- hirdetés -

Sokakban felmerül a húsvéti időszakban, hogy élő nyúllal vagy csibével lepik meg a családot. Nem ritka, hogy néhány nap után megunják az állatokat és végül elengedik az utcán, a szabadban, ezzel gyakorlatilag halálra ítélve őket.

Akár már 150 forinttól is vásárolható kiscsibe, pár ezer forintért pedig dísznyúl, éppen ezért a húsvét közeledtével sokan gondolják úgy, hogy élő kisállatot vesznek gyermekeik szórakoztatására. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, a jószágok az ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak és sokan durva módon próbálnak megszabadulni tőlük.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai az elmúlt években extrém esetekkel is találkoztak. Amellett, hogy a megunt kisállatokat dobozba zárva, az út szélére dobják ki, a díszhalaktól toalettbe lehúzással, madaraktól kalitkából kieresztéssel próbálnak megszabadulni. Egy etetéshez szokott háziállat ember nélkül életképtelen, ha utcára dobják, azzal a sorsa végérvényesen megpecsételődik.

Csak akkor vegyünk állatot, ha hosszútávban gondolkoznak a leendő gazdák.

Fontos, hogy megfelelő körülményeket alakítsunk ki tartásukhoz. Érdemes jól felkészülni az adott állat igényeire, milyen betegségek jellemzőek egy adott fajnál. Akár több szakembert is kérdezzünk meg, hogyan tudjuk megfelelően tartani új kedvencünket.

A szakemberek azt javasolják, hogy élő állat helyett inkább csoki díszeket, plüss figurákat – játékot vagy tartós emléktárgyakat. Készítsenek saját kezűleg ünnepi ajándékot, meglepetést.

Utcára dobva a háziállatként tartott nyuszi önálló életre képtelen. Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja idén is próbál segíteni az ünnepek utáni kidobásra ítélt nyusziknak. Húsvét után egy hónapig, ha semmilyen más megoldás nincsen… utcára dobás helyett díjmentesen leadható az állatvédőknek minden megunt nyuszi. A www.orpheus.hu felületén lehet felvenni az állatvédőkkel a kapcsolatot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.