fellépése ez, ahol a hazai közönség előtt olyan darabokkal kell kiállni, melyek nagy része térzenéken nem hallható. Ez egyben kihívás is, hiszen mindössze néhány hónap áll rendelkezésre, hogy betanulják az egyébként technikás, nehéz műveket. Hangsúlyozta, egy templomi koncert műsorát alapvetően meghatározza a hely szellemisége és az ünnepkör üzenete.

– Míg egy nyári térzenén inkább a szórakoztató műfaj a jellemző, addig egy templomi koncerten előtérbe kerülnek a nagyobb terjedelmű komolyzenei művek is. Azonban igyekeztem most is úgy válogatni, hogy a közönség jól szórakozzon, sok ismert dallamot halljon a bő egy órás koncerten – mondta a zenekar szakmai vezetője, aki részleteket is elárult.

Jubileumi, 50. Templomi hangversenyét tartja szombaton a zenekar (Archív fotó: Rosta Tibor)

John Williams és Ennio Morricone a filmzenék megkerülhetetlen alakjai, mindkét szerzőtől játszanak majd egy kiváló válogatást az ismertebb művekből. Kodály Zoltán a magyar és a nemzetközi zenei élet egyik legnagyobb alakjaként alkotott maradandót, egyik legismertebb művéből, a Háry János című operájából a Toborzó dallama fog felcsendülni.
– Bizton állíthatom, akinek a zenemű címe nem mond semmit, ahogy meghallja a dallamot, máris énekelni fogja magában.

Fúvószenekar lévén természetesen indulókat is játszunk, ezek közül pedig egy, a zenekar által régen játszott művet, ifj. Johann Strauss Egyiptomi indulóját újítottuk fel. Ezek mellett két folyamatosan repertoáron lévő fúvósdarabot, Jacob de Haan holland zeneszerző Concerto di Amore, valamint Michael Corb és Ulrich Roever Highland Cathedral című szerzeményét is előadja a zenekar – zárta a felsorolást Debreczeni Márk.

Az Orosházi Fúvószenekar 50. Templomi hangversenye április 23-án 18 órakor kezdődik az evangélikus templomban. Ha az időjárás engedi, a templom tornyából fanfárt is fújnak majd a zenészek 17:30-kor, így érdemes időben érkezni. Belépődíj nincs, az eseményre regisztráció sem szükséges. A hangversenyre ide kattintva lehet bejelentkezni a zenekar Facebook oldalán.

Kiemelt képen: Az eddigi utolsó Templomi hangverseny 2019-ben volt (Archív fotó: Rosta Tibor)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.