- hirdetés -

Húsvéti kézműveskedésre várták a Justh Zsigmond gyerekkönyvtár dolgozói az orosházi gyerekeket. A csütörtök délelőtt folyamán többek közt kopogtatók, tojásgyűjtő kosárkák és asztaldíszek készültek az intézményben, az ünnepi alkotásokat természetesen haza is vihették a gyerekek.

Mára már hagyománnyá vált, hogy a városi gyerekkönyvtár dolgozói húsvét előtt kézműves játszóházzal kedveskednek az óvodás és iskolás korosztálynak.

– Fontosnak tartjuk, hogy őrizzük a hagyományainkat – kezdte Tengerics Éva könyvtáros. – Bár ez a mai délelőtt a hagyományostól annyiban eltér, hogy nem népi motívumokkal és megszokott eszközökkel, hanem inkább modernebb alapanyagokkal és díszítő elemekkel dolgozunk. A figurák viszont klasszikusan húsvétiak, nyuszikákat, kiscsibéket és barikákat készítünk. A gyerekek idén is nagyon ügyesek, és kis helyesek is, hisz segítik egymást. Ha valaki elakad, nem feltétlenül hozzánk fordulnak, inkább igyekeznek mind segítő kezet nyújtani a mellettük ülőknek.

A húsvéti játszóház 9-től délig tartott. A szülők kedvük szerint maradhattak is a programon, hogy segítsenek gyermekeiknek az alkotásban. Így tett Pántyéné dr. Bujáki Rózsa kétgyermekes anyuka is, aki három kislánnyal érkezett az intézménybe.

– Rendszeres könyvtárlátogatók vagyunk, a nagyobbik lányom 8, a kisebbik 6 éves, mindketten örömmel jönnek ide minden alkalommal. Amellett, hogy szeretik a könyveket lapozgatni, olvasgatni, az összes adandó alkalommal részt veszünk az ünnepi kézműves játszóházakon is. Ilyenkor előfordul, hogy három-négy gyerkőccel jövök, a lányok mellett most az unokatesójukat hoztam el. Nagy öröm számukra, hogy együtt lehetnek, közösen varrhatnak, ragaszthatnak valami szépet. A Covid után ez kimondottan fontos a számukra – tette hozzá Rózsa.

Papírból hímestojásos ajtókopogtató, nyuszis asztaldísz és tojástartó kiskakas, textilből nyuszifigura, filcből pedig tojásgyűjtő kosárka készült. A gyerekek az elkészült munkákat haza is vihették, így vidám, hangulatos, tavaszi környezetben várhatják az ünnepet.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.