- hirdetés -

Ezek közül a kis ovisok közül sokan a pandémia miatt még egyszer sem tapasztalhatták meg a húsvét örömét. De most végre itt az alkalom, úgyhogy az óvónők mindent bevetettek, hogy valóban emlékezetessé és élménygazdaggá varázsolják a gyerekek számára ezt a ünnepet.

Napok óta nagy a sürgés-forgás az Eötvös Katolikus Óvodában. Most minden a húsvétról szól, készülnek a csodaszép tojások, hozzájuk a különleges kosárkák, a lányok süteményeket és egyéb nyalánkságokat készítenek, a fiúk pedig igyekeznek memorizálni a kiválasztott locsolóverset.

– Azt érzékeljük, hogy az olyan hagyományok, mint például a tojásfestés, már kihalófélben vannak a családoknál – mesélte Verba Attiláné Magdika, a Bambi csoport óvodapedagógusa. – Ma már jellemzőbb, hogy húsvétkor inkább elutaznak vagy kirándulnak a szülők és a gyerekek, ami szintén remek program, de így elmarad náluk a hagyományok ápolása. Épp ezért mi itt az oviban igyekszünk megismertetni a gyerekekkel a népszokásokat. Most épp a színekkel dolgozunk, készülnek a piros, a sárga, a zöld és a lila tojások, és mint látható, ez hatalmas élmény a számukra.

Tojásberzselés, ahogyan az őseink csinálták

A gyerekek ezen a héten a berzselés technikáját is kipróbálhatták. Az így készült tojások gyönyörűek, ötletesek és környezetbarátak egyben. A hagyományőrzés ezen módjáról Szpisjakné Gulkás Edit óvónő mesélt nekünk.

– A vörös- vagy lila hagyma külső héját lefejtjük, majd meleg vízbe áztatjuk. Félretesszük, míg kiadja magából a színezőanyagot. A megfőtt vagy kifújt tojásokra leveleket vagy virágokat helyezünk, majd azokat jó szorosan egy gézbe vagy egy régi, rossz harisnyába helyezzük. Ügyeljünk arra, hogy tényleg nagyon szorosan kössük meg az anyagunkat, így a mintánk nem fog elmosódni. Ha ezzel elkészültünk, helyezzük a tojást a hagymalébe, és hagyjuk benne egy egész éjszakára! Másnap már csak kibontjuk, megtöröljük, és hogy szép fényes legyen, szalonnabőrrel bekenjük. Így tesszük az ünnepi asztalra, vagy adjuk ajándékba a locsolóknak – fogalmazott Szpisjakné Gulkás Edit.

A gyönyörűen feldíszített teremben a Micimackó csoportosok ottjártunkkor épp azt gyakorolták, mi a fiúk és mi a lányok dolga ezen az ünnepen. Az elegáns fiúk kórusban gyakorolták a versmondást, majd szépen sorban meglocsolták a lányokat, nehogy azok véletlenül is elhervadjanak. A csinos ruhába öltözött lányok szintén verssel, majd festett tojással és finom süteménnyel köszönték meg a látogatást.

Valóban látszott, hogy sokak először találkoztak az élménnyel, ahogyan az is, hogy a kisfiúk és a kislányok egyaránt élvezték a hagyományőrző programokat. Az óvónők szívből remélik, hogy az apróságok hazaviszik ezeket a kellemes tapasztalatokat, és hogy sokáig megőrzik szívükben a szép emlékeket. Ennek köszönhetően talán majd otthon is szívesen ápolják szokásainkat, sőt, egyszer talán majd tovább is adják azokat a soron következő generáció tagjainak.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.