- hirdetés -

Ismét egy könyvbemutató helyszíne volt a Justh Zsigmond Városi Könyvtár. Április 11-én, azaz a költészet napján az egykori írónő, Czóbel Minka életéről és műveiről tudhattak meg érdekességeket a vendégek, a Pillanat értéke című kötetről Bíró Erzsébet Franciska mesélt a jelenlévőknek.

A kötet szerkesztője verssel kezdte meg a rendezvényt, majd részletesen bemutatta az egykori neves írónő Czóbel Minka életútját, aki 1855-ben született Anarcson, mely helységhez élete végéig kötődött. Gazdag, arisztokrata család gyermeke volt, aki bejárta Nyugat-Európát, 3 nyelvet is megtanult, majd 35 évesen fordult a költészet, az írás felé.

– Természetes volt, hogy innentől felsőbb irodalmi körökben fog mozogni, megismerkedett Arany Jánossal, Jókai Mórral és ennek a könyvtárnak a névadójával, Justh Zsigmonddal is, akivel később szerelmi kapcsolat is volt köztük. 1890-ben, tehát még abban az évben, 35 éves korában jelent meg első verseskötete, a Nyírfalombok, ami mai szóval élve akkor bestsellernek számított – mesélte.

Elmesélte azt is, hogyan jutott arra az elhatározásra, hogy megszerkeszt egy ilyen kötetet. Mint mondta, a Széchenyi Könyvtárban kutatott a mikrofilmtárban, ahol már találkozott korábban Czóbel Minka nevével, három évvel később pedig megadatott neki a lehetőség, hogy szerkesztőként dolgozzon egy, az írónő életét és munkásságát feldolgozó köteten.

– Maga a kutatómunka tehát nem volt idegen számomra, persze így is viszonylag hosszú időt ölelt fel. Végigkísértem a műben az életét és a 25 éves munkásságát, amikor kapkodtak érte az irodalmi hatóságok. Az egyik legműveltebb és legtájékozottabb írónő volt, akinek a neve méltatlanul merült feledésbe. Fordított például angolra Petőfit vagy németre Madáchot, de francia szerzők műveit is magyarította – árulta el az előadó.

Arra a kérdésre, hogy miért ezt a címet választotta, a következőképpen felelt.
– Egyszerűen, amikor odalapoztam, éreztem, hogy ennek kell lennie, nagyon megfogott a tartalma. Ráadásul különös sorsszerűség, hogy 70 éves volt, amikor ezt a verset írta, én pedig pont 70 éves lettem, amikor megjelent a könyv – zárta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.