- hirdetés -

Mindenfelé a közelgő ünnepre, a húsvétra készülődnek. A húsvéti asztal elengedhetetlen kelléke a sonka. Megnéztük, hol és mennyiért juthatunk hozzá ehhez az ünnepi finomsághoz.

Kötözött és egész sonkák, valamint az ilyenkor megszokott húsáruk kínálják magukat a henteseknél, a bevásárló központokban, kisebb élelmiszerüzletekben, de kirakták készletüket a piacon áruló feldolgozók is. Ami a sonkákat illeti, hatalmas a választék a boltokban és a piacon is.

A Kossuth utcai húsboltban Szabóné Fábián Krisztina boltvezető szerint már érződik a forgalmon az ünnep közeledte. Itt leginkább a hagyományos füstölésű termékeket kínálják, de kisebb választékban megtalálhatóak a nagyüzemi, gyorspácolt áruk is. Mint megtudtuk, ez az árak alakulásában is szerepet játszik.

– Az idén szinte a tavalyi áron tudjuk kínálni a húsvétra való füstölt árukat. Mivel a hagyományos technológiával készül a legtöbb, ezek több hetet töltenek a sóban, így az alapanyagot még a nagyobb áremelkedés előtt be tudtuk szerezni. Főképp a kötözött sonkák, szívsonkák (a hátsó sonkából kimetszett csont nélküli rész) a keresettek, ezek fogynak leginkább – mondja a boltvezető. Ami az árakat illeti, kilónként 2000 forinttól 4000 forintig kaphatunk a finomságokból.

Még idejében szerezték be a nyersanyagot, így az ár sem nőtt sokat (Fotó: Horváth Bence)

Az ünnep előtti bevásárlásokkal kapcsolatban a Könd utcai Reál üzletben is érdeklődtünk. Süle Piroska boltvezető szerint a forgalom már náluk is jelzi az ünnep közeledtét.

– Sonkafélékből árulunk hagyományos és gyorspácolt termékeket. Sokan részesítik előnyben az olcsóbb, nagyüzemi, gyorspácolt termékeket, de sokan ragaszkodnak az ártól függetlenül a hagyományoshoz. Az árak a tavalyihoz képest csak kis mértékben nőttek. Húsvéti füstölt áruinkat 1300 és 3900 forint kilónkénti áron vásárolhatják meg – tájékoztatott a boltvezető.

Tavaly nagy sláger volt, idén kevésbé fogy a kötözött (Fotó: Horváth Bence)

A piacra érve első látásra feltűnik, hogy a házi készítésű, sertéshúsból készült termékeknek nagy a keletje. Különösen igaz ez most, a húsvét közeledtével. A sertés feldolgozással foglalkozó termelők szívesen jönnek Orosházára, Gyuláról, Békésről, Mezőberényből egyaránt. Itt csak hagyományos technológiával készülő termékek vannak a pultokon. Az árak tekintetében viszont kedvezőbb a helyzet. Az 1300 forintos füstölt csülöktől a 3000 forintos szívsonkáig válogathatunk. Az árusok szerint a múlt héttől kezdve lehet érezni a forgalmon az ünnep közeledtét. Nagyot változott a vásárlói igény tavaly óta. Akkor szinte csak a kötözött sonka volt a kelendő. Idén ebből készítettek sokat, de most inkább az egész parasztsonkát, tarját, illetve a csont nélküli szívsonkát keresik és viszik a vásárlók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.